Cum să ai o relație fericită! Cele 10 nevoi de bază ale oricărui cuplu

Suntem unici și fiecare relație de cuplu este unică. Cu toate acestea, rețineți că înainte de toate suntem oameni. Oameni cu gânduri, sentimente, nevoi. Și în mare parte toți avem cam aceleași nevoi de bază, și, deși fiecare relație este diferită, sunt câteva lucruri esențiale care nu trebuie să lipsească. Click! v-a pregătit o listă cu nevoile emoționale de bază care trebuie îndeplinite pentru a face parte dintr-un cuplu fericit.

cuplu jpg

Toți avem nevoi

Toți avem nevoie, pornind de la cele primare, precum nevoie de apă, mâncare, adăpost, la cele sociale și afective. Iubirea, afecțiunea, comunicarea nu sunt lucruri palpabile dar simțim nevoia lor, așa cum simțim nevoia sa bem apă. Sunt vitale pentru viața noastră emoțională, așa cum aerul este vital pentru a trăi.

Într-un cuplu partenerii au anumite nevoi, iar acestea este necesar să fie satisfăcute pentru a avea o relație fericită în care ambii se regăsesc complet. Să ne înțelegem, știm că iubirea adevărată nu cere și nu pretinde nimic. Corect? Cu toate acestea, asta nu înseamnă că dacă îți iubești partenerul, tu nu trebuie să te simți fericit în relație.

Este un subiect delicat, pentru că mulți oameni ajung să se simtă vinovați dacă le cer partenerului lucruri absolut normale, precum sentimentul de siguranță, fidelitate sau afecțiune. Astfel, ajung să creadă că propriile nevoi sunt doar răsfăț, când nu este așa! Deșigur, asta nu înseamnă că partenerul trebuie să îți satisfacă absolut toate nevoile. De pildă, dacă tu nu ai o viață socială atât de activă, și nu ai foarte mulți prieteni, iar partenerul îți spune că își dorește să iasă în oraș cu prietenii săi, asta nu înseamnă că trebuie să faci o criză și să-l obligi să rămână cu tine doar pentru că tu nu ai cu cine ieși, sau nu îți place să stai singur/ă. Află de unde vine această problemă și rezolv-o. Nu arunca această problemă pe umerii partenerului pentru că el nu este obligat să o rezolve, este datorita ta față de tine!

Dragobete - cuplu - dragoste - iubire FOTO Shutterstock

Confor celor de la Healthline există următoarele tipuri de nevoi în cuplu:

1. Afecțiune

Majoritatea relațiilor implică diferite tipuri de afecțiune:

●       atingere fizică

●       intimitate sexuală

●       cuvinte de dragoste

●       gesturi amabile

Afecțiunea vă ajută să vă conectați și să sporiți apropierea.

Nu toată lumea își manifestă afecțiunea în aceleași moduri, dar partenerii se obișnuiesc, în general, cu abordările unice ale celuilalt în ceea ce privește satisfacerea acestei nevoi. Cineva care nu spune „te iubesc" s-ar putea să-și arate considerația prin acțiunile sale, de exemplu. Dacă nivelul de afecțiune din relația voastră se schimbă brusc, ai putea începe să îți facei griji. Multe probleme în relații provin din lipsa de afecțiune și este destul de ușor de înțeles să te întrebi de ce un partener cândva afectuos pare distant. Dacă par mai puțin afectuoși decât de obicei, o conversație este un bun punct de plecare. Nu uita, poți afla ce se doar dacă întrebi. 

Încercați o abordare nonconflictuală: „Am observat o oarecare distanță în ultima vreme. Când nu putem să ne conectăm prin atingere, mă simt singur. Mă întreb dacă există o modalitate prin care am putea să ne conectăm prin cuvinte în schimb, dacă nu te simți în stare fizic acum."

imbratisare 0 jpeg

2. Acceptare

Faptul că partenerul tău știe că te acceptă așa cum ești poate contribui la crearea unui sentiment de apartenență în relație.

Totuși, acceptarea nu înseamnă doar că te acceptă. Înseamnă, de asemenea, că simți că te potrivești cu cei dragi lor și că aparții vieții lor.

Acest sentiment de apartenență ar putea crește atunci când ei:

●       te prezintă familiei și prietenilor

●       planificați activități pe care să le faceți împreună

●       vă împărtășiți visele și obiectivele pentru viitor

●       îți cere sfatul atunci când  decizii

Dacă nu te simți acceptat, s-ar putea să te simțiți ca și cum ești o parte neimportantă din viața partenerului. Unii oameni nu se deschid cu ușurință și ar putea avea alte motive pentru a nu te include în anumite părți ale vieții lor. Cu toate acestea, sentimentul că nu aparții poate face ca tu să nu te vezi în relația respectivă pe termen lung.

