Reţete de la cititori: Dulceaţă de portocale - Ermina Vlăsceanu
Ingrediente: 5portocale cu coajă groasă, 1 kg zahăr, 3 pahare cu sucul de la portocale (dacă nu este suficient se adaugă apă ), zeamă de la jumatate de lămâie.
Preparare
Se ţin portocalele în apă, la rece, câteva zile, schimbând apa zilnic. Se rade uşor coaja galbenă doar cât se ia partea lucioasă de deasupra. Se crestează coaja în felii late de 2-3cm. Se scot feliile de coajă şi fiecare se face sul strâns şi se înşiră pe un fir de aţă.
Se fierb într-un vas cu apă clocotită până se străpunge uşor cu scobitoarea. Se scot, se pun în apă rece şi se întind pe o sită să se scurgă bine. În vasul în care se fierbe dulceaţa se pune zahărul şi sucul de portocală şi se fierbe la foc moale până când se topeşte zahărul, apoi se dă la foc iute, se spumuieşte şi se fierbe până se leagă bine.
Bucăţile de portocală se scot de pe aţă, se feliază şi se pun peste sirop după ce s-a dat vasul jos de pe foc. Se lasă 10 minute, apoi se pune iar pe foc iute să fiarbă până se leagă. La ultimele clocote se pune şi zeama de lămâie apoi se pune dulceaţa în borcane.