La 6 ianuarie creștinii sărbătoresc Botezul Domnului (Boboteaza)

Ultima actualizare:

    Botezul Domnului după tradiția creștinăSursa foto: Theofania
Botezul Domnului după tradiția creștinăSursa foto: Theofania

Botezul Domnului (Boboteaza) în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul este o sărbătoare închinată Mântuitorului Iisus și este cunoscută și sub denumirea de ”Epifania” sau ”Teofania”. Acești termini provin din limba greacă și în traducere înseamnă ”descoperire”, ”arătare.

Istoricul sărbătorii

Până-n secolul al IV-lea, Naşterea Domnului şi Boboteaza erau sărbători prăznuite în  aceeaşi zi, pe 6 ianuarie. Abia începând cu secolul al IV-lea, cele două sărbători au fost despărţite: la data de 25 decembrie s-a  sărbătorit Naşterea Domnului (Crăciunul), iar la data de 6 ianuarie, s-a împlinit Botezul Domnului.

La data când Sfântul Ioan  a mărturisit că are să-l boteze  pe Hristos, Mântuitorul s-a înfățișat lumii  ca Fiul lui Dumnezeu : Atunci cerurile s-au deschis,  Duhul Sfânt S-a cobort în chip de porumbel peste El , iar Tatăl a mărturisit: ”Acesta este  Fiul Meu cel iubit, întru care am binevoit!” (Matei 3,17). Despre această mărturisire a Tatălui ceresc, Sfântul Ioan Gură de Aur  spunea că Hristos a fost cunoscut tuturor nu când  Acesta s-a născut, ci  când El a fost botezat”.  Hristos nu l-a așteptat pe Sfântul Ioan  să vină să-l boteze, ci a mers El singur la cel care urma să fie botezătorul Lui.  Atunci, Sfântul Ioan și-a exprimat smerenia și uimirea : ”Eu am trebuință să fiu botezat de Tine și Tu vii la Mine?” (Matei 3,14).   

 Apa sfințită, Agheasma, este ” Apă vie”

Sărbătoarea Botezul Domnului este una dintre cele mai importante sărbători împărăteşti ale Bisericii. În ziua praznicului, principalul eveniment religios constă în Sfinţirea Mare a apelor. Ritualul se împlinește după Sfânta  Liturghie oficiată în Ajunul Bobotezei, precum și după Sfânta Liturghie din ziua praznicului.

Apele Mari se sfințesc în ziua de Bobotează

Sfințirea Apelor Mari se împlinește prin harul preoților. La acest eveniment religios Apele mari  se purifică de forţele malefice, iar apa primeşte virtuţi terapeutice miraculoase; de aceea, apa sfințită nu se strică de-a lungul anului când a fost sfințită.

În Ajunul Bobotezei, creștinii ajunează

Potrivit tradiției creștine, în ajunul Bobotezei creștinii ajunează, iar mulți dintre credincioși împlinesc și postul negru. Această tradiţie se păstrează din secolele IV-VI, când  catehumenii (oamenii care nu erau creştini) se pregăteau să primească botezul. După primirea botezului, cei care au fost creștinați puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească.

Praznicul trebuie sărbătorit în deplină armonie

Potrivit tradițiilor strămoșești, oamenii trebuie să întâmpine praznicul în bună înţelegere. Nu este bine ca rudele să se certe între ele, iar părinţii  nu trebuie să-și certe sau să-și bată copiii. De asemenea, tradiția precizează că persoanele care  nu respectă aceste interdicții vor avea necazuri tot anul.    

Procesiune de sfințire a apelor, în toate localitățile    

După liturghia din ziua praznicului, preotul și credincioşii din parohia sa merg în procesiune pe malul apei din localitatea respectivă. În acest pelerinaj, se rostește rugăciunea de sfinţire a apei. Pentru a alunga duhurile rele cuibărite în apă, spre seară, vânătorii şi pădurarii trag cu puşca peste oglinda apei din localitatea respectivă.  

În ziua de Bobotează, râurile, fluviile și lacurile sunt purificate

Râurile, fluviile şi lacurile sunt purificate în ziua praznicului. De aceea, femeile nu au voie să spele rufe în apele curgătoare un interval de opt zile, iar aceste ape rămân sfinţite trei-şase săptămâni. Când este foarte frig (proverbialul ger al Bobotezei), se pregăteşte „Crucea de gheaţă a Bobotezei .”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
horoscop jpg
image png
cub horoscop bani
image png
image png
gabriela cristea gogosi jpg
horoscop freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net