Planifici vacan╚Ťa de var─â ├«n Europa? Afl─â situa╚Ťia restric╚Ťiilor de c─âl─âtorie

14 mai 2022

Ultimii doi ani ne-au schimbat modul de planificare a c─âl─âtoriilor ╚Öi, mai ales, a vacan╚Ťelor. Testarea obligatorie ╚Öi prezentarea unui set de documente necesare accesului ├«ntr-o ╚Ťar─â str─âin─â au devenit, oarecum, o obi╚Önuin╚Ť─â.

familie fericita aeroport vacanta jpg
├Än unele ╚Ť─âri din Europa, purtarea m─â╚Ötii a r─âmas obligatorie la interior

├Än prezent, relaxarea ap─ârut─â, ├«n Europa, dup─â diminuarea focarelor de Covid-19 a implicat, ├«n multe state, eliminarea condi╚Ťiilor speciale de acces, impuse de contextul epidemiologic.

╚śi, tocmai aceast─â relaxare s-ar putea s─â duc─â la apari╚Ťia unor situa╚Ťii nepl─âcute.

Cite╚Öte ╚Öi: City break-uri ÔÇô mini vacan╚Ťe relaxante, aproape de cas─â

Imagineaz─â-╚Ťi cum ar fi s─â ajungi ├«n punctul de trecere a frontierei ╚Öi s─â ai nevoie, dar, s─â nu ai cu tine certificatul verde. Sau s─â ╚Ťi se solicite rezultatul unui test pe care nu l-ai f─âcut, iar vame╚Öii s─â ├«╚Ťi refuze accesul.

Resurse online oficiale și actualizate

Cu siguran╚Ť─â, un asemenea episod nu ar fi cea mai fericit─â situa╚Ťie pentru debutul unei vacan╚Ťe.

Astfel, exist─â o serie de resurse online, de ├«ncredere, care ar trebui verificate cu aten╚Ťie, atunci c├ónd planifici o c─âl─âtorie, ├«n Europa, indiferent de scop.

Site dedicat al Comisiei Europene pentru vacan╚Ťele ├«n UE

Comisia European─â recomand─â site-ul reopen.europa.ro, portal tradus ├«n totalitate ╚Öi ├«n limba rom├ón─â. Site-ul ofer─â informa╚Ťii privind c─âl─âtoriile ╚Öi m─âsurile de s─ân─âtate ├«n UE ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile asociate spa╚Ťiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elve╚Ťia).

advertorial vacanta jpg
Vacan╚Ťa trebuie planificat─â cu mult─â aten╚Ťie

Platforma con╚Ťine un meniu numit ÔÇ×Planul de c─âl─âtorieÔÇŁ. Astfel, aici poate fi introdus─â ╚Ťara de plecare ╚Öi cea de destina╚Ťie. Odat─â introduse, se deschide o list─â cu informa╚Ťii precum restric╚Ťii de c─âl─âtorie, site-uri guvernamentale ale ╚Ť─ârii de destina╚Ťie, documente necesare c─âl─âtoriei etc.

Site-ul Ministerului Afacerilor Externe

Totodat─â, pentru a consulta condi╚Ťiile de c─âl─âtorie ├«n Europa sau ├«n alte ╚Ť─âri din afara continentului, Ministerul Afacerilor Externe ÔÇô MAE are, pe site-ul institu╚Ťiei, mae.ro, un meniu dedicat numit ÔÇ×Sfaturi de c─âl─âtorieÔÇŁ.

├Än acest meniu exist─â informa╚Ťii utile, actualizate prvind alertele de c─âl─âtorie, aten╚Ťion─âri, condi╚Ťii sau reguli ├«n contextul pandemiei, ghiduri etc.

Agen╚Ťiile de turism pun la dispozi╚Ťie toate informa╚Ťiile

Evident, dac─â pl─ânui╚Ťi o vacan╚Ť─â, prin intermediul unei agen╚Ťii de turism, agentul consultat o s─â v─â pun─â la dispozi╚Ťie toate informa╚Ťiile necesare. ├Äns─â, ╚Öi angaja╚Ťii agen╚Ťiei consult─â, mai mult ca sigur, acelea╚Öi resurse online.

