Ce este tehnologia QLED și cât merită să plătești pentru un astfel de TV

#Best buys
Ultima actualizare:
image

Culoarea și contrastul au fost serios îmbunățăție de tehnologia QLED a celor de la Samsung. Însă, ce este această tehnologie și ce trebuie să știi dacă îți dorești un astfel de televizor?

QLED înseamnă diodă emițătoare de lumină cu puncte cuantice. Dacă vedeți un televizor nou cu eticheta QLED, înseamnă că este similar cu un televizor LED obișnuit, dar principala diferență este că are încorporat un strat cuantic de puncte. Vom ajunge la ce este acest strat în curând, dar lucrul important de știut este că îmbunătățește tot ceea ce vedeți pe ecran, cum ar fi culorile și luminozitatea imaginilor.

Deși stratul QLED din interiorul multor televizoare noi este o caracteristică interesantă, nu este un nou tip miraculos de tehnologie TV. Asta înseamnă că, dacă cântăriți câteva opțiuni TV diferite, este important să știți că vorbim despre o diferență de grad, mai degrabă decât de tip, față de majoritatea celorlalte televizoare pe care le puteți cumpăra astăzi. Un televizor QLED nu este neapărat un televizor mai bun. Dar sunt o mulțime de televizoare QLED foarte bune. 

Găsiți o colecție de peste 125 de televizoare QLED AICI (click pe link pentru detalii), ordonate în funcție de cât de cumpărate au fost aceste modele în România. 

Nu trebuie să înveți fiecare termen de tehnologie TV – sunt atât de mulți. Dar QLED este unul cheie – mai ales dacă sunteți în căutarea unui nou televizor Samsung – și îl veți întâlni din nou și din nou în magazinele de televiziune fizice, precum și în cele online. În acest ghid, vom explora tehnologia QLED TV, vom afla diferența dintre televizoarele OLED și QLED și, cel mai important, vă vom ajuta să aflați dacă un televizor QLED este potrivit pentru dvs.

QLED pe scurt

Unul dintre cele mai importante detalii despre QLED este că este o tehnologie de panou care este folosită (aproape) exclusiv pentru cele mai bune televizoare Samsung. În mod confuz, veți găsi unele televizoare cu eticheta QLED de la alte mărci de televizoare precum TCL, Hisense și Sharp, dar cele mai multe sunt vândute de Samsung – cel puțin deocamdată.

Veți găsi această tehnologie a panoului QLED în unele dintre cele mai recente și mai bune televizoare 8K ale Samsung, inclusiv Samsung Q800T și Samsung Q950T. Cu toate acestea, majoritatea QLED-urilor disponibile astăzi pe piață sunt încă televizoare 4K.

Aceasta este definiția rapidă a ceea ce este QLED și unde puteți găsi această tehnologie. Dar vom detalia pe larg mai jos. 

Ce este QLED?

QLED este un acronim care înseamnă diodă emițătoare de lumină cu puncte cuantice. Acest lucru nu trebuie confundat cu OLED, care se referă la o diodă emițătoare de lumină organică și este o tehnologie de afișare concurentă.

Dar stai, ce este o diodă emițătoare de lumină cu puncte cuantice – sau un afișaj QLED? Și cum se compară cu un televizor LCD obișnuit?

QLED este, în cea mai mare parte, un concept Samsung care este practic cel mai recent set de îmbunătățiri ale aceleiași tehnologii cu puncte cuantice la care a lucrat compania în ultimii ani. 

Pentru a deveni tehnic – și pentru a adăuga o confuzie – gama de televizoare QLED Samsung nu este deloc QLED. Ei bine, cel puțin nu în modul în care înțelegem noi termenul. Un element de diodă cuantică emițătoare de lumină „adecvată” își emite propria lumină – indiciul se află în nume. 

Cu toate acestea, cele mai recente televizoare Samsung utilizează o lumină de fundal LCD separată, la fel ca orice alt televizor LED-LCD. Prin urmare, numele QLED este mai mult branding decât un adevărat „salt cuantic” pentru tehnologia panourilor TV.

Dar sunt și detalii care te vor entuzisma. Televizoarele QLED folosesc un filtru metalic cu puncte cuantice pentru a îmbunătăți atât culoarea, cât și contrastul ecranului. Acest lucru înseamnă că capacitățile imaginilor HDR și 4K sunt îmbunătățite semnificativ în comparație cu alte LED-uri LCD cu puncte non-cuantice. 