Iată o strategie pe care să o încerci:

  • Dacă nu ai făcut-o deja, invită-l să îți cunoască prietenii și familia. Folosește acest lucru pentru a deschide o conversație despre cum ai dori să vă implicați mai mult în viața sa.
cuplu   shutterstock 1673456887 jpg

3. Validare

Chiar și cei mai apropiați parteneri nu se înțeleg întotdeauna, și asta este în regulă. Totuși, atunci când nu sunteți complet de acord, vreți totuși să te asiguri că ți-a înțeles îngrijorările și că le cunoaște cauza. 

Potrivit unei cercetări din 2016, majoritatea cuplurilor consideră că este important să funcționeze pe aceeași lungime de undă. Atunci când partenerul tău nu reușește să îți vadă complet perspectiva, s-ar putea să te simți neînțeles. Dacă vă respinge complet sentimentele, s-ar putea să te simți ignorat sau nerespectat.

Dacă, în general, te simți validat, dar acest lucru se întâmplă o dată sau de două ori, este posibil să fi avut o zi mai grea. Nu strică să purtați o conversație, indiferent de situație, pentru a împărtăși ceea ce simțiți.

Dar dacă te simți în mod constant neauzit sau invalidat, s-ar putea să aduni resentimente, așa că cel mai bine este să abordați problema cât mai curând.

Încercați: „Nu m-am simțit auzit în ultima vreme când am adus în discuție probleme importante. Am putea găsi un moment potrivit pentru a purta conversații serioase, când putem asculta amândoi fără distrageri?"

Cuplu jpg

4. Autonomie

Pe măsură ce o relație se aprofundează, partenerii încep adesea să împartă interese, activități și alte aspecte ale vieții de zi cu zi. S-ar putea să observați că deveniți mai mult un tot întreg, pe măsură ce vă apropiați.

Dar, indiferent de cât de puternică devine relația voastră, este esențial să vă păstrați sentimentul de autonomie. Deși s-ar putea să aveți o mulțime de lucruri în comun, sunteți două persoane separate, cu obiective, hobby-uri, prieteni și valori unice - și acesta este un lucru bun.

Dacă identitatea ta a început să se confunde cu a lor, fă un pas înapoi pentru a examina situația. Această amestecare a eurilor se poate întâmpla în mod natural pe măsură ce vă apropiați.

În realitate, menținerea intereselor individuale poate alimenta curiozitatea despre celălalt, ceea ce vă poate întări relația și o poate menține distractivă. Dacă vă pierdeți din vedere pe voi înșivă înainte de relație, rezervați-vă ceva timp pentru a vă reconecta cu prietenii sau pentru a relua un vechi hobby.

5. Securitate

O relație sănătoasă ar trebui să se simtă în siguranță, dar siguranța poate însemna multe lucruri.

Dacă te simți în siguranță în relația ta atunci, în general:

●       știi că ai limitele respectate

●       te simți în siguranță să îți împărtășești sentimentele

●       te simți în siguranță fizică alături de el

●       simți că îți sprijină alegerile

●       te simți capabil să îți împărtășești sentimentele

Stabilirea unor limite clare vă poate ajuta să vă sporiți sentimentul de siguranță: „Nu vreau să se țipe la mine, așa că nu voi răspunde dacă ridici vocea."

Dacă partenerul tău devine abuziv, căută sprijin la un specialist și chiar la autorități! Abuzul fizic este adesea ușor de recunoscut, dar și abuzul emoțional te poate face să te simți în nesiguranță.

cuplu fericit jpg

6. Încredere

Încrederea și siguranța merg adesea mână în mână. Este greu să te simți în siguranță fizică sau emoțională cu cineva în care nu poți avea încredere. Când ai încredere în cineva, știi că are grijă de tine, dar și de ei înșiși.

Dacă începi să te îndoiești de partenerul tău, încercă să aduci în discuție comportamente specifice. Acest lucru vă ajută să ajungeți la fondul problemei, atingând în același timp baza nevoilor de comunicare.

În general, încrederea nu apare imediat. O cultivați în timp, dar o puteți pierde și într-o clipă. Încrederea distrusă poate fi uneori reparată, dar acest lucru necesită efort din partea ambilor parteneri și, adesea, sprijinul unui terapeut.

Fiți sinceri cu privire la modul în care veți gestiona distrugerea încrederii în relație. Deși răspunsul vostru specific poate varia în funcție de contextul unei anumite situații, probabil că ai deja formată o idee despre comportamentele pe care nu le poți accepta, cum ar fi infidelitatea sau minciuna. Nu te simțiți vinovat dacă îi faci cunoscute partenerului tău aceste lucruri care nu îți convin.

cuplu

7. Empatie

A avea empatie înseamnă că vă puteți imagina cum se simte altcineva. Această abilitate este esențială pentru relațiile romantice, deoarece îi ajută pe oameni să se înțeleagă reciproc și să construiască legături mai profunde.

