Tradiţii pentru spor şi sănătate la Nașterea Maicii Domnului (Sfânta Mărie Mică)
În ziua sărbătorii de Sfântă Mărie Mică se împlinesc tradiții renumite, de-a lungul timpului, că atrag sporul, norocul și sănătatea în viața celor care le respectă. Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții de acest fel.
Icoana familiei se împodobește cu flori
În tradiţia populară , Maica Domnului este ocrotitoarea familiei, şi a naşterii pruncilor sănătoşi. În ziua marelui praznic, icoana Maicii Domnului, prezentă în casele românilor, se împodobeşte cu flori pentru ca norocul să nu părăsească acea familie.
În familiile care au fete de măritat, icoana Fecioarei Maria este împodobită , mai ales cu flori de busuioc, pentru ca tinerele să aibă noroc în dragoste și căsătorie.
În această zi se culege năvalnicul
În această zi, se culege năvalnicul, o plantă care creşte în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile vârstnice.
În ziua sărbătorii de Sfântă Mărie Mică, planta aceasta este dăruită fetelor pentru a avea noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor.
În ziua sărbătorii, se adună ultimele flori care sunt renumite ca leacuri pentru bolile grave.
Ofrande pentru rudele plecate în eternitate
În dimineaţa praznicului, gospodina casei duce la biserică fructe: struguri şi prune, pentru a fi slujite de preot. După slujba închinată praznicului, ofrandele acestea se dau de pomană pentru sufletul rudelor plecate în eternitate.
În multe zone din Muntenia se mai dau de pomană faguri de miere, prune, struguri şi apă.
Interval benefic pentru semănătorile de toamnă
Perioada dintre cele două praznice dedicare Sfintei Mării, 15 august şi 8 septembrie, este optimă pentru semănăturile de toamnă.
Preziceri meteorologice
Dacă în ziua acestui praznic înfloresc trandafirii, tradiţia spune că va fi toamnă lungă.
Obiceiuri străvechi
În această zi ciobanii coboară cu oile de la stână şi se încheie văratul oilor la munte.
În calendarul popular, ziua marchează trecere de la vară spre toamnă şi bărbaţii nu mai poartă din această zi pălărie, ci numai căciulă până la Sângeorz, în data de 23 aprilie.
În fiecare casă să fie aprinsă o candelă pentru alungarea spiritelor rele și pentru preamărirea Nașterii Fecioarei Maria .