Ce ingrediente să pui în carnea tocată pentru chiftele. Vor ieși moi și pufoase, păstrându-și forma la prăjit

Chiftelele sunt printre cele mai iubite preparate din bucătăria românească. Versatile și gustoase, ele pot fi servite alături de piure, orez, paste, legume la grătar sau în sandwich-uri. Dar oricât de simplă ar părea rețeta, nu toată lumea reușește să obțină acele chiftele moi, pufoase și perfect rumenite, care nu se destramă la prăjit. Secretul stă în compoziție – iar câteva ingrediente-cheie fac diferența.

Ce ingrediente să pui în carnea tocată pentru chiftele.
Ce ingrediente să pui în carnea tocată pentru chiftele.

Ce ingrediente ai nevoie pentru chiftele moi și gustoase

  • 1 kg carne tocată (vită + porc sau doar porc)
  • 1 ou mic
  • 3 linguri pesmet (sau 2 felii de pâine înmuiată și stoarsă)
  • 4-5 căței de usturoi zdrobiți
  • 1 legătură de pătrunjel tocat
  • Sare, piper, cimbru, boia – după gust
  • Făină albă pentru tăvălit

Cele mai importante trucuri pentru chiftelele perfecte

1. Frământă carnea

Amestecă bine carnea tocată cu restul ingredientelor, folosindu-ți mâinile. Căldura palmelor ajută la activarea proteinelor din carne, ceea ce face ca amestecul să fie mai legat. Nu exagera, însă – o frământare ușoară de 2-3 minute este suficientă.

2. Adaugă pesmet sau pâine înmuiată

Pesmetul acționează ca o umplutură care absoarbe sucul eliberat în timpul prăjirii, menținând chifteaua moale la interior. 
Ideal: 3 linguri de pesmet proaspăt la 1 kg de carne. Alternativ, poți folosi pâine albă înmuiată în apă sau lapte și bine stoarsă. Acest truc vechi din bucătăria bunicii dă o textură extrem de fină.

3. Folosește ou – dar nu prea mult

Un ou mic este suficient pentru a lega compoziția. Dacă pui prea multe ouă, chiftelele pot deveni tari. Poți înlocui oul și cu pâine înmuiată în lapte, care acționează ca liant natural și oferă un plus de suculență.

4. Evită să încarci amestecul cu prea multe ingrediente

Condimentele și ierburile sunt binevenite (piper, cimbru, usturoi, boia, pătrunjel), dar evită să adaugi legume crude tocate (ceapă, ardei etc.) în exces. Acestea pot elibera apă în timpul prăjirii și pot destabiliza amestecul.

5. Trece-le prin făină

Rostogolește fiecare chiftea prin făină albă înainte de prăjire. Acest strat subțire creează o crustă ușoară care păstrează forma chiftelelor și previne destrămarea în tigaie.

6. Prăjește corect – fără aglomerație în tigaie

Nu supraaglomera tigaia! Dacă pui prea multe chiftele odată, scade temperatura uleiului și chiftelele se vor fierbe în loc să se rumenească. Lasă spațiu între ele pentru o prăjire uniformă.

Nu este greu să faci chiftele reușite, dar e important ce adaugi și cum le gătești. Un amestec bine echilibrat, un pic de tehnică și puțină răbdare îți vor aduce cele mai fragede, pufoase și gustoase chiftele. Și, cel mai important, care își păstrează forma perfectă în tigaie!

Poftă bună!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina egipteană Cleopatra. FOTO Shutterstock
paste cu ciuperci jpeg
pat istock jpg
horoscop azi venus retrograd jpg
sampon par vopsit jpg
4y54y54 jpg
WhatsApp Image 2025 07 23 at 1 45 36 PM jpeg
Horoscop 6 12 mai, foto Shutterstock jpg
image
actualitate.net