Cum se prepară pandișpanul săracului, rețeta care făcea furori pe vremea comunismului

Probabil că ne gândim că pe vremea lui Nicolae Ceaușescu nu existau chiar atât de multe deserturi, astfel că gospodinele preparau ele acasă anumite gustări cu ingredientele pe care le aveau. Și, desertul care făcea furori pe vremea aceea era faimosul pandișpan al săracului. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie?

Pandișpanul săracului care făcea furori pe vremea lui Ceaușescu / foto: arhiva Click!
Pandișpanul săracului care făcea furori pe vremea lui Ceaușescu / foto: arhiva Click!

Acest pandișpan este simplu de făcut. Pe vremea comunismului, îl găseai pe mesele românilor în duminici sau zi de sărbătoare. Ouăle era puține, iar făina se dădea cu porția, însă, gospodinele nu duceau lipsă de idei inventive. Astfel că, așa a luat naștere pandișpanul sărăcului, un desert cu puține ingrediente. În anii 80, femeile lungeau compoziția cu apă, ca să mai facă economie la ulei. Iată cum se prepară. Vei avea nevoie de:

Ingrediente:

- 4 ouă

- 200 de grame de zahăr

- 100 ml de ulei

- 100 ml de apă 

- 1 plic de praf de copt (10 g)

- 1 plic zahăr vanilat sau esență de lămâine

- 1 praf de sare

- (opțional) coajă rasă de lămâie sau portocală

Mod de preparare:

Mai întâi separați ouăle. Se pun albușurile într-un bol mare și gălbenușurile într-un bol mai mic. Preîncălziți cuptorul la 180°C și tapetați o tavă cu praf de copt sau ungeți-o și pudrați-o cu puțină făină. Se adaugă un praf de sare în albușuri și se bat până devn o spună fermă. Se adaugă treptat zahărul și zahărul vanilat și se bat până se formează o bezea lucioasă.

Într-un bol separat, se bat gălbenușurile cu uleiul, pe care îl adăugăm treptat, ca la maioneză. Se adaugă apoi apa și esența de vanilie (sau coaja rasă de lămâie și portocală). Se adaugă gălbenușurile peste bezea și se amestecă ușor de sus în jos cu o spatulă pentru aerarea compoziției.

Se cern făina și praful de copt și se încorporează treptat în amestec, amestecând ușor cu o spatulă. Se toarnă aluatul în formele pregătite, se nivelează suprafața și se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 30-35 de minute sau până când prăjitura trece testul scobitorii (o scobitoare introdusă în centrul prăjiturii trebuie să iasă curată).

După ce s-a copt, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească în tavă timp de câteva minute înainte de a fi transferată pe un grătar pentru a se răci complet. Înainte de tăiere și servire, partea superioară poate fi presărată cu zahăr pudră. Pentru un plus de savoare, se pot adăuga în aluat bucăți de fructe, stafide sau nuci mărunte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Horoscop saptamanal 20 26 februarie freepik jpg
luna albastra adobestock jpg
dulceata de gogonele jpg
suc de struguri_must_shutterstock 2226633225 jpg
cub horoscop 2 gif
ostropel de pui 580x400 jpeg
top lichide pentru unghii cleaner unghii degresant unghii i acetona jpg
scalpului 1536x1024 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net