Click! îţi dă reţeta câştigătoare de la cititori: Tort cu cremă de vanilie şi ganache de ciocolată albă - Roxana Ciobanu
Câştigătoarea noastră se numeşte Roxana Ciobanu. Ea va primi o oală smart cook.
Blat: 6 ouă, 9 linguri zahăr, 6 linguri ulei, 6 linguri lapte, 6 linguri făină, 3 linguri cacao, 3 linguriţe rase praf de copt, 3 linguriţe esenţă rom;
Cremă: 600 ml lapte, 4 linguri şi 1/2 amidon, 4 linguri zahăr, 1 păstaie de vanilie, 250 ml frişcă lichidă, 250 g ciocolată albă, coajă rasă de portocală; În plus:o cană cafea pentru însiropat, 1 mână miez de nucă, bomboane de ciocolată;
Preparare blat
Separăm ouăle, albuşurile le batem spumă cu un praf de sare. Gălbenuşurile le mixăm cu zahărul până-şi dublează volumul, adăugăm uleiul, apoi laptele. Încorporăm praful de copt, esenţa de rom, făina, iar la final cacaoa cernută. Peste compoziţia de gălbenuşuri punem albuşurile spumă şi le amestecăm uşor cu o paletă de silicon, până ce s-au încorporat în totalitate. Ungem o tavă rotundă cu unt, o tapetăm cu hârtie de copt. Împărţim compoziţia în 3 părţi egale, coacem foile pe rând, câte 10 minute fiecare, la o temperatură potrivită. Le lăsăm să se răcească.
Preparare crema
Rupem ciocolata albă bucăţele, o punem într-un vas cu fundul mai gros împreună cu frişca lichidă. Le transferăm la foc mic, amestecăm continuu până ciocolata se topeşte. Luăm de pe foc şi dăm la frigider pentru cel puţin 4-5 ore. Într-un vas amestecăm amidonul, cu zahărul, câteva linguri de lapte şi seminţele de la păstaia de vanilie. Restul de lapte îl punem la fiert, când dă în clocot punem amestecul cu amidon, amestecăm cu un tel până se îngroaşă. Lăsăm să se răcească. După ce a stat la frigider compoziţia cu ciocolată albă, o scoatem şi mixăm până obţinem o spumă. În crema de vanilie fiartă şi rece, punem 3-4 linguri de ganache de ciocolată albă şi coaja rasă de portocală. Amestecăm uşor. În tava în care am copt blatul punem puţină folie alimentară, aşezăm prima foaie de blat, însiropăm cu cafea, apoi îl acoperim cu jumătate din crema de vanilie. Continuăm cu blat însiropat, restul de cremă şi iar blat însiropat. Dăm tortul la frigider 2-3 ore. Îl scoatem, îl îmbrăcăm cu ganache-ul de ciocolată, oprim puţin, cât să facem câteva moaţe deasupra. Nuca o punem într-o tigaie şi o rumenim puţin, apoi o tăiem cu un cuţit. Punem pe marginea tortului bucăţi de nucă. Deasupra aşezăm câteva bomboane de ciocolată, iar în centru nuca tocată. Dăm la rece, apoi servim!