4 motive pentru care ar trebui să înlocuiești cafeaua cu ceaiul verde chiar de azi
Cafeaua este una dintre băuturile preferate - un sondaj publicat în 2018 a constatat că 64% din națiunea Americii bea cel puțin o ceașcă în fiecare zi - iar un espresso fierbinte aburind dimineața poate fi una dintre cele mai mari bucurii ale vieții. Totuși, cafeaua nu este singura ta alegere pentru cofeina de dimineață. Ceaiurile verzi, care sunt create prin tratarea frunzelor proaspete de ceai cu aburi sau încălzire blândă, au mai puțină cofeină în ele decât ceaiurile negre sau cafeaua, dar suficientă pentru a vă oferi un impuls. De asemenea, au o serie de alte beneficii pentru sănătate. Dacă ești în căutarea unei modalități de a te relaxa dimineața, dar ești din ce în ce mai nemulțumit de cafea, trecerea de la cafea la ceai verde ar putea fi o opțiune excelentă.
Dacă treceți de la un espresso dublu foarte puternic la o ceașcă de ceai verde, totuși, este posibil să aveți dureri de cap, iritabilitate, dificultăți de concentrare și lipsă de concentrare pentru o perioadă scurtă de timp, până când corpul dumneavoastră se adaptează.
Reduce anxietatea
Reducerea nivelului de cofeină prin consumul de ceai verde poate ajuta la reducerea anxietății și la îmbunătățirea somnului, mai ales dacă se întâmplă să fiți sensibil la cofeină. „Conținutul mai mare de cofeină al cafelei poate avea un impact negativ asupra persoanelor care sunt sensibile la aceasta”, spune Puz, directorul farmaciei SingleCare. „Ei pot experimenta anxietate, insomnie și efecte asupra inimii, cum ar fi creșterea ritmului cardiac sau a tensiunii arteriale”.
Dacă acest lucru vă sună familiar, ar putea merita să vă reduceți nivelul de cofeină trecând la ceai verde. Schimbarea ar putea ajuta la scăderea răspunsului de anxietate al organismului și la reducerea simptomelor de suprastimulare a cofeinei - în același timp, oferindu-vă suficientă cantitate de cofeină pentru a începe dimineața.
Are proprietăți antiinflamatorii
Inflamația, care este răspunsul sistemului imunitar la amenințări și stres, este un factor cheie în menținerea sănătății, dar este și o componentă a multor condiții de sănătate, în special atunci când nu dispăre. Inflamația persistentă de grad scăzut a fost legată de afecțiuni cardiace, artrită reumatoidă, astm, boli degenerative și diverse tipuri de cancer, potrivit cercetărilor publicate în 2018.
Un studiu din 2018 a constatat că ceaiul verde are proprietăți antiinflamatorii serioase; cu alte cuvinte, este capabil să reducă nivelul inflamației, deoarece stimulează răspunsurile antiinflamatorii ale organismului și calmează sistemul imunitar. Cafeaua poate reduce și nivelul inflamației, dar proprietățile sale antiinflamatorii sunt mai mici decât cele ale ceaiului. Dacă aveți o inflamație cronică de grad scăzut, este posibil să descoperiți că ceaiul verde vă poate ajuta mai mult decât cafeaua.
Scade riscul de boli cardiovasculare
Ceaiul verde conține, de asemenea, diverși compuși și ingrediente care ne pot ajuta sistemul imunitar, pot lupta împotriva infecțiilor și ne pot reduce riscul de boli. „Un alt beneficiu al ceaiului este cantitatea de antioxidanți pe care o conține”, mai spune directorul farmaciei. Ceaiul verde, în special, are o varietate de antioxidanți despre care s-a demonstrat că au proprietăți de stimulare a sănătății și are un conținut de antioxidanți mai mare decât cafeaua.
Unul dintre cei mai studiați antioxidanți din ceaiul verde sunt catechinele, un compus găsit din abundență în ceai, cacao și fructe de pădure. În studii s-a demonstrat că catechinele au proprietăți antimicrobiene, iar o analiză a științei publicată în 2010 a constatat că s-a dovedit, de asemenea, că scad riscul de boli cardiovasculare, ajută la prevenirea bolilor degenerative și ajută la funcționarea rinichilor și ficatului. Catechinele au fost, de asemenea, implicate ca o posibilă modalitate de a reduce riscul de apariție a cancerului de sân și a altor tipuri de cancer, dar, ca și în multe științe dietetice, posibilitatea ca ceaiul verde să distrugă cancerul este extrem de individuală.
Are proprietăți antimicrobiene
Trecerea de la cafea la ceai verde poate fi un impuls neașteptat pentru gura ta. Potrivit unui studiu amplu publicat în PLOS One în 2018, cafeaua vă poate crește riscul de parodontită a infecției gingiilor și, de asemenea, crește riscul de a vă păta dinții. Ceaiul verde, însă, pare să aibă beneficii. Un studiu publicat în Oral Chemistry în 2016 a constatat că proprietățile sale antimicrobiene ar putea reduce riscul de acumulare a anumitor bacterii dăunătoare în gură în timp, scriu cei de la Bustle.
În plus, un studiu publicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention în 2018 a constatat că băutorii de ceai aveau un microbiom mai variat în gură decât cei care beau cafea, complet cu cantități mai mari de bacterii utile. Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea infecțiilor și a problemelor orale generale. Ceaiul îți poate schimba gura în bine.
Dacă vă gândiți să treceți de la cafea la ceai verde, cercetările indică faptul că s-ar putea să vă aveți rezultate îmbunătățite pentru sănătate pe termen lung. Cu siguranță merită să vă gândiți să schimbați espresso-ul cu o ceașcă de ceai verde.