Rețeta bunicilor noastre pentru ardei murat umplut cu varză. Ce ingredient secret trebuie să folosești, ca să nu se înmoaie în saramură
Ardeii murați umpluți cu varză sunt o delicatesă de iarnă, dar problema e că uneori ardeii se înmoaie în saramură și nu mai au gustul acela crocant și bun. Chiar dacă sunt murăturile care ne amintesc de perioada copilăriei, multe gospodine dau greș atunci când le pregătesc.

În continuarea acestui articol îți spunem care ingredientul secret pe care îl foloseau bătrânii pentru a-i menține tari și crocanți. Este vorba despre frunză de vișin sau de cireș, uneori și de stejar ori hrean). Aceste frunze conțin taninuri naturale care „întăresc” pereții ardeilor și îi împiedică să se înmoaie.
Rețeta tradițională pentru ardei murați cu varză
Ingrediente:
Ardei grași sau kapia, sănătoși și tari
Varză albă (tocată fin, frecată cu sare și puțin piper)
Sare grunjoasă pentru murături
Frunze de vișin, cireș sau hrean pentru a-i face mai crocanți
Mărar uscat (tulpini groase)
Boabe de piper, boabe de muștar
Apă
Pașii pe care trebuie să-i urmezi:
Pregătește ardeii: spală-i, taie codița și scoate semințele.
Umple ardeii: pune varză tocată fin, și frecată ușor cu sare și piper.
Așază în borcan: un strat de frunze de vișin/hrean la fund, apoi ardeii umpluți. Printre ei, pune tulpini de mărar și câteva boabe de piper.
Saramura: fierbe apă cu sare (cam 1 lingură cu vârf la 1 litru de apă). Las-o să se răcorească puțin și toarn-o peste ardei.
Închide și lasă la murat: acoperă cu frunze de vișin și pune un capac sau o folie. Lasă la temperatura camerei câteva zile, apoi într-o zonă rece.
Ardei murați umpluți cu varză - varianta aromată moldovenească
Ingrediente:
Ardei grași (sau kapia, dar să fie tari și sănătoși)
Varză albă, tocată mărunt
Sare grunjoasă pentru murături (1 lingură cu vârf la 1 litru de apă pentru saramură)
Frunze de vișin, stejar sau hrean (pentru crocănțeală)
Rădăcină de hrean (tăiată bețișoare)
Căței de usturoi (după gust)
Boabe de coriandru
Boabe de piper negru
Frunze de țelină sau mărar uscat (tulpini groase)
Pașii necesari:
Pregătești ardeii – îi speli, le tai capacul și scoți semințele.
Umpli cu varză – toci varza fin, o freci ușor cu sare și o amesteci cu puțin piper, coriandru și, dacă vrei, câteva fire de mărar tocat. Umpli ardeii bine.
Așezi în borcan – pui pe fundul borcanului frunze de vișin/stejar/hrean + câteva bucăți de hrean. Apoi așezi ardeii umpluți, printre ei strecurând bucăți de hrean, câțiva căței de usturoi și boabe de piper/coriandru.
Saramura – fierbi apă cu sare, o lași să se răcească puțin și o torni peste ardei până îi acoperi complet.
Sigilare – deasupra pui din nou frunze de vișin/hrean ca „pătură” și astupi borcanul.
Muratul – lași 4-5 zile la temperatura camerei să înceapă fermentația, apoi duci borcanele la loc rece (beci sau balcon răcoros).
































