Mucenici, cele mai simple și gustoase rețete. Ce recomandă Chef Scărlătescu și Horia Vîrlan

Ultima actualizare:
Chef Cătălin Scărlătescu recomandă o rețetă simplă de mucenici muntenești
Chef Cătălin Scărlătescu recomandă o rețetă simplă de mucenici muntenești

Potrivit tradiţiei, în ziua de 9 martie, de Sfinţii 40 de Mucenici, femeile duc la biserică mucenici, apoi împart la rude și vecini, pentru pomenirea celor morţi. Mucenicii pot fi pregătiţi ca o prăjitură coaptă cu miez de nucă şi miere sau fierți în apă cu mirodenii şi nucă. Iată cele mai simple și gustoase rețete de mucenici.

Sărbătoarea Măcinicilor sau Mucenicilor, a cărei zi centrală este 9 martie, începe de fapt cu o zi înainte, cu Focurile de Măcinici, şi se încheie în 11 martie, cu Beţia rituală. Incinerarea simbolică a spiritului iernii şi renaşterea spiritului verii se realizează, simbolic, prin aprinderea focurilor rituale, în dimineaţa zilei de Măcinici, 9 martie, echinocţiul de primăvară pe stil vechi.

Se mai spune că, în această zi, poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, pentru că, în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui. Sărbătoarea Sfinţii 40 de Mucenici trebuie pusă şi în legătură cu pregătirea pământului pentru noul an agricol şi a uneltelor necesare. Tot în 9 martie se încheie perioada cunoscută ca "zilele babelor" şi începe săptămâna moşilor.

Când se fac mucenicii

Mucenicii se prepară în ajunul zilei de 9 martie, considerată Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia. Mucenicii reprezintă ofrande aduse pentru sacrificiul celor 40 de ostaşi creştini  din Sevastia, martirizaţi în timpul împăratului roman Licinius. Tradiţia mai spune că, în această zi, bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare de vin, acestea simbolizând puterea şi vigoarea.

Mucenici muntenești. Rețeta recomandată de Chef Cătălin Scărlătescu

Ingrediente:

Pentru aluatul de covrigei: 500 g făină, 50 g drojdie, 200 ml apă călduţă, 1 praf sare, zahăr vanilat, 100 ml ulei.

Pentru zeama de la mucenici: 2-3 litri apă, 350 g zahăr, coajă de lămâie, 1 praf sare, zahăr vanilat, 1 lingurita scorţişoară, 800 g nucă măcinată, esenţă de rom;

Mod de preparare. Se pune făina într-un vas, se face o gaură la mijloc în care se adaugă drojdia, sarea, zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduţă. Se frământă coca câteva minute și se lasă la crescut (câteva minute). Aluatul se întinde cu sucitorul, se taie fâșiuțe şi se formează opturi mici. Se opăresc câteva minute, se pun în sită, la scurs, apoi se bagă în cuptor, la foc potrivit. După ce s-au copt, se lasă să se răcească şi să se întărească. Separat, se pune o oală cu 3-4 litri de apă la fiert și, după ce dă în clocot, se adaugă zahărul și mirodeniile. La sfârşit, se adăugă nuca măcinată și mucenicii.

Mucenicii se fierb în apă cu miere și scorțișoară
Mucenicii se fierb în apă cu miere și scorțișoară

Mucenici muntenești cu nucă

În sudul ţării, în Muntenia, tradiţia spune că Sfinţii Mucenici, 40 la număr, s-au sacrificat pentru credinţă, aruncându-se în lac. În cinstea lor, se dau de pomană colăcei fierți în zeamă cu miere şi scortişoară.

Ingrediente: 500 g mucenici gata preparaţi, 300 g nucă tocată nu foarte mărunt, 150 g miere, 4 l apă, 4 plicuri de zahăr vanilat, coaja de la o lămâie, o linguriţă scorţişoară, o linguriţă cu rom sau o esenţă de rom.

Mod de preparare. Se pune apa la fiert cu un praf de sare şi cu zahărul vanilat. Când apa începe să fiarbă, în vas se pun mucenicii. Se lasă să fiarbă, amestecând din când în când, pentru ca mucenicii să nu se lipească între ei. Când aceştia sunt aproape fierţi, se adaugă mierea, scorţişoara, coaja rasă de la o lămâie şi nuca. După aceea, se mai fierb, la foc mic, încă zece minute. Când s-au fiert (atunci se ridică la suprafaţa siropului), se ia cratiţa de pe foc, iar când mucenicii sunt doar călduţi, se adaugă romul.


    Mucenicii se fierb în apă cu miere și scorțișoarăfoto: arhiva Click!
Mucenicii se fierb în apă cu miere și scorțișoarăfoto: arhiva Click!

Mucenici moldovenești. Rețeta recomandată de Horia Vîrlan

Ingrediente:

Pentru aluat: 1 kg făină, 1 pahar ulei, 2 căni apă caldă, 1 lingură zahăr, 1 cub drojdie, ½ esenţă de rom, coaja de la jumătate portocală, ½ esenţă vanilie, 2 linguri miere, 1 linguriţă sare.Pentru sirop: 3 linguri miere, un pahar apă, 3 linguri miez de nucă.Mod de preparare. Se amestecă într-o cană drojdia cu zahărul, până rezultă o pastă albicioasă, apoi se toarnă un pahar de apă şi se adaugă 2 linguri de făină. Se lasă maiaua să crească 30 de minute.

Se cerne făina şi se pune într-un lighean sau bol cald. Se încălzesc câteva linguri de ulei atât cât poate suporta dosul palmei. Se amestecă maiaua cu făina, mierea, sarea şi aromele frământând un aluat ca de cozonac. Se toarnă şi lingurile cu ulei cald pe marginea aluatului, încorporându-l încet. Se transferă aluatul pe o masă cu ulei şi se continuă frământatul până aluatul începe să facă băşici. Se aşază aluatul înapoi în lighean, se acoperă cu o cârpă uscată şi curată şi se lasă la cald, pentru 30 de minute.

Se încinge cuptorul la 180 de grade. Se unge o tavă cu ulei. Se rup bucăţi din aluatul dospit, se rulează în şnururi de aproximativ 1,5 – 2 cm grosime şi se răsucesc în formă de opt. Se aşază mucenicii în tavă şi se dau la cuptor, timp de 20-25 de minute până se rumenesc frumos, apoi se scot din tavă.

În timp ce mucenicii se coc în cuptor, se fierbe un sirop din apă cu miere. După ce mucenicii s-au copt, se toarnă siropul peste aceştia. Se servesc presăraţi cu nucă măcinată.

Citește și:

Spune-mi ce mănânci...Mucenicii cu multă nucă, o delicatesă sănătoasă

Horia Vîrlan ne învaţă secretul mucenicilor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
chef catalin scarlatescu foto antena 1
KV CSR landscape jpg
1 despartire zodii jpg jpeg
1 pilaf sarbesc jpg jpeg
cub horoscop 2 gif
longevitate
image
actualitate.net
image
actualitate.net