Acum e timpul să-ți amenajezi balconul! Care sunt pașii de urmat

Ce poate fi mai plăcut, primăvara sau în dimineţile răcoroase de vară, decât să-ţi bei cafeaua pe propriul balcon, înconjurată de flori?! Un vis prea frumos pentru a fi realitate, ar putea spune cei care trăiesc în blocuri comuniste cu apartamente micuţe şi balcoane folosite doar pentru depozitarea lucrurilor. Ei bine, află că orice spaţiu, oricât de mic, poate fi transformat într-o oază de verdeaţă şi linişte. Acum e timpul să începi amenajarea.

image
Fă curățenie, repară, plantează flori și vei avea o minunată oază de relaxare!

În balcon vrem să depozităm lucrurile din extra-sezon, pantofii care nu mai încap pe hol sau în dulapul din dormitor, borcanele cu dulceţuri şi murături de astă-iarnă, vrem să uscăm rufe... În acelaşi timp, ne-ar plăcea să fie un loc drăguţ unde să ne relaxăm, să grădinărim, să putem lua micul dejun sau o cină la lumina lumânărilor, să bem un frappe în după-amiezile toride de vară. Cum putem avea toate acestea într-un spaţiu mic? Nu e greu deloc. Iată pașii de urmat!

- În primul rând, fă cu curăţenie generală. Aruncă tot ce nu e necesar, fă mici reparaţii, spală ferestrele.

- Apoi, gândește-te puțin în perspectivă, asupra destinației balconului! Vrei să fie spaţiu de relaxare, mini-grădină, mixt între spaţiu cochet de depozitare şi zonă de relaxare? Odată stabilite nevoile, vei putea alege mobilierul, decoraţiunile şi finisajele.

- Contează și suprafața. În funcție de ea vei alege fotolii sau sezlonguri, băncuţe din lemn, un balansoar, ori pur şi simplu scaune pliabile. Cu siguranță diversitatea tipurilor de mobilier pentru balcon te va pune în dificultate atunci când trebuie să alegi câteva piese, așadar ai grijă să nu exagerezi şi să-ţi iei prea multe. Spaţiul trebuie să fie aerisit, altfel dă impresia de depozit aglomerat şi sufocant.

Cum valorifici spațiul, dacă ai un balcon mic

- Ai un balcon mic? Valorifică spaţiul pe înălţime şi foloseşte-te de poliţe. Plasează în partea de sus, mai puţin accesibilă, cutii cu obiecte de care nu ai nevoie în fiecare zi. Dacă rafturile nu au uşiţe şi sunt descoperite, ascunde-le în spatele unor perdeluţe-paravan deschise la culoare.

- Apelează la mobilier multifuncțional, uşor de adaptat, pliabil, cu uşi culisante. De exemplu, o comodă de depozitare care poate ține loc și de măsuță de cafea, un hamac pe care îl poți strânge atunci când nu îl folosești... O bancă cu capac poate deveni și un loc de depozitare, dar şi de stat, de luat masa. În cazul în care optezi pentru soluția clasică: masă cu scaune, alege modele de mici dimensiuni care să se poată plia, pentru a nu ocupa spațiu atunci când nu sunt folosite.

- Optează pentru corpuri de depozitare care să aibă atât poliţe pe care să pui plante şi obiecte decorative, cât şi spaţii închise cu uşi în spatele cărora vom depozita tot ce vrem să nu fie la vedere.

- Pentru uscarea rufelor, poţi folosi un uscător care se pliază şi se poate fixa pe perete, atunci când nu e folosit.

- Dacă  nu ai bani să-ţi achiziţionezi acum scaune şi fotolii, le poţi folosi pe cele pe care le ai în bucătărie sau sufragerie, cărora le poţi confecţiona nişte huse ori să le decorezi cu perne de mai multe culori.

- Podeaua de ciment este foarte neatrăgătoare şi rece. Soluția ideală e parchetul. Plăcile de ceramică în culori deschise vor conferi un aspect foarte urban şi modern, în vreme ce marmura sau diferitele tipuri de piatră oferă un aspect mediteranean. Aşază pe jos un covoraș, în culori contrastante, sau unul tipic românesc, cusut manual, în funcţie de stilul de amenajare a balconului.

Nu există balcon fără flori!

image
Dacă nu ai suficient spațiu, poți să agăți ghivecele de perete.

- Florile nu trebuie să lipsească. Ghivecele cu flori mici, mirositoare şi frumos colorate vor da viaţă locului. Plantează-le în ghivece hand-made, pictate, şi agaţă-le pe pereţii liberi.

- Condimentele. Poţi pune în ghivece, de ce nu, pătrunjel, busuioc, mentă şi astfel „împuști doi iepuri”: vei avea condimente proaspete oricând la-ndemână, dar și un balcon verde și frumos mirositor.

- Nu uita rolul pe care îl are lumina în crearea unei atmosfere relaxante! Optează pentru corpuri de iluminat cu încărcare solară, iar dacă preferi, seara, lumina romantică a lumânărilor, poți să-ți confecționezi propriile lampioane, folosind câteva borcane, pictate sau decorate cu hârtie colorată și sfoară.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

vladut
Satul Aceredo jpg
cub ion țiriac png
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
1 bruce willis jpg jpeg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
FotoJet (2) jpg
image
image
image
image
image png
AstroSchool png
image png
image png
C5BJlkOmpTIYHu9SS24uOSiM8q9UyT a8sEV5Lks84bPOx  rGtgNV D4c8oBbG3lq1krytICQsdajWilKdgg0cdtGJZte6pL8wDm sPyoXgrjHs8aOTl1xG1W2Vy27eLoEXTHSaDlVO7QsDvy76AfY
NDTAJ7aMnzD0577v3wkm6E5lFWe4 dQlqOl Vi O JBsyue6NFxcysqcgu2rDanVyQT23dXacDZ xU0GPNm8HRCB3JDSqxOWb6fod9QDw1Of2ZTdF5H7bcHaFbk2vsraY7XyjMLtuqj90mby0ztKAsA