Câtă sare trebuie pusă la murături? Greșeala pe care o fac multe gospodine
Poate părea destul de simplu, însă este un detaliu la care foarte mulți români greșesc! În ciuda faptului că murăturile sunt atât de comune în țara noastră, multe gospodine folosesc o cantitate greșită de sare, iar din acest motiv saramura va deveni tulbure, iar murăturile se vor înmuia!
La prima vedere, cantitatea de sare folosită pentru murături poate părea un detaliu destul de minor. Poate că mulți dintre noi nici măcar nu folosim o cantitate anume, ci doar astimăm din privire cam cât credem că ar fi nevoie. Cu toate acestea, facem o greșeală enormă, dacă nu avem grijă la câtă sare folosim!
Chiar și tipul de sare folosit poate avea un efect negativ asupra murăturilor! Astfel, este important să știm că cel mai bine ar fi să adăugăm cam o lingură de sare grunjoasă neiodată la fiecare litru de apă folosit. În funcție de legumele folosite pentru murături, cât și de mărimea acestora, poate fi nevoie să mai adăugăm o lingură, maxim două, de sare.
Câtă sare trebuie folosită la murături
Dacă ne dorim să facem murături în saramură care să și aibă un gust delicios, tot ce trebuie să avem la îndemână este un kilogram de morcovi, de castraveți, de conopidă, de gogonele, cât și un pepene mic.
Alături de acestea vom mai folosi și trei legături de mărar, o țelină, o căpățână de usturoi, sare neiodată, cât și, evident, apă.
Cum pregătim murăturile perfecte
Primul pas pe care trebuie să îl facem este să spălăm bine legumele, apoi să tăiem mrocovii în rondele. Țeline trebuie tăiată și ea, la fel și pepenele, cu tot cu coajă. În același timp, conopida trebuie desfăcută în bucăți potrivite ca mărime.
Gogonelele pot fi lăsate întregi, iar toate legumele trebuie așezate într-un borcan, sau într-un bidon de plastic. Pe fundul acestuia trebuie așezate frunze de țelină, mărar, cât și hrean. Între timp, vom pune la fiert apa cu sare, iar la un litru ar trebui să intre cam 20 – 25 de grame de sare. După ce fierbe, vom turna apa în borcane, peste murăturile noastre.
Mai departe, vom lăsa borcanele să se răcească peste noapte, fără să le punem capacele. De abia a doua zi le vom acoperi, iar apoi trebuie să le depozităm într-un loc răcoros și întunecat.