Reţete de la cititori: Ceşcuţe cu cremă de cafea-Angelica Nistor
Ingrediente: Aluat pentru ceşcuţe: 50 g alune sau nuci, 250 g de făină albă, 30 g zahăr brun, 60 g zahăr alb, 180 g unt rece tăiat cuburi, 1 gălbenuş de ou, 1 linguriţă esenţă de vanilie, 1 lingură cafea naturală măcinată, un vârf de cuţit de sare.
Crema de cafea: 450 ml de smântână, 2 gălbenuşuri de ou, 100 g de zahăr brun, 2 linguri de cacao, 1 lingură amidon, 1 lingură cu vârf granule de cafea ness, 1/2 linguriţă de nucşoară măcinată, 2 linguri lichior Bailey's, 1 linguriţă de gelatină
Frişca: 150 ml frişcă, 2 linguri de cappuccino.
Caramel pentru mânere: 50 g de zahăr, 25 ml de apă.
Decor: praf cappuccino, 100 g ciocolată menaj.
Mod de preparare:
Aluatul pentru cupe:
1. Prăjim alunele sau nucile într-o tigaie până se rumesc. Apoi le punem într-un blender şi le mărunţim bine până sunt făinoase.
2. Adăugăm făina, cele două tipuri de zahăr, sarea, cafeaua şi amestecăm. Apoi adăugăm untul tăiat cubuleţe la ingredientele uscate, gălbenuşul, esenţa şi frământăm până obţinem un aluat ferm.
3. Dăm aluatului forma unei bile pe care o înfoliem şi o dăm la rece pentru 2-3 ore.
4. Scoatem aluatul şi îl întindem în grosime de 5 mm.
5. Tăiem cercuri din aluat şi tapetăm forme care să imite o ceaşcă. Eu am folosit nişte găletuşe. În lipsa lor putem folosi cartoane pentru brioşe. Putem aplatiza şi îndrepta aluatul în formă cu ajutorul mâinilor.
6. Formăm şi mânerele ceşcuţelor şi le punem într-o tavă în care am pus hârtie de copt. Le punem la rece până a doua zi, când pornim cuptorul la 180 de grade.
7. Umplem formele scoase direct de la frigider cu greutăţi (de ex.nişte boabe de fasole, macarone sau orez) şi le dăm la cuptor pentru 25 de minute sau până prind o culoare aurie.
8. Îndepărtăm hârtia din cupe şi le mai băgăm la cuptor pentru încă 5 minute. Când sunt gata le scoatem pe un grătar şi le lăsăm să se răcească.
Crema de cafea:
1. Punem smântâna într-o oală şi o punem la foc mic.
2. Într-un castronel batem gălbenuşul cu zahărul, cacao şi cu amidonul de porumb.
3. Turnăm amestecul de gălbenuş la smântână în fir subţire şi amestecăm până compoziţia devine netedă şi fluidă.
4. Dizolvăm cafeaua în apa clocotită şi o adăugăm împreună cu nucşoara la amestecul din cratiţă.
5. Lăsăm pe foc până se îngroaşă după care, luăm de pe foc şi lăsăm să se răcească complet.
6. Dizolvăm gelatina în puţină apă până lichidul absoarbe apa şi o adăugăm la crema de cafea. Amestecăm bine cu un tel până crema se îngroaşă şi apoi o dăm la rece.
Pregătim caramelul aşa:
Punem zahărul şi apa într-o cratiţă pe foc şi amestecăm până obţinem un caramel auriu. Acesta va fi adezivul pentru mânerele ceştilor. Scufundăm uşor capetele mânerelor în caramel şi apoi repede le lipim de ceşcuţe.
Frişca: Punem frişca într-un bol şi mixăm bine până se întăreşte. Adăugăm praful de cappuccino şi omogenizăm totul uşor.
Decor:
1. Punem ciocolata la topit pe baie de abur şi când este fluidă o punem într-un cornet făcut din hârtie cerată.
2. Întindem o hârtie cerată şi facem pe ea câteva spirale care să imite aburii unei cafele.
Ansamblare: Umplem fiecare ceaşcă cu crema de cafea şi deasupra spriţuim frişca, presărăm cafea ness sau praf cappuccino şi aşezăm "aburii" din ciocolată.