Reţeta câştigătoare: Savarine de casă - Elena Ghiţă
Câştigătoarea noastră se numeşte Elena Ghiţă. Ea va primi un aparat de vidat alimente.
Ingrediente:
500 g făină, 2 ouă, 2 linguri zahăr, un praf de sare, 1 pliculeţ drojdie uscată (sau un cubuleţ proaspătă), 300 ml lapte călduţ, puţin ulei sau unt moale pentru frământat (maxim 50 ml);
Pentru decor:
500 ml smântână pentru frişcă (din aceea cu 32% grăsime), 1-2 linguri zahăr pudră, vanilie, dulceaţă de trandafiri sau alt fel, fructe proaspete, jeleu, după preferinţă; Pentru sirop: 2 căni apă, 1 cană zahăr, esenţă de rom, coajă rasă de la 1 lămâie; Preparare: Făina se cerne într-un castron, se amestecă drojdia uscată, se face o gaură la mijloc şi se pun ouăle, zahărul, sarea şi laptele călduţ, nu tot odată, în funcţie de cât cere făină. Se frământă aluatul, dacă e nevoie şi dacă făină cere se mai adaugă puţin lapte, să fie un aluat potrivit de tare, ca la cozonac. Se ung mâinile cu ulei şi se frământă bine, până se desprinde aluatul de mâna. Se netezeşte uşor deasupra, să crească aluatul bine. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit. Când aluatul a crescut suficient, se rup bucăţi egale, se fac bile şi se coc în forme speciale de savarine sau de brioşe. Se coc la foc potrivit, 180 de grade. Sunt gata când sunt frumos rumenite. Dacă nu sunteţi sigure, faceţi proba cu scobitoarea. Se lasă la răcit, ideal este să se insiropeze a doua zi, ca să absoarbă mai bine siropul. Siropul: apa şi zahărul se pun la fiert, se spumează de impurităţi, după ce dă în clocot se opreşte focul şi se adaugă esenţa de rom şi coaja de lămâie. Se lasă la răcit. Savarinele se pun în siropul rece, se întorc pe toate părţile, până când sunt bine însiropate. Atenţie să nu le lăsaţi prea mult, că se sfărâmă. Se aşază pe un platou cu baza mare în jos, se decupează un căpăcel deasupra, se decorează cu frişcă bătută, se pune căpăcelul şi deasupra se pun o linguriţă de dulceaţă, jeleu sau fructe proaspete, după preferinţă. Poftă bună!