Mâncare tipică de Paște în întreaga lume. Cel mai delicios preparat se găsește într-o țară vecină

Ultima actualizare:

Te-ai gândit vreodată că mâncărurile tipice de Paște spun multe despre cum este sărbătorită festivitatea în întreaga lume? Ingredientele care sunt folosite, cum se prepară, cum se servesc, când și cum se mănâncă, reprezintă mult mai mult decât o simplă rețetă. Sunt simboluri și tradiții ale celor mai variate culturi și religii, scriu cei de la foodandroad.com.

Una dintre cele mai populare alimente de Paște din România este Pasca. Foto: Click.
Una dintre cele mai populare alimente de Paște din România este Pasca. Foto: Click.

Începeți această călătorie prin aromele Paștelui în 20 de țări și descoperiți poveștile și obiceiurile din spatele fiecăreia dintre aceste delicii.

Zurek – Polonia

Zurek, o supă tradițională de Paște în Polonia. Foto: arhiva.
Zurek, o supă tradițională de Paște în Polonia. Foto: arhiva.

În Sâmbăta Mare, familiile merg la biserică ducând cu ei alimente care vor fi binecuvântate și consumate a doua zi. Printre acestea, Zurek, o supă pe bază de făină de secară, cârnați, morcov, busuioc și alte condimente. Se servește cu ouă fierte și, deseori, se află în interiorul pâinii. Deși supa poate avea un gust puțin acru, este foarte apreciată și considerată unul dintre cele mai tipice alimente de Paște din Polonia.

Fanesca – Ecuador

Mai mult decât o supă, Fanesca este o moștenire culturală a Ecuadorului. Ingredientele sale provin din toate regiunile țării și din acest motiv, felul de mâncare reprezintă diversitatea alimentelor și unitatea poporului ecuadorian. În rețeta sa conține pește, lapte, brânză, fasole, făină de grâu, usturoi și 12 tipuri de boabe, care îi simbolizează pe cei 12 apostoli ai lui Isus Hristos.

Le Gigot d ́Agneau Pascal – Franța

În Franța de Paște se gătește Le Gigot d’Agnea. Foto: arhiva
În Franța de Paște se gătește Le Gigot d’Agnea. Foto: arhiva

Meniul francez de Paște se bazează pe carne roșie, spre deosebire de multe țări care favorizează peștele. Mielul domnește absolut și motivul este însăși religia. Simbolizează pe Hristos, mielul lui Dumnezeu care și-a jertfit propria viață pentru a salva lumea. În Duminica Paștelui, este obișnuit să se pregătească Le Gigot d’Agneau Pascal, o tulpină de miel prăjită și servită cu fasole și cartofi.

Bacalhoada – Brazilia

În Brazilia, este obișnuit să mănânci un preparat care are în compoziție cod, o delicatesă introdusă în țară de portughezi. Una dintre cele mai comune rețete este Bacalhoada, în care peștele este gătit cu legume. De asemenea, multe familii se inspiră din rețetele tradiționale portugheze pentru a varia meniul de prânz de Paște.

Şuncă prăjită – SUA

Paștele american este foarte diferit. Masa principală nu este prânzul, ci cina de duminică. Iar mâncarea tipică este o șuncă friptă cu gust dulce. Pentru a obține acest efect, este necesar să-l „glazurăm” după prăjire cu zahăr brun sau miere, uneori este acoperit și cu felii de ananas.

Pizza Chiena – Italia

Pizza Chiena este o mâncare tipică de Paște din Napoli, o regiune din sudul Italiei. Potrivit tradiției, se prepară în Vinerea Mare și se consumă în Sâmbăta Mare. În ciuda numelui, aspectul și gustul diferă de pizza tradițională. Deși este rotundă, seamănă cu o plăcintă savuroasă. Aluatul său conține untură, iar umplutura variază, poate conține mezeluri, brânzeturi și ouă.

Pashka – Rusia

Pashka este un desert rusesc. Foto: arhiva.
Pashka este un desert rusesc. Foto: arhiva.

Pashka este un desert rusesc plin de simbolism. Forma sa piramidală se referă la mormântul lui Hristos. Biscuitul este decorat cu simboluri religioase, cum ar fi literele chirilice „XB”, care înseamnă „Hristos a înviat”. Se face cu brânză, unt, zahăr, gălbenușuri de ou și fructe uscate. Potrivit tradiției, Pashka se consumă în Duminica Paștelui împreună cu Kulich, un alt aliment tipic.

Pasca – România

Una dintre cele mai populare alimente de Paște din România are o influență păgână. Pasca este o pâine dulce făcută cu brânză și stafide cu formă rotundă, de culoare aurie, reprezentând soarele, care simbolizează viața. În Sâmbăta Mare, românii pregătesc acasă pâine pentru a o binecuvânta la Liturghia de Duminica Paștelui. Urmând această tradiție, omul va avea prosperitate.

