Andreea Seba: „Am primit cu bucurie trecerea la pupitrul celor mai frumoase știri - Jurnalul Cultural”!
Cu Andreea Seba ne întâlnim, de luni până vineri, de la ora 21:00, la „Jurnalul Cultural”, singura emisiune informativă TV, care le aduce telespectatorilor cele mai importante știri din domeniul cultural din România.Sub deviza „Să știm. Să fim”, alături de colegii săi, Magda Stanciu și Bogdan Stănescu, Andreea Seba pregăteşte telespectatorilor TVR Cultural cele mai importante informaţii din peisajul cultural, descoperă în fiecare ediţie voci noi, viziuni artistice proaspete și le oferă telespectatorilor invitația de a participa la cele mai recente spectacole și expoziții.
Jurnalist cu experienţă, Andreea nu a refuzat nicio provocare profesională: a fost reporter, redactor, realizator şi prezentator al emisiunii “Teleşcoala”. „Pentru mine televiziunea este o pasiune, a fost un vis de când eram mică să prezint un jurnal”, mărturiseşte tânăra, care a vorbit într-un interviu despre emisiunea pe care o prezintă, dar şi despre drumul pe care l-a parcurs până aici.
Cum ai descrie peisajul cultural actual?
Andreea Seba: Peisajul cultural este foarte bogat și plin de evenimente din toate domeniile artistice, de la muzică clasică, la expoziții de pictură, arte plastice, festivaluri de film, piese de teatru și operă jucate cu casa închisă. Cred că oamenii sunt dornici să participe la cât mai multe astfel de evenimente culturale, asta după ce perioada pandemiei a fost una în care cultura și artiștii au avut foarte mult de suferit.
Cum a fost trecerea de la „Teleşcoala” la „Jurnalul cultural”?
Ambele domenii îmi sunt dragi, atât cel educativ, cât și cel cultural, dar la emisiunea „Teleșcoala” aveam o intervenție scurtă înaintea și la finalul lecțiilor. La „Jurnalul cultural” am 48 de minute de direct neîntrerupte de publicitate, iar în fiecare ediție avem și doi-trei invitați în platou din diferite domenii artistice. Este o provocare, însă mie îmi plac provocările și am primit cu bucurie trecerea la pupitrul celor mai frumoase știri, cum îmi place să le numesc.
Daca ar fi să faci o recomandare, care sunt cele imporante evenimente culturale ale acestei primăveri?
Sunt multe evenimente culturale în această perioadă, târguri de mărțișor, expoziții de bijuterii, tot legat de mărțisor la Muzeul de Geologie, Festivalul de Film Italian organizat de Institutul Italian de Cultură, piese de teatru pentru cei mici, de exemplu, la Teatrul Ion Creangă, concerte de muzică clasică, cum sunt cele de la Sala Radio, organizate de asociația SoNoRo. În „Jurnalul Cultural” vorbim despre cele mai importante evenimente culturale actuale, așa că la fiecare ediție facem cele mai interesante recomandări și vă invităm să le aflați urmărindu-ne.
Am asistat recent la evenimentul de deschidere „Timisoara 2023, Capitala Europeana a Culturii”. Din punct de vedere cultural, cum va arata anul 2023 în Romania?
Așa este, anul acesta Timișoara deține titul de Capitală Europeană a Culturii și acolo se desfășoară importante evenimente culturale în această perioadă, expoziții care includ lucrări de Victor Brauner sau Constantin Brâncuși și nu numai. Anul 2023 este plin de evenimente, iar pentru cei care nu pot ajunge la Timișoara, inclusiv în București și în alte orașe, muzeele pun la dispoziție evenimente și expoziții cu lucrări inedite. ArtSafari, de exemplu, este o experiență de neratat, la fel și teatrele, operele, galeriile de artă și nu numai... festivalurile de film, teatru, de muzică de toate genurile, așadar va fi un an bogat din punct de vedere cultural.
Ce îţi place cel mai mult la job-ul tău?
Pentru mine, televiziunea este o pasiune, a fost un vis de când eram mică să prezint un jurnal. Bineînțeles că nu m-am gândit că voi ajunge să prezint știrile culturale, dar pot spune că îmi place să vorbesc despre astfel de lucruri si evenimente frumoase, te încarci pozitiv chiar și după o zi lungă de muncă, pentru că informațiile, imaginile și sunetele, toate sunt pe un ton pozitiv și creativ, ceea ce îti dă o stare de bine. Și, în plus, îmi place foarte mult să vorbesc cu oamenii care vin în jurnal, care sunt talentați, au ceva de transmis în acest domeniu, actori, muzicieni, artiști plastici, scriitori, editori de carte, curatori, muzeologi, organizatori de evenimente.
Cum decurge o zi din viaţa ta şi care sunt momentele preferate?
În zilele când am jurnal seara, am un program încărcat, aflu în dimineața respectivă ce invitați voi avea în platou, așa că încep să mă documentez despre fiecare - este un proces util și necesar, care mă ajută mult în timpul discuțiilor. Când ajung la televiziune, îmi pregătesc textele și le editez, merg la machiaj, de unde fug repede în studio, unde întâlnesc echipa, invitații care au sosit, facem câteva probe, câteva poze cu invitații. Întru în direct de la ora 21:00 la aproape ora 22:00. După ce termin, merg rapid acasă unde mă așteaptă fiul meu, să adoarmă la pieptul meu, e încă mic, are un an si 3 luni și nu se culcă până nu vin eu. Iar la finalul zilei îmi place să mai citesc câteva rânduri dintr-o carte sau, dacă nu sunt prea obosită, să mai văd un film.
Ce dorinţe ai pentru anul acesta?
Îmi doresc în primul rând sănătate pentru mine și familie, putere de muncă, să fac față provocărilor atât în rolul de părinte, cât și la serviciu, la pupitrul știrilor culturale, să evoluez în fiecare zi și fecare ediție să fie mai bună și mai bine moderată, să am interviuri reușite cu oameni de cultură și să mă ridic și eu de fiecare dată la înălțimea celor care îmi stau alături în studiolul jurnalului.
Care sunt pasiunile care te definesc si cum le acorzi timp?
Îmi place să călătoresc, să vizitez alte țări și alte culturi, să citesc, să fac pilates, să mai văd un film din când în când și uneori să fac prăjituri. De când am devenit părinți, eu și soțul meu ne-am dedicat mai mult celui mic, așa că nu am avut decât călătorii scurte, mai mult prin țară, dar toate la timpul lor. De citit îmi mai fac timp, mă relaxează să citesc, așa că atunci când nu muncesc sau doarme cel mic şi am câteva momente, mă delectez cu o carte sau un film.