Planifici vacanța de vară în Europa? Află situația restricțiilor de călătorie

Ultima actualizare:

Ultimii doi ani ne-au schimbat modul de planificare a călătoriilor și, mai ales, a vacanțelor. Testarea obligatorie și prezentarea unui set de documente necesare accesului într-o țară străină au devenit, oarecum, o obișnuință.

În unele țări din Europa, purtarea măștii a rămas obligatorie la interior
În unele țări din Europa, purtarea măștii a rămas obligatorie la interior

În prezent, relaxarea apărută, în Europa, după diminuarea focarelor de Covid-19 a implicat, în multe state, eliminarea condițiilor speciale de acces, impuse de contextul epidemiologic.

Și, tocmai această relaxare s-ar putea să ducă la apariția unor situații neplăcute.

Citește și: City break-uri – mini vacanțe relaxante, aproape de casă

Imaginează-ți cum ar fi să ajungi în punctul de trecere a frontierei și să ai nevoie, dar, să nu ai cu tine certificatul verde. Sau să ți se solicite rezultatul unui test pe care nu l-ai făcut, iar vameșii să îți refuze accesul.

Resurse online oficiale și actualizate

Cu siguranță, un asemenea episod nu ar fi cea mai fericită situație pentru debutul unei vacanțe.

Astfel, există o serie de resurse online, de încredere, care ar trebui verificate cu atenție, atunci când planifici o călătorie, în Europa, indiferent de scop.

Site dedicat al Comisiei Europene pentru vacanțele în UE

Comisia Europeană recomandă site-ul reopen.europa.ro, portal tradus în totalitate și în limba română. Site-ul oferă informații privind călătoriile și măsurile de sănătate în UE și în țările asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția).

Vacanța trebuie planificată cu multă atenție
Vacanța trebuie planificată cu multă atenție

Platforma conține un meniu numit „Planul de călătorie”. Astfel, aici poate fi introdusă țara de plecare și cea de destinație. Odată introduse, se deschide o listă cu informații precum restricții de călătorie, site-uri guvernamentale ale țării de destinație, documente necesare călătoriei etc.

Site-ul Ministerului Afacerilor Externe

Totodată, pentru a consulta condițiile de călătorie în Europa sau în alte țări din afara continentului, Ministerul Afacerilor Externe – MAE are, pe site-ul instituției, mae.ro, un meniu dedicat numit „Sfaturi de călătorie”.

În acest meniu există informații utile, actualizate prvind alertele de călătorie, atenționări, condiții sau reguli în contextul pandemiei, ghiduri etc.

Agențiile de turism pun la dispoziție toate informațiile

Evident, dacă plănuiți o vacanță, prin intermediul unei agenții de turism, agentul consultat o să vă pună la dispoziție toate informațiile necesare. Însă, și angajații agenției consultă, mai mult ca sigur, aceleași resurse online.

Unele țări din Europa mențin anumite reguli anti-COVID

La momentul publicării articolului, fiecare țără din Europa aplica seturi diferite de reguli, în contextul epidemiologic impus de pandemia de Sars Cov 2/ Covid 19. Dacă unele țări au renunțat total la prezentarea unui test pozitiv sau a certificatului verde la graniță, alte state din Europa au păstrat aceste reguli.

Este important de știut că aceste decizii se pot modifica destul de rapid, tocmai de aceea recomandăm consultarea resurselor online amintite, întrucât conțin informații actualizate.

Este foarte important de verificat și ce reguli aplică țara de destinație când vine vorba despre purtarea măștii.

Citește și: Noul trend din turism pentru Paște. Românii au dat Parisul pe stânile românești

De exemplu, la momentul publicării articolului, în Belgia, purtarea măștii încă era obligatorie pentru persoanele mai mari de 12 ani, în mijloacele de transport în comun.

Condițiile din prezent pentru călătorii în Grecia și în Bulgaria

Grecia și Bulgaria sunt unele dintre destinațiile preferate de mulți români pentru vacanța de vară

Astfel, începând cu data de 1 mai 2022, Grecia a adoptat următoarele reguli:

- se elimină obligativitatea prezentării unui certificat valabil de vaccinare sau de recuperare după COVID-19 ori ale unor rezultate negative ale testelor pentru SARS-CoV-2 (PCR sau test rapid antigen) pentru toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Republicii Elene (aerian, terestru, feroviar sau maritim), indiferent de statul de proveniență;

În Grecia se intră fără restricții, dar, masca se poartă la interior. Foto: Shutterstock
În Grecia se intră fără restricții, dar, masca se poartă la interior. Foto: Shutterstock

- accesul în toate spațiile interioare este permis tuturor categoriilor de persoane fără a mai fi necesară prezentarea vreunui document referitor la statutul epidemiologic: certificat european de vaccinare, dovada trecerii prin boală, rezultatul unui test PCR sau rapid antigen.

Măsura se aplică până la data de 16 mai 2022, urmând să fie anunțate noi modificări funcție de evoluția situației epidemiologice.

Este obligatorie purtarea măștii de protecție în absolut toate spațiile interioare, mijloacele de transport în comun, aeronave, trenuri și ambarcațiuni maritime (feribot). Sunt exceptați de la aceste prevederi copiii cu vârsta de până la 4 ani împliniți.

Bulgarii au eliminat toate restricțiile
Bulgarii au eliminat toate restricțiile

De asemenea, Bulgaria a anunțat că toate restricțiile privind accesul în țară au fost ridicate, începând cu data de 1 mai. Spre deosebire de Grecia, bulgarii au renunțat și la celelalte resticții, exact așa cum s-a întâmplat și în România, masca nemaifiind obligatorie în spațiile închise.

Astfel, tot ce rămâne de făcut este alegerea unei destinații și planificarea cu mare atenție la detalii a călătoriei.

 Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
pardoseli dim jpg
zodii pixabay jpg
Cea mai tare rețeta de cozonac și cea mai căutată în comunitatea de cooking
relație jpeg
horoscop jpeg
Infidelitate jpg
barfe jpeg
esoteric 652642 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net