Rețeta de mucenici din 1871. Ce secret aveau bucătăresele din Moldova
Deja ne apropiem cu pași repezi de 9 martie, data la care românii din țara noastră se vor bucura de gustul delicios al mucenicilor! Iar dacă vrem să pregătim acest preparat într-un mod cât mai tradițional, putem apela la această rețetă interbelică delicioasă!

Mucenicii se numără printre cele mai îndrăgite preparate tradiționale din țara noastră. În mod obișnuit, ei sunt serviți pe 9 martie, iar dacă ne dorim ca mucenicii noștri să aibă un gust deosebit, putem apela la o rețetă veche, din perioada interbelică!
Aceasta nu are nevoie decât de câteva ingrediente simple, însă gustul final va fi unul de-a dreptul desăvârșit!
Ce ingrediente trebuie să pregătim
Pentru a pregăti acest preparat tradițional atât de delicios, tot ce trebuie să avem la îndemână este un kilogram de făină, zece gălbenușuri, trei albușuri, un pahar de zahăr tos, cât și jumătate de pahar de unt topit, amestecat cu un sfert de pahar de ulei. Mai departe, ne trebuie și un baton de vanilie, cât și 60 de ml de rom.
Pe lista ingredientelor se mai află și jumătate de coajă de portocală rasă, cât și jumătate de coajă de lămâie rasă. Mai trebuie să avem la îndemână și îndeajuns de multă miere, nuci, 50 de grame de drojdie, iar apoi putem începe să pregătim mucenicii!
Cum putem pregăti rapid mucenicii
Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să presărăm sare peste gălbenușuri și să le lăsăm câteva ore, după care, în alt bol, putem pune puțin lapte peste drojdie. Tot acum trebuie adăugate și două linguri de făină, iar după ce amestecăm ingredientele bine, lăsăm aluatul să se ridice într-un loc cald.
Mai departe, vom turna aproximativ două pahare de lapte fierbinte peste două pahare de făină, foarte încet, în timp ce amestecăm totul bine. Apoi, vom putea adăuga un ou întreg și zahăr tos, peste această cocă. Dacă drojdia noastră a crescut, acesta este momentul în care o putem amesteca cu aluatul, împreună cu trei albușuri bătute spumă.
Peste acest amestec mai putem adăuga făină, iar apoi vom lăsa totul la crescut. Între timp, trebuie să batem gălbenușurile cu zahăr tos. Acestea trebuie turnate peste cocă după ce aceasta a crescut, împreună cu vanilia, romul, cât și cojile de portocală și de lămâie.
Totul trebuie bine amestecat, iar apoi putem adăuga și paharul cu unt topit și ulei. Aluatul trebuie frământat, iar dacă mai avem făină rămasă, o putem adăuga. În cele din urmă, după ce am terminat de frământat aluatul, putem începe să formăm mucenicii. Aceștia vor trebui puși într-o tavă unsă cu unt topit, acoperiți, iar apoi lăsați să mai crească. Înainte de a-i pune la copt, ei trebuie unși cu un ou, iar la final, după ce s-au făcut, putem turna peste ei miere și nucă pisată!