Reţete de la cititori: Tort cu cacao şi cremă de caise - Roxi R.
Mod de preparare:
Blatul: Ouăle (de la temperatura camerei) le separăm. Mixăm albuşurile spumă cu un praf de sare, adăugăm zahărul treptat şi când spuma nu se mai desprinde de vas încetăm să mai mixăm.Gălbenuşurile le batem împreună cu uleiul, apoi le punem peste albuşuri. Adăugăm praful de copt, esenţa şi făina în ploaie. La final încorporăm cacao, pe care o cernem mai întâi.Ungem o tavă rotundă, detaşabilă, cu margarină şi punem hârtie de copt.Turnăm compoziţia în tavă şi o introducem în cuptorul încins la 180 de grade circa 30 de minute.Când este gata (facem testul cu scobitoarea) îl lăsăm să se răcească în cuptor cu uşa întredeschisa apoi tăiem 3 foi.Crema:Începem cu caisele. Această operaţiune o putem face şi înainte să pregătim blatul.Într-o oală punem nişte apă şi o aşezăm pe foc. Spălăm caisele şi când apa clocoteşte dăm drumul caiselor şi le lăsăm 3-4 minute.Le scoatem cu o paletă într-un bol, le trecem pe sub un jet de apă rece, apoi le decojim şi le scoatem sâmburii.Le punem într-o crăticioară împreună cu zahărul, le punem pe foc şi lăsăm să fiarbă 15 minute, timp în care la mai amestecăm.Tragem cratiţa după ce trece acest timp şi scurgem surplusul de zeamă.Gelatina o hidratăm în apă rece, apoi o topim pe baie de aburi.Caisele le mixăm puţin, adăugăm gelatina, amestecăm şi lăsăm să se răcească complet.Frişca lichidă şi rece o mixăm spumă.Mascarponele îl amestecăm cu zahărul pudră şi îl batem puţin.Peste frişcă punem mascarponele, piureul de caise bine răcit, iar la final seminţele de la păstaia de vanilie şi le amestecăm uşor cu o lingură.
Glazura:Într-o cratiţă mai groasă punem frişca împreună cu ciocolata ruptă bucăţele.Punem la foc mic până ciocolata este topită complet, apoi o dăm la frigider până se răceşte şi chiar se întăreşte puţin.În tava detaşabilă punem folie alimentară, aşezăm prima foaie de blat, o însiropăm puţin (am făcut sirop din apă, zahăr pudră şi vanilie) şi o ungem cu jumătate din cremă.Acoperim cu a doua foaie, însiropăm, restul de cremă şi ultima foaie însiropată.Dăm la frigider pentru 2-3 ore.Îl scoatem, pe margine îl îmbrăcăm cu beţişoare umplute cu cremă de vanilie apoi le strângem cu ajutorul unei benzi de tort.Deasupra turnăm glazura şi ornăm după preferinţă.