5 lucruri care te ajută dacă vrei să lucrezi sau să studiezi în alte țări
Experiența pe care o poți câștiga studiind sau lucrând într-o țară străină, chiar și pentru o perioadă limitată de timp, este neprețuită și te poate ajuta să-ți construiești viitorul pe care ți-l dorești. Te vei confrunta cu situații noi și neașteptate, va trebui să găsești soluții pentru rezolvarea lor de multe ori fără niciun ajutor, vei intra în contact cu obiceiuri și culturi diferite și vei avea parte de aventuri inedite. Toate acestea îți vor lărgi orizonturile și te vor pregăti pentru o viață mai plină și mai bună.
Însă plecarea în străinătate pentru un job sau studii trebuie decisă abia după ce îți faci bine temele și obții cât mai multe informații despre locul în care vrei să ajungi și condițiile pe care trebuie să le îndeplinești. Iată 5 lucruri care te ajută dacă vrei să lucrezi sau să studiezi în străinătate:
Testează-ți cunoștințele de limbă engleză
Cunoașterea unei limbi străine, în cele mai multe cazuri engleza, este o condiție esențială atunci când intenționezi să pleci. Poate că ai senzația că o stăpânești, însă este de preferat să te asiguri că așa este. Cum faci asta? Înscrie-te la un examen Cambridge în București. În afară de faptul că-ți vei verifica nivelul de cunoștințe și de conversație, vei obține și un certificat care este recunoscut pe plan internațional și astfel te asiguri că îndeplinești cea mai importantă etapă a planului tău.
Obține informații despre documentele necesare
Fiecare țară are propriile reguli și condiții pentru cetățenii străini care vor să studieze sau să lucreze acolo. Este foarte important să le știi și să vezi dacă le îndeplinești. Pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe găsești condițiile de călătorie, indiferent de scop, în orice țară. Sunt aspecte cu care trebuie să te pui la curent din timp, pentru că, în funcție de destinație, ar putea fi necesar să începi niște demersuri chiar și cu câteva luni înainte de plecarea în sine. Sunt, într-adevăr, și situații în care angajatorul sau instituția de învățământ se va ocupa de mare parte a documentației necesare, însă sunt și formalități care trebuie făcute pe cont propriu.
Află informații despre cultura și obiceiurile țării
Odată ce ai ajuns la destinație, te poți confrunta cu multe necunoscute și chiar să suferi șocuri culturale. Fiecare țară are anumite obiceiuri pe care oamenii le respectă cu sfințenie, obiceiuri care se pot referi la felul în care se salută între ei, comunică, programul unei zile, mese, igienă, program de odihnă și așa mai departe. Dacă vrei să te adaptezi și să te încadrezi cât mai bine în peisaj, documentează-te în această direcție și vezi dacă stilul țării este potrivit personalității tale.
Faci față costurilor?
Este posibil să te entuziasmezi atunci când primești o ofertă de job dintr-o țară străină sau pur și simplu îți găsești tu un loc de muncă cu un salariu care de aici, din România, pare extrem de generos. Dar ai în vedere faptul că în acea țară, costurile vieții s-ar putea să fie mult mai ridicate decât cele cu care te-ai obișnuit. Deci, înainte de a lua o decizie definitivă, vezi la ce sumă se ridică o chirie și facturile curente și verifică prețurile din magazine, de transport sau restaurante. Fă-ți bine calculele, pentru că ideea este să pleci din țară ca să trăiești mai bine. În cazul în care mergi la studii, este necesar să-ți faci aceleași calcule și să vezi dacă îți poți permite niște costuri lunare destul de ridicate, care ar putea implica și taxe de școlarizare. De asemenea, verifică dacă țara în care mergi la studii îți oferă și posibilitatea de a lucra part-time sau în vacanțe, pentru a mai putea acoperi o parte din costuri.
Stabilește legături cu alți străini
Experiențele altor străini care au ajuns înaintea ta în locul respectiv îți vor fi extrem de utile, pentru că ei deja s-au confruntat cu anumite situații și vor ști să-ți ofere sfaturi și indicații. Deci, încearcă să intri în legătură cu ei și să stabilești niște relații de amiciție și chiar de prietenie care îți vor simplifica foarte mult procesul de acomodare.
Foto: Pexels