Cea mai delicioasă zacuscă, după o rețetă a renumitului gastronom, Radu Anton Roman
Zacusca este unul dintre cele mai apreciate preparate din bucătăria românească, iar toamna este momentul ideal pentru a-l prepara ca la carte. Click! îți aduce rețeta regretatului Radu Anton Roman, pentru o zacuscă tradițională cu o savoare și gust inconfundabile.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara zacusca tradițională.
Ingrediente:
3 kg de vinete
3 kg gogoșari roșii
3 kg roșii
2 kg ceapă
10 ardei capia
750 ml untdelemn
1 căpățână de usturoi(dacă vă place)
2 ardei iuți
piper, boia – cum vă place
sare, se pun aproximativ 1-2 linguri la 3kilograme de zacuscă.
Citește și: Vinete și avocado? O combinație pe care trebuie să o încerci!
Mod de preparare:
Rețeta lui Radu Anton Roman pentru o zacuscă ca pe vremea bunicii implică răbdare și atenție. Pe lângă etapele pe care trebuie să le urmați întocmai, nu trebuie să uitați de condimente, care reprezintă unul dintre elementele secrete pentru o zacuscă reușită.
Nu rata nici: Variante de rețete diferite pentru salata de vinete ușoară pentru zilele călduroase de vară
„Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, se arată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, notează Adevarul.ro.
Interesant și: Prepară și tu «Vinete cu sos chinezesc», rețeta care face senzație pe TikTok
Cum servești zacusca de vinete?
Acest aperitiv aromat și savuros este adesea servită pe felii de pâine proaspătă sau prăjită, însă o puteți combina și cu o friptură sau niște ciupercuțe la grătar.
Zacusca poate înlocui cu succes sosul pentru spaghete sau pentru cartofii la cuptor. Un aliment ideal și pentru vegetarieni, zacusca este potrivită și ca antreu, garnitură sau simplă gustare între mese.
Ce alte ingrediente mai poți adăuga la zacuscă
Dacă dorești să încerci ceva nou față de rețeta clasică de zacuscă, poți găti acest preparat cu ciuperci, fasole, masline și chiar pește.
Jurnalistul Radu Anton Roman era un mare maestru gastronom
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman rămâne cunoscut pentru talentul său deosebit de versatil. A fost gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri. Radu Anton Roman a devenit mai cunoscut publicului larg în urma aparițiilor sale la TV, în cadrul emisiunilor gastronomice. Jurnalistul este și autorul uneia dintre cele mai importante lucrări din domeniul gastronomiei românești, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), publicate în 1998.