Reţete de la cititori: Budincă de clătite
Pentru caramelizat: 300 g zahăr.
Pentru cremă: 3 gălbenuşuri de ou, 3 linguri făină, 300 ml lapte, 100 g zahăr, 4 plicuri zahăr vanilat, 50 g unt.
Se pune zahărul pentru caramelizat într-o cratiţă înaltă. Se lasă pe foc să se topească până capătă o culoare maronie. După ce s-a topit se ia cratiţa de pe foc. Cât timp este zahărul caramelizat se distribuie uniform pe pereţii vasului, apoi se lasă la răcit.
Preparare clatite: Se sparg ouăle într-un bol. Se adaugă zahărul şi iaurtul, apoi făina şi sucul pe rând, amestecând continuu cu telul. Compoziţia trebuie să fie ca o smântână grosuţă. Ungem cu ulei (cu ajutorul unui şerveţel) tigaia încinsă şi punem puţin pe foc apoi turnăm un polonic din compoziţie. După ce se rumeneşte pe margine, întoarcem clătita (din mişcarea tigăii sau cu o paletă) şi o mai lăsăm puţin şi pe partea cealaltă. Repetăm până terminăm compoziţia. După ce le terminăm, le umplem cu dulceaţă şi le rulăm.
Preparare cremă: Într-o cratiţă punem gălbenuşurile de ou, zahărul, făina şi zahărul vanilat. Amestecăm uşor adăugând treptat laptele până se omogenizează. Se pune pe foc mic până se îngroaşă. Când este gata adăugăm untul.
Preparare budincă:În vasul cu zahărul caramelizat punem un rând de cremă, un rând de clătite. Repetăm până când ultimul rând este de cremă. Punem la cuptorul încins pentru 20-25 minute. Când este gata se lasă să se răcească bine. După ce s-a răcit se ţine la frigider. Se răstoarnă pe un platou şi se ornează după preferinţe.