Modelele de televizoare QLED includ și asistentul virtual Bixby de la Samsung, precum și un mod ambiental, care le ajută să se integreze puțin mai bine în mediul înconjurător.

Ce este „Neo QLED”?

În 2021, Samsung și-a schimbat marca QLED în „Neo QLED”, pentru a prezenta modificări substanțiale ale gamei sale QLED. Principala diferență este introducerea unei iluminări de fundal MiniLED, care împachetează de zece ori cantitatea obișnuită de LED-uri pentru luminozitate crescută și unghiuri de vizualizare mai largi - asigurând că lumina este direcționată numai acolo unde trebuie să fie.

Rezultatul? Volum de culoare 100% al DCI-P3, plus o reglare locală mai bună. 

Întrebat despre ce specificații ar face tranziția la Neo QLED, Dan Schinasi, directorul de planificare a produselor la Samsung, a spus „Da, la  HDMI 2.1. Da la 4K la 120 Hz. Da la  VRR. Da pentru FreeSync Premium ... Da pentru tot.”

Găsiți o colecție de modele TV Samsung cu tehnologie Neo QLED aici

Ce este QD-OLED?

Un articol al celor de la Korea IT News susține că Samsung ar putea trece la OLED  – sau cel puțin un fel de OLED – chiar în 2022. Înseamnă asta că marca renunță la QLED? Nu chiar. 

Articolul se bazează pe ani de zvonuri conform cărora Samsung dezvolta un ecran hibrid „QD-OLED”, care ar combina un panou TV OLED cu tehnologia cu puncte cuantice care stă la baza popularei game QLED a Samsung.

Se spune că QD-OLED folosește un panou OLED autoemisiv pentru a emite lumină albastră, precum și un filtru cu puncte cuantice pentru a converti această lumină în alte culori - ocolind nevoia de iluminare de fundal, deoarece panoul OLED acționează ca propriile surse de lumină, dar utilizând în continuare tehnologia QLED pentru a îmbunătăți contrastul. Efectul exact sau nivelul de calitate a imaginii, totuși, nu a fost încă văzut, dar se așteaptă să permită o luminozitate mai mare și o gamă de culori chiar mai largă în comparație cu OLED-ul tradițional.

Nu există modele oficiale sau calendare publice ale Samsung privind această tehnologie, dar zvonurile se potrivesc cu ceea ce au spus analiștii de piață anul trecut – Omdia prezicând că producția de masă pentru seturile QD-OLED de la Samsung va începe la sfârșitul anului 2021, pentru o lansare în 2022.

Cum funcționează un televizor QLED?

Toate televizoarele QLED au un filtru de puncte cuantice. Acesta este un film de particule semiconductoare de cristal minuscule care pot fi controlate cu precizie. Ele înlocuiesc filtrele de culoare roșu, verde și albastru care sunt de obicei folosite la televizoarele vechi.

Acest filtru folosește acum și un compus de aluminiu pentru a face punctele mai eficiente (și, prin urmare, mai strălucitoare) și mai eficiente la trecerea luminii, ceea ce creează o culoare mai largă și mai precisă. 

Samsung spune că televizoarele sale QLED folosesc noile filtre pentru a afișa o acoperire de 100% a spațiului de culoare DCI/P3 (a se citi: niveluri de negru mult mai profunde și HDR strălucitor) și pentru a menține această performanță indiferent de luminozitate. 

De fapt, sunt atât de luminoase încât televizoarele QLED de la Samsung pot gestiona o luminozitate maximă de până la 4000 de nits pe modele de top. Având în vedere că este nevoie de 1000 de nits pentru a produce HDR, acesta este foarte luminos și cu mult peste nivelurile sub 1000 de nits găsite pe televizoarele OLED.

Noile progrese în structura panoului de pixeli înseamnă, de asemenea, că modelele din 2019 și ulterioare sunt mult mai bune pentru vizualizarea în afara axei. Pentru un mediu de sufragerie, acesta ar putea fi marele punct de vânzare al QLED.

Este QLED mai bun decât LED-ul?

Dincolo de hiperbola „schimbării de paradigmă” a marketingului Samsung, este foarte important să înțelegem că QLED nu este deloc nou. De fapt, nu este nimic altceva decât cele mai recente modificări ale tehnologiei LED-LCD existente, care a dominat televizoarele cu ecran mare în ultimul deceniu.  

