Ce se mănâncă de Ziua Națională. Rețeta de iahnie pe care o poate face și cel mai nepriceput în bucătărie

Ultima actualizare:

Ce se mănâncă de Ziua Națională a României? Pe 1 Decembrie, românii au parte de o zi foarte specială, o zi care trebuie sărbătorită așa cum se cuvine. Evident, orice moment festiv trebui tratat ca atare și în bucătărie. Tocmai de aceea ne-am gândit să-ți spunem cum să prepari iahnie de fasole de post. Rețeta e simplă și delicioasă. În plus, acest fel de mâncare e foarte bogat în vitamine.

Ce se mănâncă de Ziua Națională
Ce se mănâncă de Ziua Națională

Rețeta de iahnie poate fi o variantă excelentă de Ziua Națională 

Rețeta de iahnie nu are nevoie de ingrediente complicate sau greu de găsit. Singurul aspect dificil este timpul, deoarece fasolea trebuie lăsată să fiarbă bine și anterior să se înmoaie în apă, potrivit reteteunica.ro

Iată lista de ingrediente. Ai nevoie de:

  • 400 g fasole,
  • 3 cepe roșii,
  • 3-4 căței de usturoi,
  • boia dulce și iute,
  • cimbru,
  • 1 foaie dafin
  • 4 linguri de pastă de roșii,
  • 3-4 linguri de ulei.

Modul de preparare

După cum spuneam, rețeta de iahnie poate fi urmată și de cel mai nepriceput în bucătărie. Mai întâi se separă boabele de fasole bune de cele rele. Se spală în două trei ape, iar ulterior se lasă de seara până dimineața la înmuiat.

Până aici nimic nu e complicat, dar e nevoie de timp. A doua zi, fasolea se pune la fiert, în două, trei ape ideal, astfel încât să fie eliminate toxinele. Se lasă la foc aproximativ 60 de minute. Când bobul este moale, se scurge și se lasă un moment deoparte.

Urmează faza de prăjire. Într-o cratiță cu ulei, lăsat să se încingă, se pune ceapa tăiată, se pisează usturoiul. Fasolea se adaugă cu puțină apă.

Bineînțeles, orice bucătăr știe că rețeta de iahnie cu fasole are nevoie de o de pasta de roșii foarte gustoasă. Ea se prepară cu sare, piper, cimbru și boia. Dacă observați că pasta este prea groasă, adăugați puțină apă caldă. 

Pasta de roșii se va turna peste fasoloe, iar apoi se adaugă o foaie de dafin. Se lasă la foc mic, iar dacă apa a scăzut, se îndepărtează vasul de pe foc și se lasă la răcorit. Nu uitați de murături, ceapă sau salată. Merg excelent cu iahnie de fasole.

Alte mâncăruri tradiționale de 1 Decembrie

Printre cele mai tradiționale feluri de mâncare care se prepară pe 1 decembrie, regăsim fasolea cu ciolan, sarmalele, tocănița. 

S-a creat o tradiție din a se consuma fasole de Ziua Națională a României. Preparată cu ciolan afumat, cu cârnați sau sub formă de ciorbiță, românul o pune pe masă și o servește cu plăcere. Consumul de fasole a devenit o tradiție, fiind un aliment de bază al Armatei Române.

Ziua Națională este un prilej de sărbătoare pentru fiecare român. Pe 1 decembrie sărbătorim momentul în care Transilvania s-a unit cu România formând Marea Unire de la Alba Iulia în 1918.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
image png
zodii pixabay jpg
Fasole jpg
image png
friptura vita istcok jpg
zodii horoscop jpg
horoscop 2025 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net