Unele ╚Ť─âri din Europa men╚Ťin anumite reguli anti-COVID

La momentul public─ârii articolului, fiecare ╚Ť─âr─â din Europa aplica seturi diferite de reguli, ├«n contextul epidemiologic impus de pandemia de Sars Cov 2/ Covid 19. Dac─â unele ╚Ť─âri au renun╚Ťat total la prezentarea unui test pozitiv sau a certificatului verde la grani╚Ť─â, alte state din Europa au p─âstrat aceste reguli.

Este important de ╚Ötiut c─â aceste decizii se pot modifica destul de rapid, tocmai de aceea recomand─âm consultarea resurselor online amintite, ├«ntruc├ót con╚Ťin informa╚Ťii actualizate.

Este foarte important de verificat ╚Öi ce reguli aplic─â ╚Ťara de destina╚Ťie c├ónd vine vorba despre purtarea m─â╚Ötii.

Cite╚Öte ╚Öi: Noul trend din turism pentru Pa╚Öte. Rom├ónii au dat Parisul pe st├ónile rom├óne╚Öti

De exemplu, la momentul publicării articolului, în Belgia, purtarea măștii încă era obligatorie pentru persoanele mai mari de 12 ani, în mijloacele de transport în comun.

Condi╚Ťiile din prezent pentru c─âl─âtorii ├«n Grecia ╚Öi ├«n Bulgaria

Grecia ╚Öi Bulgaria sunt unele dintre destina╚Ťiile preferate de mul╚Ťi rom├óni pentru vacan╚Ťa de var─â

Astfel, începând cu data de 1 mai 2022, Grecia a adoptat următoarele reguli:

- se elimin─â obligativitatea prezent─ârii unui certificat valabil de vaccinare sau de recuperare dup─â COVID-19 ori ale unor rezultate negative ale testelor pentru SARS-CoV-2 (PCR sau test rapid antigen) pentru toate categoriile de persoane care intr─â pe teritoriul Republicii Elene (aerian, terestru, feroviar sau maritim), indiferent de statul de provenien╚Ť─â;

grecia shutterstock 499096087 jpeg
├Än Grecia se intr─â f─âr─â restric╚Ťii, dar, masca se poart─â la interior. Foto: Shutterstock

- accesul ├«n toate spa╚Ťiile interioare este permis tuturor categoriilor de persoane f─âr─â a mai fi necesar─â prezentarea vreunui document referitor la statutul epidemiologic: certificat european de vaccinare, dovada trecerii prin boal─â, rezultatul unui test PCR sau rapid antigen.

M─âsura se aplic─â p├ón─â la data de 16 mai 2022, urm├ónd s─â fie anun╚Ťate noi modific─âri func╚Ťie de evolu╚Ťia situa╚Ťiei epidemiologice.

Este obligatorie purtarea m─â╚Ötii de protec╚Ťie ├«n absolut toate spa╚Ťiile interioare, mijloacele de transport ├«n comun, aeronave, trenuri ╚Öi ambarca╚Ťiuni maritime (feribot). Sunt excepta╚Ťi de la aceste prevederi copiii cu v├órsta de p├ón─â la 4 ani ├«mplini╚Ťi.

litoral bulgaria jpeg
Bulgarii au eliminat toate restric╚Ťiile

De asemenea, Bulgaria a anun╚Ťat c─â toate restric╚Ťiile privind accesul ├«n ╚Ťar─â au fost ridicate, ├«ncep├ónd cu data de 1 mai. Spre deosebire de Grecia, bulgarii au renun╚Ťat ╚Öi la celelalte restic╚Ťii, exact a╚Öa cum s-a ├«nt├ómplat ╚Öi ├«n Rom├ónia, masca nemaifiind obligatorie ├«n spa╚Ťiile ├«nchise.

Astfel, tot ce r─âm├óne de f─âcut este alegerea unei destina╚Ťii ╚Öi planificarea cu mare aten╚Ťie la detalii a c─âl─âtoriei.

 Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

1 johnny depp amber heard jpg jpeg
survivor tj nedelcu png
3alex nedelcu survivor png
1 insula iubirii 1 jpg jpeg
Sorin Oprescu a fost s─âltat de masca╚Ťi din casa lui, ├«n septembrie 2015, dup─â ce tocmai primise mit─â 25 000 de euro jpeg
ispita bianca pop beata crita sparg restaurantul 463978 webp
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
zona de confort jpg
image png
woman 591576 1920 jpg
sare cartofi prajiti jpeg
yoga 2176668 1280 jpg
retete cartofi png