Ai mânca aşa ceva? Salată ornată cu caracatiţe..vii - VIDEO
Abundenţa produselor marine în apele care înconjoară Japonia şi religia budistă (care este împotriva uciderii animalelor) au făcut ca japonezii să folosească carne, produse lactate, grăsimi animale etc. în mod mai redus.
Cu toate acestea, japonezii au devenit renumiţi la nivel mondial şi pentru mâncărurile la care se folosesc ingrediente...vii. Dintre acestea menţionăm peştele fiert al cărui cap încă mişcă sau caracatiţa cu sos prezentată în imaginile de mai jos. Guspul specific este dat de condimentele foarte puternice spceifice şi ele pentru bucătăria japoneză.
Condimentele principale sunt produse din soia, sosul soia şi miso- pastă de fasole soia- sau orez, sake, oţet din orez. Pentru a menţine gustul original al ingredientelor, bucătăria japoneză nu prea foloseşte condimente iuţi, ci mai mult plante aromatice sau wasabi (hrean japonez), yuzu, ghimbir, myōga (tot un fel de ghimbir), kinome (lujeri ai plantei sanshō (Zanthoxylum piperitum) sau seminţe uscate şi măcinate ale aceleiaşi plante sanshō.
VIDEO: