Reţete de la cititori: Focaccia cu caşcaval - Daniela Butnaru
Preparare
Încălzim puţin apa şi o amestecăm într-un castron cu drojdia, uleiul, zahărul şi sarea. Amestecăm bine ingredientele iar după ce acestea se dizolvă vom începe să adăugăm treptat făina. După ce încorporăm toată făina, frământăm câteva minute - aluatul de focaccia trebuie să fie unul moale şi nelipicios. Ungem cu ulei de măsline tava în care urmează să coacem focaccia şi punem aluatul (în formă de bilă) în centrul tăvii. Lăsăm aluatul la crescut circa 20 de minute. Apoi, pentru a lua ulei din tava, întoarcem aluatul de focaccia şi pe partea celalaltă şi îl mai lăsăm încă 20 de minute. După ce aluatul de focaccia a crescut, ne ungem mâinile cu ulei şi îl întindem uniform în tavă (fără să tragem de el) iar cu degetul apăsăm din loc în loc până atingem tava. Focaccia necoaptă trebuie să fie groasă de aproximativ un deget. Amestecăm cele trei linguri de ulei de măsline cu apă apoi, cu ajutorul unei pensule, îl întindem pe toată suprafaţa aluatului de focaccia şi după aceea presărăm uniform o lingură cu oregano. Uleiul trebuie să fie din abundenţă pe focaccia, deci să nu vă gândiţi că am tastat greşit cantitatea de ulei. Caşcavalul ras prin răzătoarea mică se pune deasupra. Mai lăsăm focaccia la crescut în tavă câteva minute, apoi o băgăm în cuptorul bine încins. O ţinem la copt la foc mediu circa 20-30 de minute (până când se rumeneşte). După ce scoatem focaccia din cuptor, o acoperim cu un prosop şi o ţinem aşa până când se răceşte puţin.