Tradiţii pentru spor şi sănătate în ultima săptămână a lunii septembrie

Ultima actualizare:

    Cei ce respectă aceste tradiţii au parte de spor, noroc şi sănătate în casăFoto: Arhiva Adevărul
Cei ce respectă aceste tradiţii au parte de spor, noroc şi sănătate în casăFoto: Arhiva Adevărul

Ultima săptămână a lunii septembrie, Răpciune, aşa cum este cunoscută în popor prima lună de toamnă, este bogată în obiceiuri pe care credincioşii din lumea satelor le respectă.

 Din generaţie în generaţie, cine respectă aceste datini, atrage sporul, norocul şi sănătatea în gospodăria sa. Totodată, luna septembrie se mai numeşte şi „Cumpăna” pentru că zilele au aceeaşi lungime cu nopţile.

Sfântul Mucenic Foca alungă relele şi durerile

În data de 22 septembrie, calendarul ortodox îl menţionează pe Sfântul Mucenic Foca. Chiar dacă rolul său în rândul sfinţilor nu este prea cunoscut,  tradiţia populară îi atribuie  Sfântului darul să-i apere pe credincioşi de necazuri neprevăzute şi de tot felul de dureri. De aceea, în mediul rural, Sf. Foca  este respectat cu sfinţenie, pentru că este mare nenorocire dacă lucrezi , dacă speli rufe sau dacă aduni gunoiul din grajdul animalelor. Dacă se ţine seama de „dorinţele” Sfântului Foca, incendiul şi paguba stau departe de casa acelui gospodar. De asemenea, durerile nu se apropie de familia care-i solicită ajutorul. În această zi, bolnavii cronici trebuie să se roage Sfântului Foca să le uşureze suferinţa.

Sfânta Mare Muceniţă Tecla alungă epidemiile şi focul

În 24 septembrie, Biserica o prăznuieşte pe Sfânta Mare Muceniţă Tecla, întocmai cu Apostolii. În tradiţia populară însă, sărbătoarea Sf. Tecla durează timp de trei zile. „Teclele”, aşa  cum sunt denumite zilele de prăznuire dedicate Muceniţei Tecla, sunt fiinţe răzbunătore şi foarte capricioase şi aduc numeroase necazuri în gospodăriile şi în comunitatea în care sătenii nu ştiu că Teclele trebuie respectate pentru a avea spor în gospodărie şi pentru a  alunga bolile grave, epidemiile şi pericolul de incendii. De asemenea, Teclele sau Berbecarii se respectă cu sfinţenie în lumea satelor pentru a apăra turmele de furia lupilor.    

În aceste zile, credincioşii nu trebuie să lucreze, să cosească iarba; este bine să se oprească morile, să nu se râşnească cereale sau seminţe, să nu se măture în gospodării şi să nu se adune vreascurile în mijlocul curţii pentru a le da foc. Mai mult, în aceste zile, gospodarii nu trebuie să folosească obiecte ascuţite în casa lor: cuţite, furci sau secere. În schimb, Sfânta Tecla ştie să-i protejeze de epidemii, de foc  şi de pagubă pe acei credincioşi care-i i cer ajutorul şi respectă aceste tradiţii.      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sarmale freepik jpg
horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
image png
zodii norocoase webp
culori norocoase februarie zodii 1170x780 jpeg
image png
image png
unghii rosii cu auriu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net