Reţeta câştigătoare de la cititori: Tort de ciocolată – Brînduşa Aluculesei
Câştigătoarea noastră este Brînduşa Aluculesei. Ea va primi o supertavă de copt.
Ingrediente:Pentru blat: 150 g ciocolată de menaj, 150 g unt, 150 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 7 ouă, un plic praf de copt, 4 linguri de făină de grâu, 1 lingură de oţet de mere.Pentru cremă: un borcănel de gem de caise de 300 g, 2-3 linguri de lichior de caise sau apă.Pentru glazură: 150 g ciocolată de menaj, 200 g alune coapte pisate fără sare.
PreparareSe separă albuşurile de gălbenuşuri şi se pun la mixat albuşurile cu zahărul vanilat (50 g zahăr vanilat), se mixează până se face o spumă tare, apoi adăugăm gălbenuşurile şi mixăm, adăugăm ciocolată topită împreună cu untul şi zahărul (se topesc într-un vas pe o baie de abur) şi la final adăugăm praful de copt stins cu oţet de mere şi făina de grâu şi mixăm până vom obţine o pastă omogenizată.
Ungem forma de tort cu unt, o tapetăm apoi cu făină şi turnăm compoziţia în tavă, dăm tava la cuptor pentru circa o oră la cuptorul gata încălzit.După ce scoatem blatul de la cuptor, punem într-o cană de metal ciocolata pentru glazură şi băgăm cana în cuptor şi lăsăm să se topeasca ciocolata (se topeşte foarte bine şi nu se lipeşte da cană).
Când blatul s-a răcit, îl tăiem în două şi însiropăm bucata de blat cu sirop de la compot de caise sau orice fel de sirop avem în casă, punem gemul de caise amestecat cu lichior, punem capacul de blat şi însiropăm iarăşi, apoi turnăm ciocolata peste blat şi întindem bine ciocolata şi peste ciocolată vom pune alune sfărâmate. Dăm apoi tortul la frigider! Poftă bună!