Pui umplut cu fructe tropicale – Aura Dogaru
INGREDIENTE:
-un pui+ ficat, inimă, pipotă
-o cutie fructe tropicale
- o cutie roșii întregi în sos propriu
-condimente (piper, cimbru, busuioc, boia iute)
- 2 morcovi mici
- 3 cepe
- 2 dovlecei (unul alb și unul verde)
- 2 capatani de usturoi
- 3-4 linguri de grăsime de pui topită
- o cană de apă
- sare
-verdeață (pătrunjel, busuioc, mărar, țelină)
- 2 ouă
PREPARARE:
Se amestecă fructele tropicale scurse de zeamă cu pipota, ficatul și inimă tocate mărunt. Se adaugă o ceapă tocată mărunt și un morcov dat pe răzătoare. Se pun cele două ouă și verdeață. Se pune sare după gust și condimente.
Puiul se înțeapă din loc în loc cu un cuțit ascuțit și se unge cu grăsime de pasăre topită. Se umple interiorul puiului cu compoziția de mai sus.
Separat pregătim tavă pentru cuptor. Așezăm o foaie de hârtie cerată, o ungem cu puțină grăsime de pasăre, așezăm cartofii dulci cubulețe și dovlecelul și zuchinnii jumătăți de rondele. Peste ele așezăm puiul, pe care, în prealabil, l-am legat cu picioarele încrucișate.
Roșiile se taie bucăți mai mici și se adaugă din loc în loc, iar sosul se amesteca cu o cană de apă și se răspândește peste tot.
Deasupra tocăm cea de-a două ceapă, dar julien, și morcovul, rondele. Căpățânile de usturoi se curăța, se toaca marunt și se presăra deasupra. Se pune deasupra verdeata tocată, sare și condimente, după gustul fiecăruia.
Se mai unge puiul cu grăsime și se aplica cea de-a două foaie de hârtie cerată, care se capsează de cea de jos, în așa fel, să fie cât mai etanș.
Tavă preparata se baga la cuptor pentru o oră, mai mult sau mai puțin, în funcție de cuptorul fiecăruia. Când este aproape gata se îndepărtează foaia de deasupra și se mai băga la cuptor pentru 5 minute, până la rumenire. Se servește cald preparatul, alături de mujdei de usturoi. Poftă bună!