La 15 august: Creștinii din lumea întreagă, deopotrivă, prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului: Istoricul sărbătorii

12 august 2016
image
Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale anuluiSursa foto:Sufletortodox.ro

Biserica Ortodoxă cinsteşte la 15 august cel mai de seamă eveniment religios al anului care o slăvește pe Sfânta Fecioara Maria, praznicul Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Mărie Mare), momentul în care Maica Domnului și-a dat sufletul în mâinile Fiului său. În tradiția populară, slăvitul praznic este cunoscut sub numele de Sfântă Măria Mare sau Uspenia(denumirea slavă).

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului adună mii de credincioşi  în bisericile ortodoxe răspândite pe teritoriul  țării noastre, ca și  în bisericile și mănăstirile de hram întâlnite în toate județele din țară. Bucureștenii se vor ruga în ziua alesului praznic închinat  Adormirii Maicii Domnului și în cele opt biserici care poartă hramul sărbătorii. Cu acest prilej, credincioșii își reamintesc de evenimentul trecerii la viaţa veşnică a Născătoarei de Dumnezeu și o roagă să-i binecuvânteze cu ajutorul ei.   

Arhanghelul Gavriil i-a adus Maicii Domnului o ramură de finic  

Cărțile sfinte menționează că atunci când a hotărât s-o cheme pe Maica Sa la ceruri, Iisus a trimis un înger care să-i aducă vestea și s-o pregătească pentru evenimentul care urma să se petreacă.  Mesagerul lui Dumnezeu a fost Arhanghelul Gavriil care , într-o zi de vineri, a venit la Maica Domnului și i-a spus că a sosit ceasul să se mute lângă Fiul ei prea iubit și i-a adus o ramură de finic, un semn al biruinței asupra morții.  Maica Domnului a înţeles mesajul, deoarece și fiul ei Iisus fost întâmpinat cu ramuri de finic la intrarea în Ierusalim. Arhanghelul Gavriil i-a dăruit ramura de finic și i-a spus : ”Acestea zice Fiul Tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa nemuritoare”. Mesajul Arhanghelului Gavriil i-a adus, într-adevăr, mare bucurie Maicii Domnului.

Maica Domnului s-a urcat pe Muntele Măslinilor

După ce a primit mesajul Arhanghelului Gavriil, Maica Domnului s-a  urcat pe Muntele Măslinilor, în locul unde ea obişnuia să se  roage. În mod neașteptat, când  a ajuns pe munte,  s-a întâmplat un lucru extraordinar: pomii de pe munte s-au aplecat în faţa ei şi au întâmpinat-o ca pe o stăpână. 

Maica Domnului s-a pregătit pentru propria înmormântare

La întoarcerea de la rugăciune, când a ajuns acasă, Născătoarea de Dumnezeu a aprins multe lumânări şi tămâie, apoi a făcut pregătirile necesare pentru înmormântare. Atunci, Maica Domnului şi-a chemat  prietenele şi vecinele, le-a arătat ramura de finic, mărturisindu-le că acest mesaj l-a primit de la Arhanghelul Gavriil și le-a spus: ”Iată, a venit vremea ca eu să vă las şi să mă duc la  Fiul meu”. După această mărturisire, timp de trei zile Maica Domnului a împlinit toate obiceiurile care se făceau în acele vremuri înainte de înmormântare, împărțind  văduvelor sărace toate hainele sale. Atunci, pe un nor au venit, rând pe rând  toți apostolii. Primul a venit Apostolul Ioan, însoțit de Petru, de Pavel și de Iacob. Maica Domnului și-a luat rămas bun de la toți cei prezenți, le-a cerut iertare tuturor, i-a binecuvântat, le-a promis că are să-i ocrotească și are să se roage pentru ei. După acest ritual, Maica Domnului și-a făcut rugăciunea, apoi şi-a dat sufletul în mâinile Fiului Său Ceresc, care a apărut pe un tron înconjurat de heruvimi.  

Apostolii au venit la casa Maicii Domnului

După Adormirea Maicii Domnului, un tunet mare a vestit adunarea Apostolillor lui Hristos care  au venit la casa Maicii Domnului din Ierusalim. Sfântul Petru a început cântarea de înmormântare, apostolii au ridicat patul mortuar şi au pornit spre mormânt, în Grădina Ghetsimani, acolo unde Iisus s-a rugat în Joia Mare, înainte ca el să fie trădat, judecat și răstignit.

Apostolii au vegheat mormântul  timp de trei zile

La înmormântarea Maicii Domnului, Apostolii au făcut cântarea de îngropăciune şi au vegheat mormântul Născătoarei de Dumnezeu timp de trei zile. În acest interval, Apostolii l-au așteptat pe  Apostolul Toma, care era plecat să împlinească o rânduială apostolică.

Apostolul Toma a constatat că mormântul este gol

Potrivit Tradiţiei, Apostolul Toma a sosit trei zile după înmormântarea Maicii Domnului. Atunci, el le-a cerut încuviinţarea Apostolilor să se deschidă mormântul Maicii Domnului pentru a-i săruta mâinile acesteia. În mod surprinzător, când Toma a intrat în mormânt, a constatat că nu exista trupul Maicii Domnului. Spre uimirea tuturor, în mormânt era doar giulgiul, dovada că  Maica Domnului a fost urcată la ceruri cu trup cu tot.

Mărturii referitoare la moartea Maicii Domnului 

În Sfintele Evanghelii  nu există precizări privind data morţii  Maicii Domnului, când aceasta s-a înălţat cu trupul la cer. De fapt,  sărbătoarea îşi are originea în Sfânta şi credibila tradiţie a Bisericii. De asemenea, circumstanţele Adormirii Maicii Domnului sunt menţionate şi păstrate de Biserica Ortodoxă din timpuri apostolice. Dovezi palpitante despre Adormirea Maicii Domnului se regăsesc în scrierile apocrife şi în scrierile a patru părinţi orientali: patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului şi Sfântul Ioan Damaschin. De asemenea, documentele religioase din secolul al V-lea amintesc că, în Siria, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului era cinstită cu mare fast.  

În orașul sfânt, pelerinii se închină la o vestită icoană

Se crede că locul de origine al sărbătorii este oraşul sfânt Ierusalim. Aici, se păstrează şi în zilele noastre, nu departe de

Grădina Ghetsimani, o biserică înălţată deasupra mormântului Maicii Domnului. Sutele şi sutele de pelerini, care vizitează zilnic sfântul lăcaş, se închină la o vestită icoană făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa. 

« Maica Domnului, cerându-şi iertare  înainte de Adormirea sa întru  Domnul, ne-a dat şi nouă un îndemn de a face la fel, de a cere iertare unii la ceilalţi, ca într-un gând să mărturisim pe Hristos, fiul ei şi Mântuitorul nostru », ne spune părintele Valentin Fotescu, preot la Biserica  Sfânta Vineri Nouă  din Bucureşti.

cub bianca dragusanu gabi badalau animat gif
anca turcasiu jpg
BeFunky collage (19) jpg
BeFunky collage (18) jpg
bianca dragusanu gabi badalau jpeg
bobonete jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
clutch png
image png
Cum sa devii un manager mai bun  4 lucruri de care sa tii cont jpg
image png
image png
unghii