Inovațiile QLED – negru mai intens, culori mai bune și unghiuri de vizualizare mai largi – abordează trei probleme tradiționale ale tehnologiei LED și LCD, dar sunt aceleași probleme care sunt abordate an de an de producătorii de televizoare. Doar recenziile viitoare vor dezvălui dacă, de fapt, QLED este un pas semnificativ înainte față de ecranele LED-LCD tradiționale – dar sunt șanse mari să vedem unele îmbunătățiri reale în aceste domenii cu noile seturi TV de la Samsung.

Este QLED-ul la fel de bun ca OLED-ul?

Poate o comparație mai importantă este QLED vs OLED. Acesta din urmă folosește pixeli care emit propria lumină, dar afișajele OLED sunt produse doar de principalul rival al lui Samsung, LG, iar acum sunt folosite și de Sony, Philips și Panasonic.

Nu există nicio îndoială că QLED, deocamdată, are un avantaj în ceea ce privește luminozitatea (deci, teoretic, poate gestiona mai bine conținutul HDR, dar dacă ești în căutarea unei „schimbări de paradigmă” în calitatea imaginii și tehnologia de afișare de ultimă generație, OLED este încă liderul. Acesta din urmă folosește pixeli iluminați individual pentru a obține un raport de contrast mai bun și un negru mai bogat pe care LED-LCD-ul nu le va putea atinge niciodată, fie cu ajutorul unui filtru cu puncte cuantice sau nu.

Găsiți o colecție de televizoare cu tehnologie OLED aici, ordonate în funcție de cât de vândute au fost aceste produse în România. 

Noua gamă Neo QLED a Samsung a echilibrat balanța, cu un control îmbunătățit al luminozității și al unghiurilor de vizualizare, dar va trebui să așteptăm până când vom testa seturile temeinic pentru a spune cu siguranță acest lucru.

Ce s-a întâmplat cu SUHD?

QLED și SUHD sunt în esență același lucru; noul nume se referă mai mult la marketing decât la tehnologie, deși saltul de la 1.000 de nit pe televizoarele SUHD de top la 1.500 și la 2.000 de nit pe televizoarele emblematice QLED – în 2017, când Samsung a început să folosească termenul – este poate mai revoluționar decât pare la început. 

Mai simplu spus, pentru publicul care încă se chinuia să înțeleagă ce este UHD, SUHD s-a dovedit prea confuz, așa că Samsung a renunțat la concept. (De asemenea, probabil că nu a ajutat faptul că „S” din SUHD nu a însemnat nimic cu adevărat ... deși nu suntem convinși că QLED este mult mai clar.)

Cât costă televizoarele QLED?

Spre deosebire de OLED, care are un preț de pornire de peste 1000 de euro pentru modelele sale cele mai ieftine, QLED vine cu prețuri mult mai ”pământești”. 

Modelele QLED au prețuri care pornesc chiar de la 1600 de lei, iar pentru cei pretențioși care își doresc un televizor 8k, prețul de pornire este pe la 1700 de euro. 

Găsiți lista completă de televizoare QLED, de la cel mai ieftin la cel mai scump, aici

Care e durata de viață a televizoarelor QLED?

Chiar compania Samsung a oferit un interval de timp probabil pentru televizoarele sale QLED, spunând că vă puteți aștepta ca un televizor QLED să reziste 7-10 ani înainte de a începe să observați un fel de degradare vizuală. 

Compania din Coreea de Sud a spus că estimarea aceasta ține cont și de utilizarea mai intensă așteptată de la televizoarele inteligente din zilele noastre. Așadar, chiar sunt 7-10 ani, dacă nu chiar mai mult. 

Deci ar trebui să cumpăr un televizor QLED?

Televizoarele QLED de la Samsung se pretinde că aduc cele mai luminoase și mai precise imagini colorate posibile, care, prin urmare, funcționează cu tot felul de conținut în toate tipurile de condiții de iluminare. 

Într-o anumită măsură, aceste afirmații sunt adevărate. Evoluțiile pe care Samsung le-a făcut în ultimii ani în îmbunătățirea panourilor QLED au dus la unele modele extrem de reușite, cum ar fi Samsung Q95T QLED. 

Toate acestea par mai mult avantaje decât dezavantaje, dar până la urmă decizia se poate reduce la preț. Ce se poate spune însă cu siguranță este că QLED oferă o imagine strălucitoare a ceea ce urmează. Așadar, dacă prețul pare unul convenabil, merită să încercați experiența QLED.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop financiar 1 webp
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
zodii norocoase webp
prajitura1 jpeg
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
chef catalin scarlatescu foto antena 1
KV CSR landscape jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net