Pateu de pui făcut în casă. Ingredientul neașteptat care o să-i dea un gust deosebit

Pateul de pui este un preparat delicios, sănătos și extrem de ușor de făcut acasă. Este o alternativă excelentă la pateurile din comerț, care deseori conțin conservanți și aditivi nesănătoși. Pateul de pui făcut în casă are un gust autentic, este plin de nutrienți și poate fi adaptat preferințelor tale. Iată cum poți să-l prepari pas cu pas!

Pateu. Foto: arhiva.
Pateu. Foto: arhiva.

Ce ingrediente sunt necesare pentru această rețetă

  • 500 g ficăței de pui proaspeți
  • 1 ceapă mare, tăiată mărunt
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 100 g unt (plus 50 g pentru decor)
  • 1 linguriță de ulei de măsline
  • 1 lingură de smântână (opțional)
  • Sare și piper după gust
  • Condimente la alegere: cimbru, nucșoară, piper verde, frunze de dafin
  • 50 ml coniac sau vin alb - ingredientul care îi va da pateului tău un gust desăvârșit.

Cum se prepară

Începe prin a curăța ficățeii de pui, îndepărtând orice urmă de grăsime sau pieliță. Spală-i bine sub un jet de apă rece și pune-i la scurs pe un prosop de hârtie. Între timp, încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare.

În tigaia cu ulei încins, adaugă ceapa tăiată mărunt și usturoiul zdrobit. Călește-le la foc mediu până devin aurii și moi, amestecând constant pentru a nu se arde.

Adaugă ficățeii de pui peste ceapă și usturoi. Gătește-i la foc mediu timp de 8-10 minute, amestecând ocazional. Ficățeii trebuie să fie bine pătrunși, însă să rămână suculenți. În acest moment, poți adăuga coniacul sau vinul alb și lasă alcoolul să se evapore timp de câteva minute.

După ce ficățeii sunt gătiți, condimentează-i cu sare, piper și cimbru. Dacă îți place un gust mai complex, poți adăuga și un vârf de nucșoară sau piper verde. Aceste condimente dau pateului o aromă mai bogată și distinctă.

După ce ficățeii s-au răcit puțin, transferă-i într-un blender sau într-un procesor de bucătărie. Adaugă untul (aproximativ 100 g) și smântâna (dacă folosești) pentru a obține o consistență cremoasă. Mixează totul până când obții o pastă fină. Dacă pateul ți se pare prea dens, poți adăuga câteva linguri de apă sau supă de pui pentru a-l subția.

După ce ai obținut textura dorită, transferă pateul într-un vas de sticlă sau ceramică. Nivelează-l cu o spatulă. Pentru un plus de aspect și aromă, topește restul de unt și toarnă-l deasupra pateului, creând un strat protector. Acoperă vasul și lasă-l la frigider cel puțin 2 ore înainte de a-l servi. Acest timp permite aromelor să se amestece și pateului să capete o consistență mai fermă.

Sfaturi utile

  • Pateul de pui poate fi păstrat la frigider timp de până la 4-5 zile, acoperit cu folie alimentară sau într-un recipient închis ermetic.
  • Dacă dorești un pateu mai aerat, poți bate untul separat înainte de a-l adăuga în compoziție.
  • Servește-l pe felii de pâine prăjită, cu murături sau salată de crudități pentru un mic dejun sau aperitiv sănătos.

Pateul de pui făcut în casă nu doar că este mult mai sănătos decât variantele din comerț, dar și extrem de gustos și ușor de preparat. Încearcă această rețetă simplă și bucură-te de un preparat plin de savoare, perfect pentru orice ocazie!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop 3 august webp
prazoki1 jpg
bob tunsoare jpg
1 piftie de curcan jpg jpeg
Tottenham Hotspur v AZ   UEFA Europa League 202425 League Phase MD3 (1) (1) jpg
horoscop decembrie logo jpg
image png
sarmale freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net