6000 de credincioși s-au rugat la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitală
În ziua praznicului Sfântului Ierarh Nicolae, dis de dimineață, sute de credincioși așteptau în curtea Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din Capitală. Credincioșii veniți din provincie și din Capitală erau nerăbdători să se închine la racla cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitului și la mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, cu ocazia praznicului Sfântului Nicolae, hramul Bisericii Sfântul Gheorghe Nou din București.
Credincioșii au venit să-i mulțumească Sfântului Grigore Decapolitul
De duminică, 4 decembrie, de la ora 17, 00, când moaștele Sfântului Grigore Decapolitul au fost aduse în București de la Mănăstirea Bistrița, și până în ziua Sfântului Nicolae, la racla cu sfintele moaște ale Sfântului și racla cu mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, s-au închinat mai bine de 6000 de credincioși. Așa cum estimează un grup de credincioși veniți din București și din județele limitrofe, care au petrecut multe ore în preajma raclei Sfântului Grigore Decapolitul, credincioșii au venit să-i mulțumească Sfântului pentru ajutorul de care s-au bucurat din partea acestuia, supranumit și ”Izgonitorul de diavoli”. De asemenea, în credinața ortodoxă, acest Sfânt este apreciat ca un făcător de minuni, un vindecător de boli și un sprijin pentru credincioși în cazul dezastrelor naturale.
Cu ajutorul rugăciunilor, necazurile s-au spulberat
Maria Radu din Argeș povestește că, de cinci ani, depână în vara acestui an, avea numai necazuri: multe rude sănătoase se îmbolnăveau în mod neașteptat, iar când vrea să vorbească despre pagubele financiare, ea oftează îndelung. Mai mult, doamna Maria crede că fosta ei noră, pasionată de vrăji, se ocupa de ”prostii”, iar liniștea și sporul casei sale s-au spulberat. Duhovnicul ei a îndemnat-o să meargă și să se roage la moaștele Sfântului Grigore Decapolitul. L-a ascultat pe duhovnic și, la scurt timp, necazurile din casa doamnei Maria s-au spulberat mai repede decât a sperat.
Povestea divorțului a devenit o sursă de amuzament
Tânăra Rodica Popa din Ilfov povestește cum era pe punctul să divorțeze de soțul ei, Viorel, cu care se înțelegea foarte bine. În august, când își sărbătorea ziua de naștere, a hotărât să divorțeze. Viorel a fost așa de surprins, încât n-a putut să articuleze o vorbă, minute în șir. Când s-a mai dezmeticit, soțul șocat s-a gândit că soția lui a fost influențată de o prietenă, pasioantă de descântece. Fiind un om religios, Viorel a vorbit cu un preot și acesta l-a îndemnat să se roage la moaștele Sfântului Grigore Decapolitul. O lună mai târziu, povestea divorțului era o sursă de amuzament în familia Rodicăi.
La racla cu mâna dreaptă a Sfântului Nicolae credincioșii povestesc, de asemenea, despre minuni care s-au petrecut în viața lor când i-au cerut ajutorul Sfântului al cărui nume se traduce ”biruitor de popor”.
Sfântul Nicolae i-a mai dăruit un copil
Nora, o tânără din București, are o fetiță în vârstă de 7 ani și își dorea încă un copil. Pentru împlinirea acestei dorințe, Nora a încercat numeroase tratamente. În cele din urmă, mama ei a sfătuit-o să meargă la Biserica Sfântul Gheorghe Nou și să se roage la Moaștele Sfântului Nicolae, s-o ajute să-i împlinească dorința, să mai aibă un copil. Nora a ascultat sfatul mamei și a fost la Biserica Sfântul Gheorghe Nou: aici s-a a rugat, mai multe zile, la racla cu moaștele Sfântului Nicolae ( mâna dreaptă a Sfântului) care se odihnește în sfântul lăcaș. La două luni după rugăciunile insistente, Nora a aflat că va avea, în sfârșit, încă un copil. Sfântul Nicolae i-a împlinit dorința.
Moaștele celor doi sfinți sunt purtătoare de har
Credincioșii din București, dar și pelerinii din țară care au nevoie de ajutor pot veni să cinstească aceste sfinte moaște, purtătoare de har și se roage la raclele celor doi sfinți pentru împlinirea dorinței lor: să fie sănătoși, să scape de datorii, să aibă un loc de muncă stabil, să se căsătorească și să se bucure de armonie în viața relațională.
Racla cu moaștele Sfântului Grigore Decapolitul ( vindecătorul și cel care-l alungă pe Diavol prin puterea rugăciunii adresate lui), rămâne la Biserica Sfântul Gheorghe Nou până miercuri, după amiază, când se întoarce la Mănăstirea Bistrița. În schimb, credincioșii din Capitală și din județele apropiate, care vor să se închine la moaștele Sfântului Nicolae au șansa să vină de câte ori au nevoie de ajutorul acestuia.
S-au împărțit ofrande
În ziua praznicului, mai mulți credincioși au împărțit credincioșilor pachete cu mâncare și dulciuri pentru copii, pentru că Biserica Sfântul Gheorghe Nou poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, făcătorul de minuni.