De ce joacă oamenii la loto? Psihologia din spatele acestei forme de divertisment

Pentru a face jocurile de loterie cât mai atractive, organizatorii au modificat de-a lungul timpului sistemul de acordare a premiilor. Rămân de bază marile câștiguri, cele râvnite de orice jucător, însă există o mulțime de premii de valoare mai mică, ce oferă totuși satisfacția marcării unor alegeri norocoase.

image

Astfel, la jocurile de loterie pe bază de extragere a numerelor poți câștiga bani chiar dacă ghicești doar câteva dintre rezultate. De asemenea, la lozurile răzuibile sau la cele în plic, poți găsi variante de tip loz gratuit (încă o șansă) sau câștiguri nu cu mult peste cele cheltuite pentru achiziția inițială.

Pentru ca premiile de valoare epică să fie posibile, sistemul de joc vizează numeroase variante necâștigătoare. Spre exemplu, la cel mai popular joc de loterie din România, șansele de a ghici cele 6 numere din 49 posibile sunt de 1 la aproape 14 milioane. Cu o astfel de perspectivă validată de calculele matematice, cum se explică interesul oamenilor de a juca, ba chiar în mod consecvent, ani și ani?! Explicația ține de o combinație de factori emoționali, sociologici și economici.

Visul de a-ți schimba viața în plan financiar

Se spune că banii nu aduc fericirea, însă realitatea este că prosperitatea financiară aduce noi perspective în viață. Astfel, multe persoane își doresc să obțină un mare câștig cu impact puternic pozitiv asupra cursului vieții lor. Nu poate fi contestat așadar visul de a scăpa de dificultățile financiare - de exemplu rate la credite, povara facturilor lunare și alte astfel de provocări obișnuite.

Oamenii sunt motivați de perspectiva unui viitor mai prosper, iar jocurile loto oferă o cale aparent rapidă și ușoară de a obține bogăție. Șansele sunt extrem de mici, nimeni nu se așteaptă să câștige, însă sentimentul de a fi în joc este unul plăcut și provocator, care merită suma modică ce este cheltuită pentru biletul loto jucat. Riscul jocului este în acest fel nesemnificativ în comparație cu potențialul câștig uriaș, rezultând o investiție emoțională mai degrabă decât una financiară. Recompensa nu este sigură și nici măcar probabilă, ci doar posibilă.

Multe persoane joacă însă tocmai pentru această senzație obținută de posibilitatea câștigului. "Cum ar fi dacă..." - iată o perspectivă ce ține chiar de subconștient. Psihologia investiției reduse presupune gândul că "nu pierzi mare lucru", deci se justifică decizia de a continua să joci.

image

Mediatizarea marilor câștiguri crește interesul pentru jocuri loto

O explicație a interesului pentru jocuri loto este și frica de a nu rata o oportunitate, ceea ce în lumea investițiilor se numește FOMO. Multe persoane se gândesc că, dacă nu joacă, ar putea regreta ulterior, căci nu vor fi avut șanse de câștig.

Această perspectivă este indusă și de mass-media. Dacă unele mari câștiguri la alte jocuri de noroc (de exemplu jackpoturile la sloturi online) sunt adesea stigmatizate în spațiul public și prezentate mai degrabă drept conținut publicitar plătit de către operatorii de gambling, marile premii la loto sunt considerate informații de interes public, prezentate în mod pozitiv.

Astfel, prezentarea modului în care, cu un bilet la loto pentru care a plătit extrem de puțin, un om oarecare a reușit să obțină un câștig epic, determină jucătorii să aibă speranță că norocul ar putea fi în viitor de partea lor, în ciuda statisticilor matematice. Câștigătorul mediatizat este un om obișnuit din mulțime, dovadă clară a faptului că oricine are șansă la marele premiu, atât timp cât participă la joc.

Loteria, o categorie de divertisment pentru publicul adult

Jocul responsabil vizează participarea echilibrată la orice jocuri de noroc, inclusiv la cele de loterie. Nu se poate forța norocul, deci excesele nu au sens! Jocurile loto trebuie să fie înțelese corect, ca forme de divertisment. Este recomandat să joci doar pentru distracție, fără a avea neapărat așteptări mari de câștig. Dacă apar unele câștiguri – mai mici sau mai mari – acestea vor suplimenta experiența de divertisment, pentru clipe cu totul memorabile (un tip de valoare adăugată la ceea ce îți este deja garantat, extra beneficii de care te-ai bucura desigur).

În prezent, există posibilitatea de a juca online la loterii din România și din străinătate. O variantă populară este aceea de a paria online pe numerele de la loto din diverse țări. Printre loteriile internaționale preferate de români se numără loto Grecia, Slovacia Keno, Italia Keno, Cehia Keno, Ungaria Putto, Win For Life, Italia Millionday și Multi Polonia.

Dincolo de toate motivele prezentate mai sus pentru care oamenii aleg să joace la loto, se remarcă și cel legat de latura socială a acestor jocuri. În mediul offline și în social media, oamenii tind să discute despre posibilele câștiguri și să își povestească propriile experiențe.

Conversațiile din comunitate determină o conexiune socială între participanții la jocuri loto, un câștig în sine pentru fiecare dintre aceștia. Iată că, într-un fel, nu totul se reduce la bani!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alina Maria a României și Nicolae foto personale 4 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index webp
ciorba de fasole boabe cu afumatura si rantas jpg
horoscop saptamana 30 august   5 septembrie webp
Decibel click ro jpg
Image 2024 10 10 at 10 17 30 jpeg
Model brazilian care și a schimbat culoarea ochilor Colaj TikTok
snitele pui jpeg
horoscop 3 august webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net