Rețeta unicat care te va face să-ți schimbi părerea. Cum se prepară gulașul ceangăiesc

Județul Harghita, cunoscut pentru bogăția culturală și gastronomică, își dorește să obțină un nou titlu important pe harta turismului culinar european.

Gulaș ceangăiesc / foto:  Veres Nándor
Gulaș ceangăiesc / foto: Veres Nándor

Cu sprijinul platformei oficiale de turism Visit Harghita, județul se pregătește să devină Regiune Gastronomică Europeană în anul 2027, un titlu prestigios de care până acum s-a bucurat doar Sibiul, din România.

Această recunoaștere ar evidenția diversitatea și autenticitatea preparatelor tradiționale locale, contribuind totodată la promovarea unei zone în care tradițiile gastronomice sunt păstrate cu sfințenie de secole.

În Harghita, conviețuiesc în armonie de foarte mult timp mai multe culturi, iar majoritatea locuitorilor sunt de origine maghiară.

Acest amestec cultural a dat naștere unei bucătării extrem de diverse, cu preparate delicioase, multe dintre ele cunoscute doar de localnici. Rețetele transmise din generație în generație reflectă nu doar influențele culturale, ci și o legătură profundă cu pământul și resursele naturale ale regiunii.

În acest context, județul are un potențial gastronomic unic, ce poate atrage turiști din întreaga lume dornici să descopere gusturi autentice și preparate speciale.

Cum se face adevăratul gulaș secuiesc

Echipa de la Click! a avut ocazia să exploreze această latură gastronomică a județului într-o vizită scurtă, dar intensă. Printre descoperirile lor s-a numărat o revistă culinară locală, „Grădina și bucătăria secuiască,” care prezintă rețete tradiționale din această regiune.

Una dintre cele mai interesante rețete găsite a fost cea a gulașului ceangăiesc, un preparat cu o istorie bogată în Harghita, bine cunoscut localnicilor, dar mai puțin cunoscut în afara granițelor județului.

Ingrediente

• 80dag spată de vită

• 50dag varză murată

• 6dag orez

• 3 linguri de masă de untură

• 2 cepe

• 3 căței de usturoi

• 2 ardei verzi

• sare, piper

• boia dulce, chimen măcinat

• 4dl smântână

Cum se prepară

Prepararea gulașului începe prin călirea cepei în untură, urmată de adăugarea cărnii tăiate cuburi și fierberea acesteia. După aproximativ 30 de minute, se adaugă varza și ardeiul, iar în momentul în care carnea este fragedă, orezul se amestecă în compoziție.

Totul se servește cu smântână, care adaugă un plus de cremozitate și savoare acestui preparat tradițional.

Prin astfel de rețete, Harghita își propune să-și facă cunoscută bogăția gastronomică și să atragă tot mai mulți vizitatori care doresc să experimenteze mâncăruri autentice.

Aspirând la titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027, județul ar putea deveni o destinație de top pe harta turismului culinar internațional.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bob tunsoare jpg
1 piftie de curcan jpg jpeg
Tottenham Hotspur v AZ   UEFA Europa League 202425 League Phase MD3 (1) (1) jpg
horoscop decembrie logo jpg
image png
sarmale freepik jpg
horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net