Rețeta delicioasă de piftie din anul 1928. Așa le pregăteau străbunii pentru sărbători și erau grase și gustoase

Ultima actualizare:

Piftia face parte din cele mai consumate mâncăruri de către români, mai ales în perioada iernii. Acest preparat tradițional datează pe mesele de Crăciun ale oamenilor de sute de ani, iar astăzi vă prezentăm o rețetă veche din 1928. 

Piftie / foto: arhiva Click!
Piftie / foto: arhiva Click!

Din textul original al rețetei aflăm că în anii 1928 piftiile se pregăteau astfel: 

„Picioarele, falcile, soriciul, 25 gr. sare, 100 g ceapa, zarzavat, o capatana de usturoi. Modul de preparare: Se opareste soriciul si picioarele si se freaca bine cu malai sa se curate bine de par. Se spala in mai multe ape si se pun la fiert impreuna cu falcile in apa rece cu sare si zarzavat de supa. Cand zeama devine gelatinoasa si s-a redus pana la 1/3 din cantitate, se scoate carnea se alege de oase si se aranjeaza in farfurii intinse garnisandu-se cu zarzavat taiat frumos si foi de patrunjel, iar deasupra se toarna zeama ce-a fost strecurata si amestecata cu putina zeama de usturoi si s-a vanturat bine pentru a se amesteca bine. Farfuriile se tin la rece pana se incheaga toata zeama.” - sursa: Caiet de generalități și noțiuni pentru atelierul de bucătărie, 1928. 

Ingrediente

  • 1 picior de porc;
  • 1 falca de porc;
  • 150 g șorici;
  • 1 morcov;
  • 1 rădăcină de pătrunjel;
  • 1/2 țelină;
  • 3 cepe;
  • câțiva căței de usturoi;
  • sare;
  • puțin pătrunjel verde.

Mod de preparare 

Piciorul, falca și șoriciul de porc se curăță foarte bine și se spală, după care se taie în bucăți mai mari. Legumele se spală și se lasă întregi. Între timp se pun la fiert piciorul, falca și șoriciul de porc în apă cu sare, alături de legumele curățate și spălate înainte. 

Când zeama de la piftii devine gelatinoasă, se reduce 1/3 din cantitatea ei. Carnea și legumele fierte se scot și se taie în bucățele, iar zeama se strecoară într-un bol separat. 

Peste usturoiul frecat cu sare se adaugă puțină din zeama în care au fiert carnea și legumele și se amestecă foarte bine. Compoziția se toarnă printr-o sită peste zeama de carne și se apasă foarte bine pe ea pentru a ieși tot lichidul și pasta de usturoi. După ce s-au amestecat zeama cu usturoiul, compoziția rezultată se drege cu sare apoi se toarnă în recipiente întinse, mici. Se adaugă carnea, legumele fierte și pătrunjelul verde, apoi zeama cu usturoi. Se lasă la închegat într-un spațiu rece apoi se poate servi. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
 Ce cadou inedit a primit Anca Lungu în Franța, de la tatăl ei!
arsenie boca jpg
horoscop saptamana 5 11 august webp
carne vita1 jpeg
zodii pixabay jpg
fasole jpg
tratamente naturiste anti imbatranire jpeg
Bomboane cu biscuiti si fulgi de nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 107127485 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net