Tradițiile împlinite în bisericile cu hramul Sfântul Dimitrie aduc noroc
Participarea la slujba închinată Marelui Mucenic Dimitrie, în bisericile care poartă hramul Izvorâtorului de Mir, aduce noroc. Credincioșii primesc mir sfințit în fața icoanei Sfântului Mucenic. Ritualul este asemănător cu acela care se împlinește în Biserica Sfântul Dimitrie din Tesalonic, unde se odihnesc Sfintele Moaște ale Muceniculu Dimitrie.
În ziua praznicului, credincioșii sunt unși cu mir
Mai ales în această zi, când credincioșii se roagă pentru iertarea păcatelor, sunt unși cu mir pentru a fi protejați de necazuri. În cazul credincioșilor care nu reușesc să participle la slujba de hram, este bine ca rudele care au participat la slujbă să le aducă membrilor familiei mir sfințit, pentru ca Marele Mucenic să-i ajute să depășească momentele de cumpănă din timpul anului.
De Sânmedru, se încheie vara pastorală și se achită împrumuturile
Ziua praznicului este și ”Ziua soroacelor”, tradiție care se respectă an de an . Cu acest prilej, se impart semenilor: rude, prieteni și persoane sărace, vase cu lapte și brânzeturi. Obiceiul acesta se împlinește pentru că de Sânmedru se încheie vara pastorală. Totodată, de Sânmedru se achită toate datoriile și împrumuturile pe care credincioșii le-au făcut în ultimele șase luni. Prin împlinirea acestei tradiții, se crede că în anul care vine credincioșii vor avea mai mult spor la bani și, în acest mod, nu vor mai face împrumuturi și vor scăpa de datorii.
De Sânmedru, prognozele despre iarnă se împlinesc
- Prin tradiție, ziua praznicului este asociată cu sosirea iernii și a frigului. Se spune că în această zi căldura intră în pământ, iar frigul îşi arată colţii.
- Când de Sânmedru se constată că există gutui din belșug în mai multe zone ale țării, atunci, cu siguranță, va urma o iarnă grea.
- Când în ziua de prăznuire a Mucenicului Dimitrie nu va fi soare și cerul va fi acoperit de nori, în iarna care vine va fi moină, fără zăpadă.
- Și atunci când şoarecii de pe câmp vin spre sat sau se apropie de localitățile urbane, iarna vine foarte curând.
Se împart anumite ofrande în memoria celor dragi
În memoria celor dragi, plecați în eternitate, după slujbele oficiate la biserică și la cimitir, se împart ofrande săracilor, copiilor și tinerilor. Cu acest prilej, se dau de pomană vase cu lapte și brânzeturi pentru că în această zi este sfârșitul verii pastorale.
Cei plecați la viața veșnică sunt recunoscători pentru darurile primite
De secole, există credința că, persoanele plecate la viața veșnică sunt recunoscătoare pentru darurile primite în ziua praznicului. S-a constatat că , după împlinirea acestei tradiții, rudele generoase au fost recompensate cu sănătate, spor la bani și cu multe bucurii.