La sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci: Un pelerinaj cu icoane făcătoare de minuni pe Muntele Mic
Cu prilejul praznicului Înălțarea Sfintei Cruci, Episcopia Caransebeșului organizează joi, 14 septembrie 2017, cu sprijinul Brigăzii 18 Infanterie Banat, cea de-a 12-a ediție a Pelerinajului de pe Muntele Mic.
La pelerinaj vor fi purtate în procesiune trei icoane făcătoare de minuni
La pelerinaj vor participa clerici și militari care vor purta, până la baza Crucii-monument, trei icoanele făcătoare de minuni din Episcopia Caransebeșului -de la Mănăstirea Călugăra, Mănăstirea Teiuș și Parohia Măru. În continuare, un sobor de arhierei va oficia Sfânta Liturghie în timpul căreia pelerinii se vor ruga și vor aduce cinstire celor trei icoane făcătoare de minuni. Biroul de Presă al Eparhiei precizează că, după ce va fi oficiată Sfânta Evanghelie, vor fi pomeniţi eroii neamului românesc și se vor depune coroane de flori la Crucea-monument. Totodată, sărbătoarea se va încheia cu un ceremonial militar oferit de către Brigada 18 Infanterie Banat.
Crucea-monument aduce aminte de jertfe eroilor neamului
”Nădăjduim ca pelerinajul ce îl organizăm să fie un prilej de înălțare duhovnicească pentru credincioși, dar şi un act de recunoștință pentru eroii neamului din această zonă a țării care s-au jertfit și în cinstea cărora, din anul 1936, Crucea-monument de pe Muntele Mic străjuiește și aduce aminte de jertfă, mărturisire, de onoare și vitejie, a precizat părintele arhimandrit Casian Rușeț, Consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.
Crucea metalică de pe Muntele Mic este una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat, iar noul monument a fost inaugurat la data de 14 septembrie 2004, deoarece vechea cruce din lemn, înălțată acum 70 de ani , se deteriorase și nu mai rezista intempereiilor. Crucea metalică a fost inaugurată cu binecuvântarea Mitropolitului Nicolae al Banatului și a PS Laurențiu, Episcopul Caransebeșului, Actualul Mitropolit al Ardealului.