Prăjitură cu gem de prune şi aluat ras – Felicia Vanea
Ingrediente
4 ouă
250 g unt
500 g făină
150 g zahăr pudra
coajă şi zeamă unei lămâi
1 pliculeţ praf de copt
miez de nuca
gem de prune
Mod de preparare
Gălbenuşurile le mixăm cu zahărul până devin cremoase, adăugăm untul moale, coajă de lămâie, praful de copt stins cu zeamă de lămâie şi făină. Obţinem un aluat tare. Rupem din el o bucăţică, cât o mingiuţă şi o punem în folie alimentară, la congelator, 15 minute sau în frigider, 30 minute. Restul de aluat îl întindem într-o tavă pe hârtie de copt. Îl ungem cu gem, şi peste gem, adăugăm albuşurile bătute spumă cu un praf de sare, iar deasupra lor presăram nuca tocată. Scoatem mingiuţa de aluat de la rece şi o răzuim, prin răzuitoarea mare, deasupra prăjiturii.
Dăm la cuptor, la foc mediu, în jur de 50-55 minute, până când aluatul ras s-a rumenit şi albuşurile s-au întărit. Când s-a răcit prăjitură, o porţionăm, după cum dorim. Este bine să fie consumată, a doua zi, va fi foarte bună şi fragedă.