Ce mai citim în 2024. Autori și cărți la modă pentru toate gusturile
De multe ori când mergi într-o librărie cu gândul de a-ți mai cumpăra 2-3 cărți pe care să le citești în perioada următoare se întâmplă să te pierzi în fața rafturilor, pentru că îți este dificil să alegi. Cu situația asta te confrunți atunci când vii cu temele nefăcute și în condițiile în care zilnic apar titluri noi, chiar este complicat să iei o decizie. Ce ar trebui să faci?
În primul rând, ar fi bine să-ți faci alegerile în funcție de genul de literatură preferat. Apoi să identifici autorii cu recenzii bune. În cele mai multe cazuri, alegem titlurile autorilor consacrați, însă și debutanții sau cei cu o carieră scurtă în spate pot fi cel puțin la fel de interesanți, așa că poate le dai o șansă.
De asemenea, este important să-ți alegi lecturile și în funcție de vârsta pe care o ai. Dacă alegi o carte bună, dar care se adresează unei alte categorii de vârstă, s-ar putea să simți dezamăgire sau pur și simplu să-ți fie greu să intri în poveste.
Persoanele care se află în perioada de studiu pot alege cărți în engleză pentru tineri și astfel pot câștiga pe două planuri: se pot bucura de o lectură plăcută și își perfecționează engleza, care le este atât de utilă într-o viitoare carieră.
Dacă în continuare este dificil să-ți stabilești lista de lecturi, atunci poate fi mai simplu să alegi autori și titluri la modă în 2024. Iată o listă pentru toate gusturile:
To all the boys I’ve loved before, de Jenny Han
Este o carte tradusă și în limba română, dar pentru că adolescenții sunt publicul-țintă, ar fi o idee excelentă să fie citită în engleză, în scopul menționat mai sus. Spune povestea Larei Jean, o adolescentă veșnic îndrăgostită, dar care, de fapt, nu a avut niciun iubit. A scris scrisori fiecărui băiat de care a fost vreodată îndrăgostită, pe care le ține ascunse în dulapul ei. Numai că, la un moment dat, toate acele scrisori ajung să fie, în mod misterios, expediate către destinatarii lor. Lara Jean se trezește într-o situație delicată... Cartea s-a bucurat de un succes atât de mare, încât a fost ecranizată.
Și-n fiecare dimineață, drumul spre casă e tot mai lung, de Fredrik Backman
Fredrik Backman este un autor suedez foarte popular, autorul mai multor cărți care s-au vândut foarte bine. „Și-n fiecare dimineață, drumul spre casă e tot mai lung” spune povestea unui bătrân bolnav de Alzheimer și a nepotului său care vrea să înțeleagă ce se întâmplă cu bunicul său. Se ajunge la mărturisiri copleșitoare, evocări pline de tandrețe și declarații de iubire care țin loc banalului rămas-bun.
Încredere, de Hernán Diaz
Acţiunea se desfăşoară în New Yorkul anilor 1920, iar personaje principale sunt un finanţator pe Wall Street, Benjamin Rask, şi soţia acestuia, Helen. Cei doi au o avere uriaşă, care reuşeşte să reziste o vreme chiar şi prăbușirii de pe Wall Street din 1929. Povestea lor este una plină de suspans și de evenimente captivante.
Demon Copperhead, de Barbara Kingsolver
Barbara Kingsolver este laureată a Premiului Pulitzer pentru Literatură 2023. Demon Copperhead este povestea unui băiat născut de o mamă adolescentă, dependentă de droguri, un băiat fără alte atuuri în afară de frumusețe, spiritul caustic și un talent extraordinar de a supraviețui. Se trezește în situația de a înfrunta singur pericolele pe care le implică asistența maternală, exploatarea prin muncă, abandonul școlar, dependența, iubirile dezastruoase și pierderile devastatoare.
Biroul de elucidare a destinelor, de Gaëlle Nohant
Acţiunea romanului se desfăşoară pe fundalul Germaniei postbelice și evidențiază munca neobosită a Serviciului Internațional de Urmărire pentru a elucida soarta victimelor regimului nazist. Personajul principal, Irène, s-a angajat cu pasiune în această cercetare care scoate la lumină evenimente și povești tulburătoare.
Foto: Unsplash