Cum putem păstra mereu Lumina în sufletele noastre! Părintele Cazacu, sfaturi duhovnicești de Învierea Domnului

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Imediat după ce toți credincioșii din biserică au fost spovediți și împărtășiți părintele Gabriel Cazacu ne-a primit la Mănăstirea Cașin din București pentru a ne împărtăși câteva gânduri binecuvântate despre marea sărbătoare de care ne bucurăm acum. Învierea Domnului vine cu Lumină, o lumină pe care putem învăța să o păstrăm zilnic în sufletele noastre!

Părintele Cazacu, sfaturi duhovnicești de Învierea Domnului. Foto: colaj/Captura youtube
Părintele Cazacu, sfaturi duhovnicești de Învierea Domnului. Foto: colaj/Captura youtube

Sfaturi duhovnicești de Paște de la părintele Cazacu

Ce înseamnă Sâmbăta Mare și ce este bine să facă credincioșii în această zi?

Sâmbăta Mare este importantă în viața noastră, a credincioșilor pentru că este o zi de așteptare sfântă. În Vinerea cea Mare îl îngropăm pe Domnul, Îl prohodim, venim ca la un mort, cântăm prohodul și Îl așezăm în mormânt, iar noi nu Îl lăsăm singur acolo, trecem pe sub masă de trei ori ca să Îi dovedim Domnului iubirea noastră. L-am așezat în mormânt și în Sâmbăta cea Mare, e zi aliturgică, nu se fac multe slujbe. Este o frumoasă cântare bisericească ce sună așa: <<Să tacă tot trupul omenesc în așteptarea sfântă a slăvitului praznic al Învierii Domnului>>. Așadar este o zi de tăcere, de introspecție, este o zi de meditație spirituală în care noi ne-am rostuit tot al casei, ne-am gospodărit cu toate cele trebuincioase, în sens culinar, gospodăresc, ne-am spovedit, ne-am împărtășit și așteptăm. În această stare de așteptare. Este liniște în Cer și pe Pământ și în mormânt este liniște, dar noi știm că peste puțină vreme de acolo va izvorî soarele dreptății și Hristos, biruitorul morții, va ieși din nou de acolo. Mântuitorul se coboară la iad și dezleagă legăturile tuturor celor ferecați de păcate din toate vremurile și din toate timpurile în acest interval mistic, tainic, spiritual.

Mănăstirea Cașin din București
Mănăstirea Cașin din București

Știm că la astfel de sărbători este absolut important să primim spovedania și împărtășania. Acestea nu sunt doar simple obiceiuri, cum ne ajută ele sufletul?

Spovedania și împărtășania sunt două din cele șapte Taine ale Bisericii, ele sunt importante pentru că sunt mijloace prin care noi ne curățăm, ne spălăm cămașa sufletului de păcatele acumulate și prin ele ne apropiem de Dumnezeu mai buni la suflet, ne împăcăm cu aproapele, ne împăcăm cu Dumnezeu. Duhovnicul pe care fiecare dintre noi trebuie să îl avem ne conduce în mod tainic pe acest drum al mântuirii . Nu trăim doar cu trupul, dragii mei, pe trup îl hrănim, îl ferchezuim, avem grijă de el în fiecare zi a anului bisericesc, despre suflet ne amintim în special în posturi, posturile sunt rânduite tocmai ca noi să curățăm nu doar trupul, o detoxifiere ci și sufletul are nevoie și el de o hrană și hrana sufletului, bineînțeles este Sfânta Împărtășanie.

Coborârea Luminii Sfinte este probabil cel mai important moment din sărbătoarea Învierii Domnului, însă mulți consideră că este doar o înșelătorie. Este cu adevărat o minune?

Este una dintre minunile actuale care se întâmplă în mod necontenit. Vine în fiecrare an și Bunul Dumnezeu rânduiește ca peste o lume împovărată de păcate, de războaie, de mult întuneric și răutate, Lumina Sfântă a Învierii coboară peste noi și ne face mai buni. Lumina aceasta care vine la Ierusalim este transmisă după aceea în toată creștinătatea. Este o minune, nu un fenomen! Este o minune care se întâmplă în fiecare an și sunt foarte mulți mărturisitori din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, pelerini cum sunt și eu ghid la Ierusalim, dar am fost și eu pelerin și am văzut acolo acest lucru extraordinar, este un miracol! Așa trebuie să o privim!

lumina sfanta otopeni id110445 inquam photos alexandra pandrea jpeg

Cum putem primi Lumina Sfântă în fiecare zi?

Dacă ne-am considera sufletele și trupurile ca niște candele precum vase alese ale Duhului Sfânt, fiecare dintre noi suntem lumină! Lumină din lumină! Lumina primordială, a lui Hristos! Fiecare dintre noi putem păstra în sufletele noastre foarte mult timp această lumină nestinsă prin viața noastră curată, prin iertare, prin bucurie, prin intrajutorare, prin milostenie, prin toate faptele milei creștine, noi păstrăm această lumină și o oferim și altora. Și cât de frumos spune un om înțelept faptul că o lumânare poate să facă ceea ce soarele nu poate, o lumânare aprinsă poate lumina o peșteră întunecată, în care soarele nu are acces. Cu o lumânare, dragii mei, pe care o aprindem mergem într-un așezământ de bătrâni, de copii, spunem o rugăciune, facem o faptă bună și în felul acesta lumina spirituală din noi aduce mai mult bine pe Pământ!