Fă mişcare ca să trăieşti mai mult! Combinația ideală care poate influenţa speranţa de viaţă
Există o mulţime de factori care pot influenţa speranţa de viaţă: combinaţia de dietă echilibrată, mişcare, somn adecvat, evitarea alcoolului şi tutunului şi vizitele regulate la medic. Însă, o constantă prezentă în toate recomandările asociate cu longevitatea este activitatea fizică.

Una dintre cele mai importante recomandări ale experţilor în sport este consecvenţa, aceasta însemnâmd programe de sport săptămânale, adaptate fiecărei persoane în parte, cu creşterea treptată a gradului de efort. O altă recomandare ar fi aceea de a adopta o combinaţie de tipuri de sport pentru a putea beneficia de efectele diferite, complementare. Astfel, exerciţiile fizice nu doar întăresc musculatura şi susţin sănătatea aparatelor şi sistemelor din corp, dar sunt şi o sursă bună de oxigenare pentru creier. În plus, diversitatea acestora s-a dovedit a fi şi o modalitate eficientă de a stimula creierul, cu beneficii pentru sănătate şi longevitate.
Exerciţiile cardio. Un program săptămânal optim de sport ar trebui să includă cel puţin 150 de minute de activitate aerobică moderată sau 75 de minute de activitate aerobică intensă. În această categorie de activităţi, intră mersul pe bicicletă, înotul, alergarea sau mersul rapid. Principalul beneficiu al exerciţiilor aerobice este îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare, cu reducerea riscului de boli cronice, asociat cu vârsta a treia.
Exerciţiile de forţă. Acestea ar trebui executate de cel puţin două ori pe săptămână şi vizează antrenamentele cu greutăţi sau cu propria greutate a corpului (genuflexiuni, flotări). De asemenea, pentru exerciţiile de forţă se pot folosi benzi elastice sau alte accesorii, acestea contribuind la întărirarea masei musculate, a structurii osoase şi la menţinerea unui metabolism optim.
Exerciţiile de flexibilitate şi echilibru. Din această categorie fac parte antrenamentele de Pilates, yoga şi tai chi, impactul acestora fiind îmbunătăţirea flexibilităţii, echilibrului şi coordonării. De altfel, specialiştii susţin importanţa exerciţiilor pentru flexibilitate pentru o stare bună de sănătate la vârste cât mai înaintate, acestea reducând riscul de accidentări grave.
Exerciţiile de tip HIIT (high intensity interval training). Aceste antrenamente reprezintă de fapt o combinaţie de exerciţii efectuate foarte rapid, cu creşterea pulsului, alternate cu exerciţii de intensitate redusă. Aceste combinaţii s-au dovedit a fi extrem de benefice pentru sănătatea cardiovasculară şi pentru menţinerea unei rate crescute a metabolismului celular.
Activităţile fizice de intensitate scăzută. Pe lângă sportul intens, specialiştii recomandă înglobarea în rutina zilnică a activităţilor de intensitate scăzută precum mersul pe jos, grădinăritul sau plimbările lejere cu bicicleta. Acestea contribuie la o bună stare de sănătate pe termen lung, cu un impact benefic şi asupra longevităţii, scrie hotnews.ro.