Reţeta câştigătoare de la cititori: Diplomat cu fructe de pădure - Andreea Rădulescu
Ingrediente: Pentru blat: 4 ouă, 180 g zahăr, 65 ml ulei, 200 g făină, 1 praf de copt. 4 linguri apă clocotită, 2 linguri cacao. Pentru cremă: 5 gălbenuşuri de ou, 5 linguri făină, 500 ml lapte, 4 plicuri zahăr vanilat, 5 linguri zahăr, 500 ml frişcă lichidă, 2 plicuri întăritor frişcă, 2 plicuri gelatină, 1/2kg fructe pădure.Pentru ornat: 1 plic tort gelee, 2 linguri zahăr, 200 ml sirop fructe pădure.
Preparare: Blat.Se bat albuşurile spumă. Se freacă gălbenuşurile cu uleiul şi zahărul şi cele două linguri de cacao. Se adaugă albuşurile, făina şi apa clocotită în care s-a dizolvat praful de copt. Se toarnă compoziţia în tava tapetată. Se coace la foc mediu timp de 25 minute. Când este gata se lasă la răcit. Crema:Se pune gelatina la înmuiat în apă rece (se pune atâta apă cât să treacă cu două degete peste).Într-o cratiţă punem gălbenuşurile de ou, zahărul, făina şi zahărul vanilat. Amestecăm uşor adăugând treptat laptele rece până se omogenizează. Se pune la fiert până se îngroaşă. Se ia de pe foc, se adaugă gelatina amestecând continuu şi se lasă la răcit. Spumăm frişca împreună cu întăritorul. Se amestecă frişca cu crema răcită. Se ţine la frigider până se pregăteşte forma.Asamblare: Se îmbracă forma (caserola, forma tort) cu folie alimentară. Se adaugă un rând de fructe. Se toarnă jumătate din cremă deasupra fructelor. Urmeaza alt rând de fructe, apoi cealaltă jumătate din cremă. Deasupra adăugăm blatul. Se acoperă cu folie şi se lasă la frigider până a doua zi. A doua zi se răstoarnă într-o tavă. Se prepară siropul cu zahărul şi plicul de tort gelee la foc mic. Se lasă puţin la răcit apoi se toarnă peste prăjitură. Se pune iar la frigider pentru încă 1 oră.