Denia Sfântă din Marțea Mare (Despre priveghere)
Credincioșii ortodocși au intrat în Săptămâna Mare, Săptămâna Patimilor. În acest interval urmează cele mai triste zile ale Postului și în toate bisericile ortodoxe se oficiază, de luni până vineri, slujbe speciale denumite Denii. Deniile au apărut odată cu creștinismul si se împlinesc în Postul Mare al Paștilor, post care durează șase săptămâni. În Săptămâna Mare, fiecare zi are un mesaj semnificativ.
Întâlnirea cu Hristos
În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este comparată cu o nuntă, iar Hristos se numește pe sine Mire, apostolii sunt prietenii Mirelui, iar Mireasa lui Hristos este Biserica. Fecioarele l-au așteptat pe Mirele Iisus, dar Acesta a întârziat și fecioarele au adormit. La miezul nopții, când s-a vestiti sosirea Mirelui, fecioarele s-au trezit și s-au pregătit să-l întâmpine cu candelele aprinse. Parabola insistă pe reacția fecioarelor neînțelepte care nu mai aveau ulei în candele pentru că n-au avut grijă să le umple și le-au rugat pe fecioarele înțelepte să le împrumute ulei. Acestea au refuzat, motivând că și ele ar putea să rămână fără lumină când vine Mirele. Atunci, fecioarele neînțelepte au plecat să-și cumpere untdelemn, dar în acest timp a sosit Mirele și el a fost întâmpinat doar de fecioarele înțelepte. Împreună au intrat în camera „de nuntă” și ușa s-a închis. Când s-au întors fecioarele neînțelepte, plecate să cumpere untdelemn, au găsist ușa închisă și au insistat să li se deschidă ușa: „Doamne, Doamne, deschide-ne nouă!”.Atunci Mirele le-a răspuns: „Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi”.
Interpretarea răspunsului lui Hristos în Noul Testament original
Referindu-se la răspunsul pe care Mirele L-a dat fecioarelor neînțelepte, Părintele Galeriu, care a studiat Noul Testament original, a găsit următoarea interpretare: „Nu recunosc chipul meu în voi”. Prin această pildă, Hristos îi îndeamnă pe credincioși la priveghere, ca ei să fie pregătiți mereu să-L întâmpine pe El, să fie virtuoși și milostivi în viața pământeană. Pilda celor zece fecioare îndeamnă la o viață cumpătată, în care să fim generoși și înțelegători cu semenii noștri. Intrarea în Împărăția lui Dumnezeu este comparată cu o nuntă, iar Hristos vine ca Mire la Judecata de Apoi. Referitor la candelele aprinse, care trebuie să ardă până la sfârșitul vieții noastre, acestea simbolizează faptele noastre bune pe care le trebuie să le împlinim pe parcursul vieții pământene