Capirotada – Mexic

Este o mâncare tipică de Paște din Mexic care începe să fie consumată în Postul Mare. Capirotada este o budincă de pâine cu fructe a cărei rețetă se schimbă în funcție de regiune. Dar unele ingrediente nu pot lipsi, precum pâinea, fructele, cuișoarele și scorțișoara. Acest desert simbolizează răstignirea lui Isus: pâinea este trupul; batoanele de scorțișoară, crucea; iar cuișoarele, unghiile.

Pascualina Pie – Argentina

Masa de Paște din Argentina are inspirație europeană. Pascualina Pie este de origine liguriană, din nordul Italiei. Este un preparat savuros umplut cu spanac, anghinare, pătrunjel, ricotta și ouă întregi fierte. Acesta din urmă reprezintă învierea lui Hristos. Cele 33 de straturi care alcătuiesc aluatul simbolizează anii de viață ai lui Isus.

Tsoureki – Grecia

Tsoureki este o pâine dulce împletită, cu un puternic simbolism în culturile păgâne și creștine. Pâinea reprezintă viața, în timp ce pâinea împletită are semnificații diferite. În cultura păgână, alungă spiritele rele, în timp ce pentru creștini, împletitura cu trei fire simbolizează Sfânta Treime. După coacere, pe pâine se pun ouă vopsite în roșu care reprezintă sângele lui Hristos.

Mona de Páscoa – Spania

În unele regiuni din Spania, mai precis în Catalonia, copiii așteaptă cu nerăbdare ziua de luni pentru a primi Mona de Paște de la nași. În formatul lor original, monas sunt simple brioșe decorate cu ouă fierte. Cu toate acestea, cele care au cel mai mult succes cu copiii sunt mai elaborate și arată ca un tort de aniversare tematic.

Colomba Pascal – Italia

Oricine crede că mâncarea nu poate pecetlui pacea dintre popoare este pentru că nu cunoaște istoria lui Colomba Pascal. Legenda spune că un brutar din orașul Pavia, din nordul Italiei, i-a oferit regelui aflat în război cu orașul său o bomboană în formă de porumbel. Regelui i-a plăcut atât de mult tortul cu aromă de portocale, încât a lăsat în urmă intențiile de război.

Hot Cross Buns – Anglia

Rulouri umplute cu fructe uscate și consumate în Vinerea Mare în Anglia. Foto: Click.
Rulouri umplute cu fructe uscate și consumate în Vinerea Mare în Anglia. Foto: Click.

Inițial, aceste rulouri erau umplute cu fructe uscate și consumate în Vinerea Mare. În zilele noastre, este ușor să le găsești umplute cu ciocolată și nuci pe tot parcursul anului. Crucea desenată se referă la răstignirea lui Hristos și alungă spiritele rele. Conform tradiției, oferirea de Hot Cross Buns prietenilor întărește relația.

Mämmi – Finlanda

Unul dintre alimentele tipice de Paște din Finlanda este Mämmi, un desert pe bază de făină de secară, malț, melasă, apă, sare și coajă de portocală. Este nevoie de timp pentru a se pregăti și poate dura 3 până la 4 zile pentru a fi gata. Pentru cei grăbiți, este ușor să-l găsești în supermarketuri, servindu-l cu niște smântână în Vinerea Mare, ziua în care trebuie să te ferești de treburile casnice și să mănânci mese simple, reci.

Pinca – Slovenia și Croația

Este o pâine dulce făcută cu făină de grâu, ouă, zahăr, lapte, stafide, coajă de lămâie sau portocală și terminată cu prošek, un vin local. Inițial, a fost creat pentru a sărbători venirea primăverii, dar a ajuns să fie încorporat în tradiția creștină. Ca și în alte culturi, Pinca trebuie binecuvântată în Sâmbăta Mare pentru a fi consumată în Duminica Paștelui.

Chakapuli – Georgia

Chakapuli este mâncarea tipică georgiană de Paște și constă dintr-o tocană de miel pe bază de vin alb, frunze de tarhon, tkemali (prune verzi), arpagic și ardei verzi. Se servește fierbinte și însoțită de pâine. Deși poate fi consumat pe tot parcursul anului, cea mai mare cerere este primăvara când prunele nu sunt încă coapte.

Souvla – Cipru

Ce zici să mănânci un grătar în Săptămâna Mare? Souvla este o frigăruie de carne de miel pe care ciprioții o au la prânz în Duminica Paștelui. Ca și în alte culturi cu influență europeană, consumul acestui tip de carne în Cipru este o modalitate de a onora jertfa Mielului lui Dumnezeu.

Escovitch – Jamaica

Fiind o țară din Caraibe, mâncarea tipică de Paște din Jamaica este pe bază de pește. După ce se prăjește, se marinează într-un sos picant, din ceapă ală, fâșii de morcov și ardei. Escovitch este servit în Vinerea Mare cu orez alb sau bammy, o pâine tradițională de manioc.

Påskmus – Suedia

Påskmus este o băutură răcoritoare suedeză făcută cu extract de hamei, malț și condimente, produsă special de Paște. A fost creat în 1910 ca o alternativă fără alcool la bere. Cifrele arată cum suedezii iubesc påskmusul. Numai în Săptămâna Mare se consumă 10 milioane de litri de băutură. În restul anului, se numește Julmust.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net