Tradiţii în ziua praznicului Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul
La data de 29 august, creştinătatea prăznuieşte cu evlavie şi tristeţe moartea martirică a Proorocului Ioan Botezătorul, sfântul care l-a botezat pe Domnului Iisus în râul Iordanului.
În jurul acestei sărbători, în toate zonele ţării s-au păstrat din vremuri îndepărtate numeroase tradiţii care să atragă sănătatea și sporul în casa celui care le împlineşte, să alunge paguba şi bolile din viața creştinilor. Potrivit tradiţiei, în această zi de post aspru, cunoscută în popor şi sub numele de ”Sfântul Ioan Cap Tăiat”, este bine să nu se consume fructe rotunde (precum prunele) şi nici căpăţâni de usturoi, care au formă rotundă, asemănătoare capului.
De asemenea, nu se mănâncă preparate din varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe o căpăţână de varză. Din pioşenie, nu se consumă nici alimente de culoarea sângelui. Pentru a scăpa de bolile moştenite în familie, credincioşii ar trebui să mănânce numai struguri. În ziua praznicului se sfinţesc la biserică struguri şi castraveţi, care se împart oamenilor săraci, în amintirea rudelor decedate, dar nu se pun pe tipsie (tavă mare, rotundă), aşa cum a fost pus capul Botezătorului, după decapitare. Nu folosiţi cuţite şi furculiţe. Chiar şi pâinea se rupe cu mâna.