Ar putea americanii să recupereze medalia de bronz? Cristian Jura, președintele TRAS, lămurește situația: „Atât timp cât un arbitru își asumă să soluționeze un caz...”

#Exclusiv Click!

Gimnasta Ana-Maria Bărbosu va intra în posesia medaliei de bronz, vineri, 16 august, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Casa Olimpică din București. În ciuda acestei victorii, scandalul medaliei pare că nu se încheie aici, iar asta pentru că americanii au declarat că vor apela la toate metodele posibile pentru a o recupera. Totodată, se vorbește despre un posibil conflict de interese în care ar fi implicat Hamid Gharavi, președintele completului de judecată TAS în cazul „Bărbosu – Chiles”. Ar putea pierde românii din nou medalia? S-ar putea anula decizia TAS? La aceste întrebări, și nu numai, ne răspunde domnul Cristian Jura, președintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv.

Ar putea americanii să recupereze medalia de bronz?
Ar putea americanii să recupereze medalia de bronz?

Cristian Jura, președintele TRAS, dezvăluie dacă americanii pot recupera medalia de bronz

Click: După cum știm Federația de Gimnastică din SUA a fost notificată luni de TAS că decizia ca medalia să îi rămână Anei-Maria Bărbosu nu poate fi reconsiderată pentru că regulamentul nu permite acest lucru. Ei spun însă că vor recurge la toate căile posibile pentru a face apel și că vor merge chiar la Tribunalul Federal Elvețian. Aș vrea să știu dacă este aceasta portița lor de câștig?

CJ: este o cale normală, firească de a contesta o decizie a TAS. De precizat că un recurs la Tribunalul Federal Elvețian poate avea ca obiect doar chestiuni de procedură, mai precis dacă au fost citate și audiate toate părțile implicate, dacă au avut posibilitatea de a prezenta probe și martori, dacă exista o jurisdicție valabilă, dacă hotărârea este semnată conform procedurii și alte chestiuni asemănătoare.

Partea americană dorește epuizarea tuturor căilor de atac disponibile, cel puțin acest lucru rezultă din declarațiile publice.

Click: În realitate, care mai sunt șansele ca americanii să aibă câștig de cauză? Și când credeți că s-ar putea opri? Ei par foarte înverșunați să își recapete medalia.

CJ: Rata de succes a contestațiilor depuse la Tribunalul Federal Elvețian împotriva unor hotărâri ale TAS este mică. Statistic vorbind, sub 1% dintre contestațiile depuse la Tribunalul Federal Elvețian au fost admise.

După epuizarea tuturor căilor de atac interne mai exista posibilitatea unei acțiuni la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu sediul la Strasbourg. Și în acest caz, CEDO va examina dacă unul dintre drepturile prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului a fost încălcat.

Click: De altfel, cum apreciați tot acest val de ură cu care se confruntă sportivele?

CJ: Ura, discriminarea, rasismul nu ar trebui să facă parte din fenomenul sportiv, fie că este vorba de suporteri, fie că este vorba de sportivi.

Cred că ar trebui să se înțeleagă că ceea ce se întâmplă este ceva prevăzut de proceduri. Contestațiile sunt prevăzute de proceduri, iar retragerea unor medalii nu se întâmplă pentru prima dată în istoria sportului și nu are de a face cu ura, discriminarea sau rasismul.

Click: Americanii vin cu critici dure la adresa românilor și invers. Se arată cu degetul înspre mai mulți vinovați. Cine se face responsabil, de fapt, pentru tot acest scandal?

CJ: Nu putem aborda această problemă din perspectiva găsirii unor vinovați. S-a exercitat pur și simplu dreptul de a depune o contestație în conformitate cu un regulament internațional. 

Hamid Gharavi, președintele completului de judecată Sursă FOTO: Derains & Gharavi Internationals
Hamid Gharavi, președintele completului de judecată Sursă FOTO: Derains & Gharavi Internationals

Comisia de la TAS care a judecat contestațiile depuse de Ana Maria Bărbosu, Sabrina Voinea și Jordan Chiles, a fost formată din: Dr. Hamid G. Gharavi, Philippe Sands și Song Lu. La adresa președintelui completului de judecată Hamid Gharavi se aduc însă acuzații grave. Presa americană spune că Hamid Gharavi s-ar putea afla într-un conflict de interese după ce a reprezentat România în procesele de arbitraj pentru mai bine de 10 ani. Să fie așa, oare?

Click: Se discută despre posibila imparțialitate a unuia dintre arbitrii TAS. Mai precis, chiar președintele completului de judecată Hamid Gharavi. Se pune problema de așa ceva? Ar putea fi reconsiderată decizia?

CJ: fiecare arbitraj, fie că este comercial, sportiv sau într-o comisie antidoping începe cu semnarea unei declarații privind imparțialitatea și independența arbitrilor. Atât timp cât un arbitru își asumă să soluționeze un caz, nu cred că se pune problema de imparțialitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pepe te cunosc de undeva despre andreea balan jpeg
alice la cajo sardinia jpg
foto1 ramona jpg
Banner Silviu Mircescu
 Medana Oprea, frumoasa soție a lui Alin Oprea, este foarte fericită
image
actualitate.net
image
actualitate.net