Rețeta bunicilor noastre pentru ardei murat umplut cu varză. Ce ingredient secret trebuie să folosești, ca să nu se înmoaie în saramură

Ardeii murați umpluți cu varză sunt o delicatesă de iarnă, dar problema e că uneori ardeii se înmoaie în saramură și nu mai au gustul acela crocant și bun. Chiar dacă sunt murăturile care ne amintesc de perioada copilăriei, multe gospodine dau greș atunci când le pregătesc. 

Murături - Foto: Pixabay
Murături - Foto: Pixabay

În continuarea acestui articol îți spunem care ingredientul secret pe care îl foloseau bătrânii pentru a-i menține tari și crocanți. Este vorba despre frunză de vișin sau de cireș, uneori și de stejar ori hrean). Aceste frunze conțin taninuri naturale care „întăresc” pereții ardeilor și îi împiedică să se înmoaie.

Rețeta tradițională pentru ardei murați cu varză

Ingrediente:

Ardei grași sau kapia, sănătoși și tari

Varză albă (tocată fin, frecată cu sare și puțin piper)

Sare grunjoasă pentru murături

Frunze de vișin, cireș sau hrean pentru a-i face mai crocanți

Mărar uscat (tulpini groase)

Boabe de piper, boabe de muștar

Apă

Pașii pe care trebuie să-i urmezi: 

Pregătește ardeii: spală-i, taie codița și scoate semințele.

Umple ardeii: pune varză tocată fin, și frecată ușor cu sare și piper. 

Așază în borcan: un strat de frunze de vișin/hrean la fund, apoi ardeii umpluți. Printre ei, pune tulpini de mărar și câteva boabe de piper.

Saramura: fierbe apă cu sare (cam 1 lingură cu vârf la 1 litru de apă). Las-o să se răcorească puțin și toarn-o peste ardei.

Închide și lasă la murat: acoperă cu frunze de vișin și pune un capac sau o folie. Lasă la temperatura camerei câteva zile, apoi într-o zonă rece.

Ardei murați umpluți cu varză - varianta aromată moldovenească

Ingrediente:

Ardei grași (sau kapia, dar să fie tari și sănătoși)

Varză albă, tocată mărunt

Sare grunjoasă pentru murături (1 lingură cu vârf la 1 litru de apă pentru saramură)

Frunze de vișin, stejar sau hrean (pentru crocănțeală)

Rădăcină de hrean (tăiată bețișoare)

Căței de usturoi (după gust)

Boabe de coriandru

Boabe de piper negru

Frunze de țelină sau mărar uscat (tulpini groase)

Pașii necesari: 

Pregătești ardeii – îi speli, le tai capacul și scoți semințele.

Umpli cu varză – toci varza fin, o freci ușor cu sare și o amesteci cu puțin piper, coriandru și, dacă vrei, câteva fire de mărar tocat. Umpli ardeii bine.

Așezi în borcan – pui pe fundul borcanului frunze de vișin/stejar/hrean + câteva bucăți de hrean. Apoi așezi ardeii umpluți, printre ei strecurând bucăți de hrean, câțiva căței de usturoi și boabe de piper/coriandru.

Saramura – fierbi apă cu sare, o lași să se răcească puțin și o torni peste ardei până îi acoperi complet.

Sigilare – deasupra pui din nou frunze de vișin/hrean ca „pătură” și astupi borcanul.

Muratul – lași 4-5 zile la temperatura camerei să înceapă fermentația, apoi duci borcanele la loc rece (beci sau balcon răcoros).



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
BeFunky collage   2025 12 14T201653 072 jpg
horoscop shutterstock jpg
zodii, foto shutterstock jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
cozonac scarlatescu shutterstock 1937659066 jpg
horoscop 13 19 iunie webp
Horoscop, foto shutterstock jpg
fructe pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net