Cum poți ști dacă ești infectat cu varianta Omicron - manifestări specifice

Având în vedere rapiditatea cu care se produc mutațiile virusului Sars Cov 2, nu este greu să rămânem în urmă cu noutățile medicale referitoare la contagiozitatea și tabloul clinic al Covid 19.

image

Omicron este cea mai recentă variantă a virusului și aproape a înlocuit-o pe cea precedentă, numită Delta. Deși atunci când spunem Covid ne gândim la una și aceeași boală, manifestările ei pot fi extrem de diferite nu numai de la o persoană la alta, dar mai ales de la o variantă la alta.

Astfel, semnele și simptomele specifice Delta nu corespund în totalitate cu cele ale variantei Omicron, atât din punct de vedere al gradului de severitate al simptomatologiei, cât și al diversității manifestărilor.

Dacă ai primit recent un rezultat pozitiv la testul pcr și te întrebi care din variante este responsabilă pentru infectarea ta, este important să știi care sunt particularitățile variantei Omicron și cum diferă acestea de variantele precedente. 

Semne și simptome specifice

Varianta Omicron se asociază cu un tablou clinic mai apropiat de cel al răcelilor comune decât primele variante. Prin urmare, aceasta poate fi ușor trecută cu vederea. Este crucial ca la orice simptom de răceala sau gripă să fie efectuat un test pcr sau cel puțin unul rapid pentru identificarea prezenței infectării cu virusul Sars Cov 2.

Simptomatologia variantei Omicron include preponderent:

●       Rinoree (secreții nazale abundente);

●       Strănut;

●       Stare de oboseală (în unele cazuri extrem de pronunțată);

●       Dureri de cap;

●       Dureri în gât.

Statistic, aceste cinci manifestări sunt cele mai întâlnite și nu prezintă un grad ridicat de severitate. În alte cazuri, mai puțin întâlnite, se pot asocia manifestări precum:

●       Febră cu sau fără frisoane;

●       Tuse;

●       Congestie nazală;

●       Dureri musculare;

●       Greață și vărsături;

●       Diaree;

●       Pierderea gustului și mirosului.

Modul de transmitere și contagiozitatea

Chiar dacă varianta Delta era considerată mult mai ușor transmisibilă decât variantele precedente (de două ori mai contagioasă), Omicron a reușit să depășească acel record și să devină cea mai contagioasă variantă a virusului Sars Cov 2 apărută până în prezent.

Transmiterea se realizează în special prin intermediul aerosolilor și probabilitatea ca aceștia să infecteze o persoană aflată în proximitatea lor este considerabil mai mare.

În plus, perioada de incubație în cazul Omicron este mult mai scurtă, având o medie de doar trei zile. Această particularitate, la rândul ei, contribuie semnificativ la nivelul de contagiozitate a virusului.

Gradul de severitate al bolii

În comparație cu varianta Delta, considerată una dintre cele mai periculoase mutații ale virusului, Omicron prezintă un grad de severitate mai scăzut.

Studii preliminare au indicat faptul că Omicron produce mai puține forme grave ale bolii, mai puține spitalizări și mai puține prezentări la camera de gardă. De asemenea, simptomatologia se remite mai rapid.

Vaccinarea rămâne metoda profilactică principală în cazul tuturor variantelor virusului Sars Cov 2. Prin vaccinare eficientă împotriva variantei Omicron se înțelege administrarea tuturor celor trei doze necesare, doza 3 (booster-ul) având un rol cheie în scăderea gradului de severitate al simptomatologiei acestei mutații.

Dacă ai fost testat pozitiv și/sau experimentezi orice fel de semn sau simptom specific infecției cu Sars Cov 2, varianta Omicron, asigură-te că primul lucru pe care îl faci este să îți contactezi telefonic medicul de familie. Acesta îți va putea evalua starea, îți va prescrie tratamentul necesar și îți va oferi sfaturi în legătură cu următorii pași pe care trebuie să îi parcurgi până la momentul vindecării.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Manichiura jpg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
image png
zodii pixabay jpg
Fasole jpg
image png
friptura vita istcok jpg
zodii horoscop jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net