Click! îţi dă reţeta câştigătoare de la cititori: Tort Doboş
Câştigătoarea noastră se numeşte Cornea Laurenţa. Ea va primi o oală cu semipresiune.
Ingrediente foi:
6 ouă, 120 g zahăr, 120 g făină, 40 g unt, sare, coajă de lămâie; Cremă: 3 ouă, 200 g zahăr, 100 g ciocolată, 250 g unt, 2 linguri cacao, 1 lingură unt, 2 linguri zahăr pudră, 2 linguri nucă măcinată; Caramel: 100 g zahăr, 1 linguriţă unt;
Preparare foi:
Mixăm albuşurile într-un bol cu un praf de sare până îşi dublează volumul. Adăugăm treptat zahărul şi mixăm până devine o spumă lucioasă. Gălbenuşurile le mixăm cu untul topit şi răcit. Adăugăm peste spuma de albuşuri şi amestecăm cu o spatulă. Adăugăm făina, coaja de lămâie şi amestecăm până se omogenizează. Tapetăm tava de la aragaz cu hârtie de copt, turnăm jumătate din compoziţie şi băgăm la cuptorul încălzit circa 15 minute.
Scoatem din tavă şi lăsăm să se răcească. Repetăm şi cu a doua foaie la fel. După ce s-au răcit foile, le punem una peste alta şi le tăiem în trei.
Preparare cremă:
Într-un vas amestecăm gălbenuşurile cu zahărul şi punem pe baie de aburi până ce se topeşte zahărul, luăm de pe foc şi mixăm gălbenuşurile. În alt vas topim ciocolata cu o lingură de unt pe baie de aburi, apoi o adăugăm peste crema de ouă, adăugăm şi nuca măcinată. Mixăm untul cu zahărul pudră şi cu cacaoa până devine cremoasă. Adăugăm treptat peste crema de gălbenuşuri.
Asamblare:
Aşezăm prima foaie-crema-repetăm cu restul de patru foi. Îmbrăcăm tortul în cremă, facem moaţe deasupra atâtea câte felii avem şi băgăm la rece. Caramel: topim zahărul cu o linguriţă de unt (avem grijă să îl nu ardem) şi turnăm deasupra la foaie, îl întindem şi cu cuţitul trecut prin unt şi tăiem fiecare bucată. Cu ele decorăm tortul.