Tradiții norocoase în Duminica Floriilor: Intrarea Domnului în Ierusalim
În această duminică, pe 24 aprilie, cu o săptămână înainte de Sfintele Paști, creștinii din lumea întreagă prăznuiesc Floriile. Cu acest prilej, creștinii retrăiesc evenimentul Intrării Mântuitorului Iisus în Cetatea Ierusalimului. Praznicul Floriilor are o importanță religioasă deosebită pentru toţi credincioşii
De-a lungul secolelor, odată cu praznicul religios, credincioșii au împlinit numeroase tradiții și obiceiuri populare, convinși fiind că acestea le vor purta noroc tot anul.
”Mâţişorii”sfinţiţi în biserică de preot au puteri magice
În ziua praznicului, gospodarii împletesc coronițe din ramuri înmugurite de salcie și le așează deasupra uşilor, la ferestre şi la icoane, pentru ca norocul să rămână în familia respectivă.
Un ritual pentru ca pomii să aibă rod bogat
În mediul rural mai ales, ramurile de salcie înmugurită sunt legate în jurul pomilor fructiferi, ca să rodească din plin. De asemenea, mâțișorii sunt amestecați în hrana animalelor din gospodărie, ca să le păzească vigoarea.
Mugurii de salcie sfinţiţi la slujba de Florii alungă furtuna
În vreme de furtună, credincioșii pun pe foc muguri din salciile sfinţite la slujba de Florii, pentru a îndepărta furtuna şi grindina din comunitatea respectivă.
Este bine să te împărtăşeşti în ziua de Florii
Tradiţia spune că un credincios, care se împărtăşeşte de Florii, are şansa să i se împlinească orice dorinţă. Credinciosul trebuie să-şi pună în gând o dorinţă atunci când se apropie de preot, să primească sfânta împărtăşanie.
La acest praznic, Biserica acordă dezlegare la peşte
De Florii este dezlegare la peşte. De aceea, în ziua praznicului, toate preparatele din peşte au putere de vindecare asupra celor care le prepară şi apoi le mănâncă.
În ajunul Floriilor, credincioșii participă la pelerinaje
În unele zone ale ţării, în ajunul Floriilor, credincioșii păstrează tradiția de a participa la un pelerinaj care porneşte de la o biserică şi se încheie în fața altei biserici din localitatea respectivă. Procesiunea aminteşte de mulţimea venită să-l întâmpine pe Iisus la Ierusalim şi împlineşte o misiune de binecuvântare a localității unde se împlinește procesiunea.
Ramurile de salcie sfinţite alungă bolile și necazurile
Potrivit tradiţiei milenare, în ajunul sărbătorii se adună multe ramuri înmugurite de salcie şi se duc la biserică, pentru a fi binecuvântate de preot. În ziua praznicului, ramurile se sfinţesc şi se stropesc cu agheasmă, apoi se împart credincioşilor, care le duc acasă pentru a le ocroti gospodăria de boli şi de necazuri.
Tinerele necăsătorite împlinesc ritualuri de ursită
De Florii, în mediul rural se împlinesc ritualuri de ursită. De sute de ani, în ajunul sărbătorii, fetele necăsătorite împlinesc o tradiția pentru ca ursitul să vină mai repede în viața lor. Fetele scot zestrea la soare, la aerisit, iar deasupra acelor lucruri tinerele așează buchete cu flori. În dimineața zilei de Florii, la rugăciunea de dimineață, tinerele se roagă Mântuitorului Iisus să le dea sănătate şi să le aducă, mai repede, un ursit bun.
Fetele necăsătorite apelează și la ajutorul busuiocului
La miezul nopţii, pentru ursită, se mai împlinește o datină. Tinerele necăsătorite obișnuiesc să fiarbă busuioc în apă, iar dimineaţa să se spele pe cap cu o parte din acest ceai, pentru a avea părul frumos şi strălucitor. Ceaiul rămas este turnat la rădăcina unui pom, un păr de obicei. Împlinid această datină, fetele sunt convinse că băieţii le vor admira și se vor uita după ele, ca după un copac înflorit.
Ritualul cu salcie pentru sănătate și noroc
În mediul rural se respectă un ritual care foloseşte salcia sfinţită. În ziua de Florii sătenii obișnuiesc să se încingă cu ramuri de salcie peste mijloc. De-a lungul timpului, s-a constatat că sătenii care împlinesc această datină străveche sunt apărați de boli şi de pagubă.
O datinină împlinită de mame
Tradiţia spune că, în memoria lui Lăzărel, un copil care a murit de dorul plăcintelor, în multe gospodării din toată ţara, mamele prepară plăcinte cu mere pe care le împart copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani. Mamele împlinesc această datină sperând că nu vor suferi ca mama lui Lăzărel, un copil care a poftit să mănânce plăcinte, iar mama lui nu i-a împlinit dorinţa. Atunci, de supărare, Lăzărel a plecat cu oile la păscut. El s-a urcat într-un copac să adune mai multe frunze pentru oiţele lui. Din păcate, creanga pe care s-a aşezat s-a rupt, iar Lăzărel a căzut din pom şi a murit.
Cine se spală pe cap de Florii trebuie să respecte tradiția
În ziua prazniculului, de Florii, în unele zone geografice, oamenii nu se spală pe cap de teamă că vor încărunți, deoarece în această duminică înfloresc pomii. În Muntenia, de exemplu, acest obicei se respectă cu sfințenie. În alte localități din țară, oamenii se spală pe cap în ziua de Florii cu apă sfințită, pentru a fi siguri că nu vor încărunți.
Mormintele vor fi curățate și stropite cu apă sfințite
În ziua de Florii, mormintele trebuie curăţate şi stropite cu apă sfinţită. De asemenea, în memoria rudelor decedate, crucile trebuie să fie împodobite cu flori de primăvară şi cu crenguţe sfinţite de salcie. Gospodinele trebuie să dea de pomană, pentru sufletele rudelor plecate în eternitate, pachete cu pește, gogoși și plăcinte de post.
Gospodine termină curăţenia casei
Pentru sănătatea familiei, se aerisesc hainele, se termină curăţenia casei şi se stropeşte toată gospodăria cu agheasmă.
Mâţişorii de salcie protejează pomii fructiferi și stupii
Pentru ca o femilie să se bucure de sănătate și prosperitate, gospodarii agață ramuri de salcie pe butucii viței de vie, pe ramurile pomilor fructiferi, la ferestre și pe stupi. De asemenea, pentru a atrage belșugul, pe ogoare şi în grădini, se îngroapă muguri de salcie.
Sunt sărbătorite persoanele cu nume de flori:Florica, Viorica, Lăcrămioara, Florin, Flori.
Prognoză meteorologică
Prin tradiție, se spune că vremea din ziua de Florii se poate repeta și în ziua de Paşti.