Desert sârbesc de post! Toată familia îl va adora

Baigli, un desert tradițional sârbesc, este o prăjitură delicioasă, umplută cu nucă sau mac, perfectă pentru a aduce un strop de tradiție și dulceață în orice casă. De obicei, acesta este preparat în perioada sărbătorilor și este apreciat pentru savoarea sa bogată și textură pufoasă. Iată cum poți pregăti și tu acest desert minunat!

Desert sârbesc de post! Toată familia îl va adora
Desert sârbesc de post! Toată familia îl va adora

Desert sârbesc de post! Toată familia îl va adora  

Ingrediente pentru Aluat: 500 g făină, 200 g unt, 50 g zahăr, 25 g drojdie proaspătă, 2 gălbenușuri de ou, 200 ml lapte, un praf de sare.

Ingrediente pentru Umplutură: 300 g nucă măcinată sau mac măcinat, 150 g zahăr, 100 ml lapte, coaja rasă de la o lămâie, 1 linguriță esență de vanilie, 2 linguri miere (opțional).

Mod de preparare

Într-un bol mare, cernem făina și adăugăm untul tăiat cubulețe. Frământăm până obținem o textură nisipoasă. Într-un alt bol, dizolvăm drojdia în laptele călduț cu o lingură de zahăr și lăsăm să crească pentru aproximativ 10 minute. Adăugăm drojdia activată, gălbenușurile, restul de zahăr și praful de sare peste amestecul de făină și unt. Frământăm până obținem un aluat omogen. Acoperim aluatul și îl lăsăm să crească într-un loc cald timp de 1-2 ore, până își dublează volumul.

Într-o cratiță, încălzim laptele împreună cu zahărul până se dizolvă complet. Adăugăm nuca măcinată sau macul, coaja de lămâie și esența de vanilie. Amestecăm bine. Dacă dorim, adăugăm și mierea pentru un plus de aromă și dulceață. Lăsăm să se răcească.

Împărțim aluatul crescut în două părți egale. Pe o suprafață ușor presărată cu făină, întindem fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi de aproximativ 0.5 cm grosime. Distribuim uniform umplutura pe fiecare foaie de aluat, lăsând o margine de 1-2 cm pe fiecare parte. Rulăm aluatul strâns, formând un rulou, și sigilăm marginile. Așezăm rulourile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le lăsăm să mai crească timp de 20-30 de minute. Ungem rulourile cu un gălbenuș de ou bătut și le coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 35-40 de minute, până devin aurii.:

Lăsăm baigli să se răcească complet înainte de a-l tăia în felii. Servim feliile de baigli alături de o ceașcă de ceai sau cafea pentru o experiență autentică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
peste rosii istock jpg
zodii horoscop jpg
image png
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
zodii norocoase webp
visine prajitura istock jpg
horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
GIK 5009 3 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net