Spune că a uitat de ziua ta de naștere. Te simți supărat și rănit. După 5 ani de relație, cum a putut? Tu nu ai uitat niciodată ziua sa de naștere.

Dar, după valul inițial de dezamăgire și furie, începi să iei în considerare perspectiva sa. A avut probleme la serviciu în ultima vreme, iar această anxietate a început să îi afecteze somnul. Cu toate astea în mintea ta mai bine te gândești că a uitat de ziua ta de naștere, în loc să te gândești că a fost o greșeală sau ceva i-a distras atenția. Dacă te gândești din perspectiva sa, o să-ți dai seama ca nu a fost ceva intenționat și vei știi și că simte destulă vinovăție. Înțelegerea situației sale te ajută să accepți ceea ce s-a întâmplat și să le oferi compasiune și iertare, ceea ce vă poate apropia. 

cuplu

8. Stabilirea priorităților

Este destul de normal să îți dorești ca partenerul tău să te facă o prioritate. Vrei să știi că tu ești pe primul loc și că, după ce își satisface propriile nevoi, ale tale sunt următoarele la rând.

Bineînțeles, majoritatea oamenilor au câteva (sau mai multe) relații semnificative. Din când în când, altcineva din viața lor ar putea avea nevoie să fie pe primul loc, cum ar fi un prieten care trece printr-o criză sau un membru al familiei care trece printr-o perioadă dificilă.

În general, însă, dacă nu te simți ca o prioritate în viața partenerului, probabil că ai impresia că nu îți apreciază cu adevărat prezența. Acest lucru te poate face să te întrebi de ce se mai obosesc cu această relație.

O conversație poate ajuta adesea. În primul rând, menționează de ce nu te simți prioritizat, încearcă să îi comunici asta, apoi sugerează o posibilă soluție.

cuplu fericit freepick jpg

9. Conexiunea

Este în regulă să nu faceți totul împreună. De fapt, menținerea unor interese și prietenii separați poate fi bună pentru sănătatea mentală individuală, precum și pentru sănătatea relației voastre. Dar probabil că vrei să vă simțiți conectați în același timp. Acest lucru este perfect de înțeles. La ce servesc relațiile, dacă nu la a-ți împărtăși viața?

Fără conexiune, vă puteți simți singuri chiar și atunci când vă petreceți majoritatea timpului împreună. S-ar putea părea că sunteți doar doi oameni care se întâmplă să împărțiți un spațiu de locuit sau să petreceți timp împreună uneori. Sunt șanse mari să nu fie așa cum îți dorești să decurgă relația ta.

Iată vestea bună: dacă vă lipsește acest sentiment de conexiune, este complet posibil să vă reconectați și să vă implicați din nou cu ei.

Câteva sfaturi utile:

  • Puneți întrebări despre un aspect al vieții lor de zi cu zi la care nu v-ați gândit niciodată cu adevărat până acum.
  • Sugerați o nouă activitate pe care să o încercați împreună.
  • Ieșiți din rutina obișnuită făcând o excursie de o zi sau de weekend.
  • Relaționați-vă cu amintiri comune sau schimbați amintiri individuale din copilărie.
cuplu la mare jpeg

10. Spațiu

Conexiunea este importantă, dar și spațiul este la fel de important. Spațiul în cadrul unei relații înseamnă că amândoi aveți libertatea de a face propriile lucruri atunci când doriți. Vă simțiți susținuți, dar știți că puteți face propriile alegeri.

De asemenea, înseamnă că încă vă bucurați de o anumită intimitate. Această intimitate poate însemna spații separate pentru a lucra sau a vă relaxa acasă, dar înseamnă și intimitate emoțională.

A fi sincer nu înseamnă că trebuie să împărtășiți fiecare gând care vă trece prin minte. Dacă te simțu supărat, de exemplu, obținerea unui anumit spațiu fizic și emoțional te poate ajuta să treci mai ușor peste și să nu te descarci pe partener.

Când vine vorba de spațiu, este esențial să ceri ceea ce ai nevoie.

Luați în considerare:

●       să îți rezervi puțin timp singur în fiecare zi

●       crearea unui spațiu privat pentru tine acasă, fie că este vorba de o cameră separată sau de un mic colțișor

●       ieși mai mult afară.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Al I Cuza jpg
cub horoscop 1 gif
tiramisu dubai jpg
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
titlu Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produse de îngrijire corecte jpg
Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
horoscop 3 august webp
prazoki1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net