Ceașca de sănătate: ceaiul verde previne apariția cariilor

2 iunie 2020
article img
Ceaiul verde ajută la prevenire cariilor, dar și a multor alte bolifoto: pixabay.com

În multe țări din lume, dar mai ales în Japonia, părinții își îndeamnă copiii să bea o cană cu ceai verde după ce au mâncat dulciuri, întrucât s-a observat că pot preveni astfel apariția cariilor.

Ceaiul verde, de ajutor în mai multe afecțiuni

Ceaiul verde previne cariile

Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au constatat că în compoziția ceaiului verde există o esență care protejează dantura de carii. Substanța din ceaiul verde care îi dă aroma specifică distruge și bacteria Streptococcus mutans, responsabilă de apariția cariilor.

Ceaiul verde scade colesterolul

Ceaiul verde are efectul de a preveni cariile, dar luptă și împotriva afecțiunilor cardiace. Acest ceai este bogat în catechină. Prin studiile efectuate pe animale de laborator s-a observat că această substanță contribuie la scăderea colesterolului. Pentru că reduce colesterolul, ceaiul verde poate preveni și apariția bolilor coronariene și a atacurilor cerebrale, susțin cercetătorii americani. Și alte studii s-au ocupat de cercetarea ceaiului verde și au evidențiat că acesta are proprietăți antioxidante și că ajută organismul să păstreze vitamina C.

Ceaiul verde, de ajutor în prevenirea cancerului

article img
Dealurile pline cu ceai verde sunt o resursă importantă pentru popoarele din Asiafoto: pixabay.com

Sunt și studii care consideră că ceaiul verde ar putea să prevină apariția cancerului. Un astfel de exemplu este cel al Universității Rutgers, care a arătat că o substanță prezentă în ceaiul verde, când a fost adăugată în apa de băut a unor cobai, a inhibat creșterea tumorilor de la nivelul pielii.

Catechina are numeroase proprietăți antioxidante și de aceea poate preveni apariția cancerului de plămâni, de piele și a afecțiunilor cardiologice, protejând astfel celulele împotriva atacurilor radicalilor liberi.

Cercetătorii susțin că o doză prea mare de catechină poate să devină toxică. Totuși, consumul de o cană sau două de ceai verde pe zi are efecte benefice. Vor trebui făcute mai multe studii, susțin terapoeuții, pentru a constata că este într-adevăr un remediu împotriva cancerului. Oricum, este esențială concluzia că ceaiul verde poate preveni cariile dentare, afecțiunile gingiei și scade colesterolul.